Norge vil anerkjenne Kosovo

Norge vil anerkjenne Kosovo
Norge vil anerkjenne Kosovo
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge kommer til å anerkjenne Kosovo som en selvstendig stat, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Kosovo-prosessen

• 17. februar 2008 erklærte Kosovo seg uavhengige fra Serbia. Vestlige land stiller seg bak uavhengighetserklæringen, mens Serbia og Russland har kommet med sterke protester.


• Dette skjer framover:

1) Vestlig anerkjennelse.

Vestlige land og de fleste EU-land anerkjenner den nye staten, men Kypros, Hellas, Romania, Bulgaria, Slovakia og Spania gjør det ikke. EU sender 2.000 politifolk og jurister som skal ta over etter FN. Serbia trekker tilbake sine ambassadører fra land som anerkjenner Kosovo, men vil ikke bryte diplomatiske bånd.

2) Deling.

Med støtte fra Beograd vil Kosovos gjenværende 120.000 serbere forkaste løsrivelsen. De vil danne sin egen folkeforsamling i det serbiskdominerte Nord-Kosovo. Serbia vil støtte serberne i Kosovo på områder som administrasjon, skole og helse. Serberne vil nekte å samarbeide med EU-styrken.

3) Mottiltak.

Serbia setter i verk en handlingsplan med tiltak mot den nye staten. Analytikere mener en slik plan kan inneholde stengning av grenser, handelsembargo, og avvisning av pass fra Kosovo. Serbia kan også forstyrre tilgangen til elektrisitet og vann, samt telefon- og internettjenestene. Landet har avvist å komme med en militær reaksjon.

4) Politisk krise i Serbia.

Serbias koalisjonsregjering kollapser på grunn av uenighet om hvilken retning landet nå skal gå. Statsminister Vojislav Kostunica vil gå imot integrasjon med EU, noe President Boris Tadics Demokratiske parti ikke er enig i. Valg skal holdes i mai.

(Kilde: NTB/Reuters)

- Jeg kan i dag opplyse at Norge kommer til å anerkjenne Kosovo som en selvstendig stat. Det er flere grunner til at vi er kommet til denne konklusjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Selve anerkjennelse må følge retningslinjene og vil bli gjort med en Kongelig Resolusjon, men tidspunkt er ikke satt.

-Bidrag til stabilitet

Når det gjelder grunnene til at Norge vil anerkjenne sier utenriksministeren at det er behovet for klarering som får gjennomslag. Han mener dette vil være et bidrag til klarhet og stabilitet.

- Jeg legger vekt på at Kosovos situasjon er et særtilfelle. Konflikten i 1999 og det faktum at Kosovo siden dette har vært under internasjonal administrasjon utgjør helt spesielle omstendigheter, sier utenriksminister Støre.

Disse EU-landene har anerkjent eller vil anerkjenne Kosovo: Storbritannia, Frankrike, Italia, Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Østerrike, Irland, Slovenia, Bulgaria, Polen, Tsjekkia, Belgia, Luxembourg, Nederland, Ungarn, Portugal, Litauen, Estland, Latvia, Kroatia og Malta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

-Et stort antall europeiske land, inkludert andre nordiske land, tar sikte på å anerkjenne Kosovo. I denne situasjonen finner vi det riktig å signalisere at Norge vil anerkjenne Kosovo, sier Støre.

Kosovo er også anerkjent av USA, mens Spania, Serbia, Russland, Kina, Romania, Hellas, Kypros og Slovaka vil ikke anerkjenne nasjonen.

Ber om voldsstopp

Støre vil også understreke at Norge legger stor vekt på de forpliktelser Kosovos ledere har påtatt seg med hensyn til å iverksette bestemmelsene fra Ahtisaari-planen. Kosovo må nå utvikle seg i retning av en multietnisk og demokratisk stat med respekt for menneskerettighetene og for lov og orden.

- Fra norsk side vil vi igjen understreke hvor viktig det er at alle parter avstår fra voldsbruk. Uroligheter og ytterligere spenning i og omkring Kosovo kan få negative og farlige konsekvenser for regionen, sier Støre.