Norsk-svensk fotball-EM snubler

Utvides EM kan samarbeidet Sverige/Norge gå på trynet. Her dundrer Steffen Iversen i bakken, på grunn av av en svenske i 1999. Det samme kan bli tilfellet om svenskene trekker seg fra EM-samarbeid med Norge. (Foto: Scanpix)
Utvides EM kan samarbeidet Sverige/Norge gå på trynet. Her dundrer Steffen Iversen i bakken, på grunn av av en svenske i 1999. Det samme kan bli tilfellet om svenskene trekker seg fra EM-samarbeid med Norge. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Større arenaer eller flere deltakerland? En sterk utvidelse kan uansett true de norsk-svenske planene om å arrangere EM-fotball i 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planene om et felles norsk-svensk EM i fotball ser nå ut til å snuble.

Et forslag på den siste UEFA-kongressen om å utvide mesterskapet fra 16 til 24 lag, ble nylig bekreftet på en konferanse i kroatiske Zagreb. Det kan gjøre at det planlagte samarbeidet mellom Sverige og Norge om EM i fotball i 2016, strander.

- Forslaget skaper store problemer for søkerne, sier Sondre Kåfjord som er president i det norske Fotballforbundet (NFF), til ABC Nyheter.

- I kjølvannet av en slik utvidelse kommer det mest sannsynlig et pålegg fra UEFA om flere arenaer, kanskje så mange som ti stykker. Det sier seg selv at det byr på problemer for oss her oppe i Norden, sier også generalsekretæren i Det svenske fotballforbundet, Sune Hellströmer, til ABC Nyheter.

Forrige gang et skandinavisk land arrangerte EM var i 1992. Da fikk Sverige oppdraget alene og kunne klare det fordi antallet deltakere bare var åtte. Dessuten var kravet til tilskuerkapasitet langt lavere enn i dag (17.000 Idrottsparken Norrköping).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krav om flere stadion

I dag er kriteriene langt tøffere, ikke minst fordi antall land er doblet til 16. Dessuten må arenaene minimum kunne huse 30.000 tilskuere.

Nå drodler imidlertid Det europeiske fotballforbundet (UEFA) på om de skal gjøre kravene enda hardere. Og da får altså Norge og Sverige problemer.

- Da blir det et helt annet utgangspunkt for oss og et eventuelt samarbeid med NFF, sier Hellströmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det blir noen ekstra utfordringer, ja, sier NFF-president Sondre Kåfjord.

- I utgangspunktet var vi positive til å få utredet dette, men det er et tveegget sverd. Jeg ser godt argumenter for en utvidelse, men det skaper store problemer for søkerne, mener han.

Vellykket turnering

Allerede i år kunne de nordiske landene ha arrangert EM i fotball sammen. Både Norge, Sverige, Danmark og Finland søkte om mesterskapet i 2008, men UEFA var lunkne til en allianse av så mange deltakerland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan altså det nye skandinaviske initiativet strande.

UEFA mener dagens turnering er en suksess, og det skal ikke utelukkes at antall lag forblir 16.

Men selv om det blir utfallet så kommer det trolig et annet pålegg fra UEFAs side.

- I dag er gjeldende regler at et stadion må kunne ta 30.000 tilskuere dersom det skal komme i betraktning som en arena for EM-kamper. Blir formatet som i dag - med 16 lag - går UEFA trolig inn for en økning i minimumskapasiteten på arenaene.

- På grunn av enormt påtrykk fra mennesker som ønsker å se EM live kommer trolig en arenakapasitet på 40-50.000 tilskuere til å bli det minste som kreves. Også da vil vi få problemer, sier Hellströmer.

Forebeholdt de største

Svensken sier forslagene ekskluderer store deler av Europa som fremtidig arrangørland. Og kanskje de nordiske landene spesielt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dersom noen av forslagene går igjennom vil det være færre nasjoner i Europa som har muligheten til å arrangere mesterskapet. Slik det er i dag vil det da kun være forbeholdt de store tunge landene som for eksempel England, Tyskland, Italia, Spania og Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men et alternativ kan være å la en stor nasjon samarbeide med en mindre nasjon. Et eksempel på dette kan være Portugal sammen med Spania. Men for oss her oppe i Norden vil det trolig bli umulig. Det er ikke teoretisk mulig å la en nordisk nasjon påta seg ansvaret alene, fortsetter Hellströmer.

Sondre Kaafjord medgir at det ligger noen skyer i horisonten, men inntil videre jobber de ufortrødent videre med fellesprosjektet.

- Vi har én prosjektleder på saken, svenskene har tilsvarende. Å utvide arenaer til over 30.000 tilskuere er i utgangspunktet uproblematisk, mener han og fremhever Trondheim (Lerkendal), Bergen (Brann stadion), Stavanger (Viking stadion) og Oslo (Ullevaal stadion) som aktuelle plasser i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaafjord sier at utvidelser allerede ligger inne i de langsiktige planene til forbundet og de respektive klubbene.

Politisk beslutning

Men før det norske- og det svenske fotballforbundet i det hele tatt kan ta en reell beslutning om hvorvidt de søker om mesterskapet eller ei om åtte år, må politikerne på banen.

Et skandinavisk EM-samarbeid kommer ingen vei om de politiske beslutningstagerne i de respektive landene ikke gir grønt lys.

- Før vi i det hele tatt kan gå i en dialog om konkrete EM-planer må en rekke politiske beslutninger tas. Det må uansett store stadionutbygginger til og det lar seg ikke gjennomføre uten støtte fra politisk hold, mener den svenske generalsekretæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellströmer sier det i Sverige i dag er fem alternative byer som kan fungere som vertskap for EM-kamper.

- Vi bygger ut et stadion her rett ved siden av Råsunda (Stockholm), en i Gøteborg, en i Malmø (under utbygging) pluss noen andre steder. Vi er ikke helt i mål ennå på hvor dette eventuelt blir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjort i 2008

I juni avholdes neste møte i UEFAs eksekutivkomité. Den svenske generalsekretæren tror mye blir avgjort da. Og i løpet av året skal en beslutning om hvorvidt EM utvides eller ikke tas.

- Vi vet nok mer i slutten av juni for da er neste møte i UEFA. Forslaget er inne til diskusjon nå og i løpet av året fatter komiteen en beslutning.

- Men vil dere trekke dere dersom EM utvides til 24 lag?

- Nei, jeg vil ikke sette det så på spissen, men at det blir mye vanskeligere for oss legger jeg ikke skjul på.