Har pleiet kontakt i 20 år

Justisdepartementets lovavdeling skal vurdere om Manuela Ramin-Osmundsen  hadde habiliteten i orden da hun avsatte Reidar Hjermann. Foto: Scanpix
Justisdepartementets lovavdeling skal vurdere om Manuela Ramin-Osmundsen hadde habiliteten i orden da hun avsatte Reidar Hjermann. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråd Manuela Ramin-Osmundsen og nyutnevnt barneombud Ida Hjort Kraby har pleiet jevnlig kontakt de siste 20 årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barne- og likestillingsminister Ramin-Osmundsen (Ap) bekrefter overfor NRK at hun og hennes mann har hatt besøk av Ida Hjort Kraby og hennes eksmann i Paris. Det skjedde en gang mellom 1988 og 1991, da statsrådens mann Terje Osmundsen jobbet for et fransk firma.

– Det var et kort besøk, sier Ramin-Osmundsen til NRK. Hun flyttet til Norge i 1991.

Bursdag

Likestillingsministeren sier også at hun har vært i Ida Hjort Krabys bursdagsselskap. Selskapet ble holdt på Theatercaféen i Oslo. På middagen for fem måneder siden var mellom åtte og ti personer fra det kvinnelige juristnettverket som Ramin-Osmundsen og Hjort Kraby er en del av, innom. Det opplyser Ramin-Osmundsen gjennom departementets kommunikasjonssjef Ragnhild Samuelsen til VG.

Ombestemte seg

De to var også på samme middag så sent som 3. januar i år, dagen før Hjort Kraby ombestemte seg og ga beskjed til departementet om at hun likevel ikke trakk søknaden om å bli nytt barneombud, skriver Aftenposten og Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne middagen fant sted på restaurant Arcimboldo på Kunstnernes Hus, og det skal ha vært rundt 20 deltakere, hovedsakelig fra det kvinnelige juristnettverket, samlet rundt langbordet.

Hjort Kraby søkte jobben i slutten av november i fjor, trakk søknaden siste uken før jul, og ombestemte seg altså 4. januar i år.

Ramin-Osmundsen avviser at de to snakket om søknaden under middagen 3. januar. Hun sier at de to ikke snakket med hverandre i det hele tatt denne kvelden, og hun sier at de to heller ikke hadde kontakt i perioden fra Hjort Kraby trakk søknaden til hun ombestemte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overrasket SMK

Opplysningene om middagene på Theatercaféen og restaurant Arcimboldo skal ifølge VG ha kommet som en overraskelse på Statsministerens kontor, som var i samtale med Ramin-Osmundsen så sent som på dagen tirsdag.

Senere på kvelden innrømmet ministeren i en debatt på NRK at hun har vært på hyttebesøk i Lofoten hos det nye barneombudet. Besøket fant sted da Kraby var ansatt som dommerfullmektig i Lofoten på 1990-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra før er det også kjent at Kraby ved minst en anledning har vært hjemme hos Ramin-Osmundsen.

Frp-formann Siv Jensen mener statsråden har håndtert utnevnelsen av det nye barneombudet så klønete at hun viser seg uskikket til å være statsråd.

– Hun har bare bidratt til å skape uklarheter om saken. Hun er svekket og avslører at hun ikke er skikket til å være statsråd, sier Frp-formann Siv Jensen til NTB.

Inhabil?

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendte tirsdag brev til Ramin-Osmundsen der hun avkreves svar på flere spørsmål. Senere samme dag valgte hun selv å be Justisdepartementets lovavdeling vurdere om hun hadde habiliteten i orden da hun avsatte Reidar Hjermann.

Ramin-Osmundsen sier til VG og Aftenposten at hun forstår at det er reist tvil om hvor godt hun kjente Ida Hjort Kraby. Hun understreker samtidig at de to er bekjente, ikke omgangsvenner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brøt loven

Samtidig er det avdekket at Barne- og likestillingsdepartementet har latt være å journalføre alle søknadsdokumenter i saken om ansettelse av nytt barneombud. Det er klart lovstridig, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening.

– Når dokumentene ikke registreres, kan verken allmennheten eller andre søkere kontrollere hva som har skjedd, sier han til Bergens Tidende.

Da avisen ba departementet om en fullstendig liste over alle dokumenter i saken om ansettelse av nytt barneombud, var svaret at «prosessen foreløpig har gått utenom vårt journalsystem». Øy mener dette er meget oppsiktsvekkende og et klart lovbrudd.

Kraby svarte tirsdag ikke på NTBs henvendelser. Heller ingen andre medier har kommet i kontakt med henne. (©NTB)