Kritikken øker mot Manuela Ramin-Osmundsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer stadig mer kritikk mot utnevnelsen av Ida Hjort Kraby som nytt barneombud. Ifølge en av de andre søkerne ble utlysningsteksten til stillingen endret underveis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sås også tvil om habilitet en til barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) i saken, ettersom hun og det nyutnevnte ombudet er medlemmer av det samme kvinnelige juristnettverket.

Ifølge barneforsker Karin Gustavsen Tvetene, som også søkte stillingen, kom et krav om juridisk kompetanse inn underveis i prosessen.

Denne typen kompetanse er i etterkant blitt trukket fram av statsråden, blant annet som begrunnelse for at det nåværende ombudet, psykolog Reidar Hjermann, ikke fikk fornyelse av åremålet som ombud.

– Slik jeg husker det nå, var det etterlyst kompetanse som knytter seg til det å være skikket som ombud, sier Gustavsen Tvetene til NRK.

Jussprofessor Eivind Smith mener statsråden kan ha vært inhabil.

– Hvis statsråden og det nyutnevnte barneombudet er venner eller nære bekjente, kan det foreligge rimelig grunn til å stille habilitetsspørsmål, sier professoren i offentlig rett til Aftenposten.

Hjort Kraby sier selv at hun og Ramin-Osmundsen er «bekjente», men at hun ikke har noe forhold til statsråden, regjeringen eller staten som gjør det vanskelig for henne å være et uavhengig og selvstendig barneombud. (©NTB)