Aamodt forhåndstestet Tromsø-OL

Kjetil André Aamodt på Blåtind fredag. Foto: Eirik Førde, Tromsø 2018.
Kjetil André Aamodt på Blåtind fredag. Foto: Eirik Førde, Tromsø 2018.
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tromsø håper på OL i 2018. Fredag testet OL-mester Kjetil André Aamodt den planlagte utforløypa på Blåtind.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(TROMSØ/ABC Nyheter:) - Det var et fantastisk bra fjell, og har bra potensiale som utforløype, sier Kjetil André Aamodt til ABC Nyheter.

Aamodt er en av tidenes mestvinnende alpinister, med fire OL- og fem VM-seire bak seg. Nå har han pensjonert seg, men er del av en gruppe utøvere som har gått sammen om å fremme Tromsøs kandidatur for OL i 2018. Fredag testet han den planlagte utfortraseen på Blåtind nær Tromsø.

- Blåtind er ikke bare en trasé, man skal liksom forsere et fjell. Det er veldig bratt terreng hele veien, og store områder å boltre seg på. Det blir en stor sportslig utfordring. Det er også sydvendt, så det vil bli flotte bilder med tanke på lys, sier han.

Ti år til OL
Lørdag er det nøyaktig ti år til det braker løs i Tromsø, dersom den internasjonale olympiske komité godkjenner byens søknad i 2011. Uka som gikk har i Tromsø vært preget av vekslende vær, fra mildvær og plussgrader mandag, via storm og stengt flyplass til tett snødrev torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dag var det veldig vindstille, og det ligger godt gjemt i et dalsøkke. Men det er klart, det ligger ved havet, og Tromsø er utsatt for litt vær, sier Aamodt til ABC Nyheter etter testkjøringen fredag.

Troms fylke er sammen med Sogn og Fjordande Norges mest skredutsatte. Aamodt frykter likevel ikke for OL-været.

- Jeg tror Blåtind vil bli en av verdens beste utforløyper, sier han.

- Jeg er selv tidligere olympier. Det er kostbart for to uker med moro, men det skaper så mye begeistring og fellesskap over en tiårsperiode at jeg synes det er verdt det. OL samler nasjonen på en fin måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også det internasjonale skiforbundets tekniske ekspert, Bernhard Russi, har tidligere uttalt seg positivt om bruk av Blåtind til OL, VM og Worldcuprenn.

Ingen garanti
Samtidig som prøvekjøringen pågikk i fjellheimen utenfor Tromsø ble det avholdt en konferanse i regi av Tromsø 2018 i byen. Dette er det kommunale selskapet som jobber for å få tilsagn om OL. Til stede var blant annet statssekretær Wegard Harsvik fra Kulturdepartementet. Han kunne foreløpig ikke love noen statsgaranti for OL-finansieringen. En slik garanti er en forutsetning for at den internasjonale olympiske komité skal kunne tildele Tromsø OL når avgjørelsen fattes i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Regjeringen har ikke tatt stilling til OL. Det er viktig å få alle fakta på bordet først. Man er nødt til å veie den udiskutable nytten av OL opp mot kostnadene ved arrangementet, sier Harsvik til ABC Nyheter.

- Dersom staten skal garantere for OL vil det ikke bli for et bestemt beløp, men for de kostnadene som man ender opp med. Derfor blir nå regnestykkene fra Tromsø 2018 gjennomgått av Finansdepartementet og tre eksterne selskap.

- Vi har sagt at vi vil komme med et svar så tidlig som mulig i høst, men jobben må gjøres ordentlig. Det er enorme beløp det er snakk om.

17,6 milliarder
Kommunikasjonssjef i Tromsø 2018 AS, Roger Ingebrigtsen, tar den avmålte meldingen fra statssekretæren med fatning.

- Han sa ingenting som tydet på at vi ikke ville få statsgaranti. Jeg er veldig optimistisk, sier Ingebrigtsen til ABC Nyheter.

Ingebrigtsen ønsker at staten stiller opp med en bruttogaranti på 15,6 milliarder kroner (ikke iberegnet to milliarder til deltakerlandsby, som skal bygges av private aktører, men som det foreløpig ikke finnes bankgaranti for).

- Det er 9,6 millarder netto, når inntektene er trukket fra, sier han.