- Styrket Norden i 2018

Nupi-direktør Jan Egeland orienterte om fremtiden i Tromsø fredag. (Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver)
Nupi-direktør Jan Egeland orienterte om fremtiden i Tromsø fredag. (Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sikkerhetspolitiske samarbeidet i Norden vil bli stadig viktigere de nærmeste årene, mener Nupi-direktør Jan Egeland. Fredag presenterte han ekspertenes spådommer om 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
- Slik blir år 2018:

* Varmere klima, men også mer effektivt regime for bekjempelse av internasjonale klimaendringer.
* Fortsatt sterk global økonomisk vekst.
* Kina og India fremstår som økonomiske supermakter, med følge av Brasil, Russland, Indonesia med flere. Mer multipolar verdensorden.
* Norsk økonomi fortsetter å vokse. Eldrebølgen gir kronisk mangel på arbeidskraft. Dette representerer den største enkeltstående utfordringen for norsk økonomi.
* Økt oppmerksomhet rundt nordområdene, både i form av russisk militær tilstedeværelse og økt interesse fra EU, USA og andre aktører.
* Sikkerhetspolitisk samarbeid i Norden styrkes.
* Nato fortsetter å vektlegge internasjonale operasjoner. Nordflanken forblir perifer.
* USA fortsatt eneste militære supermakt.

(Kilde: Nupi: Utsyn Nord 2018)

Isbjørnen vil få store problemer hvis isen i nordområdene smelter. Arkivfoto: SCANPIXIsbjørnen vil få store problemer hvis isen i nordområdene smelter. Arkivfoto: SCANPIX

(TROMSØ/ABC Nyheter:) - Den kalde krigen splittet Norden, og man spesialiserte seg på middager og sosialt prat. Det forpliktende samarbeidet gikk i andre retninger. Det nærmeste tiåret tror vi man vil se et sterkt, forpliktende sikkerhetspolitisk samarbeid i Norden, sier direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), Jan Egeland, til ABC Nyheter.


Den tidligere FN-toppen presenterte fredag rapporten Utsyn Nord 2018 under en konferanse i Tromsø. Rapporten er utarbeidet av forskere ved Nupi, og spår om utviklingen i verden det nærmeste tiåret, med hovedfokus på nordområdene. (Tromsø 2018 AS, som forsøker å få OL til Tromsø nettopp dette året, arrangerer konferansen).

- Ikke krig
I foredraget la Egeland vekt på ressurskampen i nord. Forskerne tror likevel ikke på noen militær konflikt om naturressursene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror Russland har stor grad av interesse for et samarbeid med Norden, EU og Vest-Europa, sier han til ABC Nyheter.

- Hvordan skal vi tolke det sterke russiske presset mot andre naboland, som Georgia og Ukraina, de siste årene, i forhold til vår situasjon?

- De konflikter Russland har hatt med tidligere sovjetiske naboland dreier seg om andre interesser. Det vi kan lære av disse erfaringene er at Russland er, og vil oppføre seg, som en stormakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato vil fortsette å legge vekt på internasjonale operasjoner, spår Nupi-forskerne.Nato vil fortsette å legge vekt på internasjonale operasjoner, spår Nupi-forskerne.

Nøkkelsamarbeid
Nupi-direktøren betoner samarbeidet med Norden som en viktig brekkstang i forhold til både EU og Russland.

- Norden vil bli viktigere og viktigere, også sikkerhetspolitisk, sier Egeland til ABC Nyheter.

- Tror du Sverige vil oppgi sin nøytralitetspolitikk?
- Ikke nødvendigvis, men Sverige vil delta i en rekke Nato-operasjoner fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har den siste tiden, blant annet i Aftenposten, blitt rapportert om økt spionasjevirksomhet i Norge. Hvordan passer det inn i samarbeidsbildet du tegner?
- Mange nasjoner har sterk egeninteresse av å få tilgang til mest mulig av ressursene som er tilgjengelige i nord. At det parallellt med dette forekommer økt industrispionasje er det ingen tvil om. Dette er et tegn på at Norge har noe som er av interesse, og sånt sett nærmest litt smigrende.

Olje og gass
Nupiforskerne spår at stadig flere parter vil forsøke å karre til seg av energiressursene i nord etterhvert som isen trekker seg tilbake.

- Man vil også se kamp om fiskeriressursene når havet varmes opp og fisken søker nordover. EUs betydelige fiskeflåte vil ønske å få del i disse ressursene, og det kan også hende Storbritannias interesser vil kunne komme i konflikt med Norges i ressursspørsmål, sa Egeland under foredraget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil også få nye sjøruter gjennom nordøstpassasjen, som er den som åpner seg raskest. Etterhvert vil også passasjen rett over polpunktet og nordvestpassasjen bli viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kan tjene på klimakrisen

- Russland vil være den viktigste energieksportøren til EU, og EU vil være helt avhengig av Russland.

Den norske riggen Deepsea Delta driver prøveboring ved Sjtokmanfeltet i Barentshavet.Den norske riggen Deepsea Delta driver prøveboring ved Sjtokmanfeltet i Barentshavet.

Sjtokman
Nupi har liten tro på den ambisiøse russiske planen om at produksjonen ved Sjtokmanfeltet, der StatoilHydro er med, skal starte opp allerede i 2010, med leveranser av gass fra 2013.

- Vi tror ikke Sjtokman-feltet vil ha åpnet i 2018, sa Egeland.

- Denne typen gigantutbygging vil ta mye tid. Vi tror også russisk proteksjonisme vil forsinke utviklingen av feltene.

- I alt dette vil Norden bli viktigere for Norge. Vi tror Norge, Sverige og Finland vil finne hverandre og ønske en samlet opptreden overfor et sterkt Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke EU-medlem
Nupi-forskerne tror Norge fremdeles vil stå utenfor EU om ti år.

- Dette vil også gjøre Norden viktigere for å samarbeide våre syn og interesser med EU. EU vil være den viktigste drivkraften i Europa, og vi vil måtte jobbe gjennom våre nordiske partnere.

- Det helt store spørsmålet er om EU vil følge de syn og posisjoner Norge har. Det tror vi ikke nødvendigvis de alltid vil gjøre. I mange sammenhenger tror vi de like gjerne vil kunne gå i russisk retning.

- En litt dristig spådom er at russiske statsborgere vil få visumfrihet til EU i 2018. Det vil være positivt for næringsliv, samarbeid og kulturutveksling, men det vil også være utfordrende. Som flankeland med visumfrihet for Russland vil vi være mye mer eksponert for smugling, trafficking, menneskehandel også videre.

- Den største utfordringen for Norge blir å stå utenfor EU-samarbeidet og argumentere for hva som er rett ressursprioritering i nord. Å få gjennomslag for vårt syn i forhold til miljø og ressursforvaltning, uten å fremstå som styrtrike egoister.

- Et konfliktscenario vil alle tape på. Et samarbeidsscenario vil alle vinne på, ikke minst lille Norge.