- Forholdet til Kristin Kirkemo er et ikke-tema

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veronica Orderud sier forholdet til søsteren Kristin Kirkemo er et ikke-tema for henne, til tross for at de nå soner i samme fengsel. Per Orderuds fetter Harald Orderud reagerer skarpt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapsdømte Veronica Orderud snakket ut om sine opplevelser som innsatt da hun gjestet TV-programmet Grosvold fredag.

Nylig flyttet hun fra Skien fengsel til Bredtveit fengsel i Oslo. En av grunnene til at hun ikke har søkt om overflytting til kvinnefengselet tidligere, er at søsteren også soner der.

– Det går greit. jeg har vent meg til å ikke tenke på det. Det er et ikke-forhold, sa Orderud i intervjuet.

Halvveis i soningen

Hun har nå sonet sju år etter at hun ble dømt til medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård, og er halvveis i soningen.

Tiden i Skien fengsel har hun benyttet til å studere teologi. Men det har vært tøft å sone i et mannsfengsel fordi det ble svært mye tid alene, fortalte hun.

– Man soner sammen med menn som kanskje ikke har sett kvinner på lang tid. Derfor blir vi passet på og låst inne i mye større grad enn mennene. Jeg satt alene, innelåst på cella, hele dagen, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krass kritikk

Per Orderuds fetter Harald Orderud er irritert på at NRK lot Veronica Orderud få bedyre sin uskyld i «beste sendetid».

– Jeg reagerer kraftig på at NRK bruker et program i gullrekka fredag kveld til å intervjue en person som er dømt i en sak hvor tre mennesker er brutalt drept. Det er mange mennesker som har sterke referanser til akkurat denne saken, og jeg reagerer på at det nærmest blir brukt som underholdning, sier han til VG Nett.

Nærmere 100 personer skal ha kontaktet NRK og fortalt at de reagerte på at Veronica Orderud ble intervjuet på denne måten, etter det VG Nett kjenner til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle har vel rett til å uttale seg om soningsforhold, men at hun igjen får sitte og bedyre sin uskyld, reagerer jeg på. Hvorfor får ikke Kristin Kirkemo eller Lars Grønnerød som er dømt for det samme i denne saken, gjøre det samme, sier Harald Orderud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Livet på hold

Veronica Orderud etterlyser mer vekt på skolegang og utdanning i kriminalomsorgen.

– Det drives mye med snekring av paller og gyngehester, og tanken bak er jo at innsatte skal lære seg å mestre ting. Det å skape noe er veldig viktig, men hva skjer den dagen fengselsporten slår igjen bak deg? Da er det ikke så nyttig å kunne snekre gyngehester, sa hun.

Fengselshverdagen kan være tung å bære, fortalte hun.

– Jeg er veldig forsiktig med å tenke på livet i det hele tatt. Livet mitt er satt på hold, sa hun.

– Det er ikke sikkert jeg klarer å takle de tankene, for eksempel tanker om hvor jeg er i livet. Jeg ser venninner som har barn, og det har ikke jeg. Det er veldig vondt, sa hun. (©NTB)