«Tønsberg» vandalisert i Berlin


Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til onsdag opplevde den omdiskuterte butikken «Tønsberg» å bli dynket i rød og sort maling. Butikken vekker avsky hos beboere og butikkeiere i sitt nye nabolag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navnet på Norges eldste by klinger ikke spesielt bra i Berlin om dagen. Thor Steinar-butikken har fått flere i nabolaget til å se rødt og mange protesterer nå mot butikken i Rosa-Luxemburg Straße.

Fjernsynstårnet på Alexanderplatz ruver over kvartalet, butikkene i strøket er fasjonable og gatenavnet selv stammer fra den venstrerevolusjonære politikeren Rosa Luxemburg.

Ukjente vandaler

Hele fasaden til «Tønsberg» var dekket med svart og rød maling da ABC Nyheter gikk forbi i går ettermiddag.

Politiet opplyser at ukjente gjerningsmenn utøvde et attentat på butikken «Tønsberg» klokka seks onsdag morgen. De kastet flasker som var fylt med maling mot butikken, og flyktet umiddelbart etterpå.

Aksjonen føyer seg inn i en rekke demonstrasjoner i kjølvannet av butikkåpningen.

Populært i nynazistmiljøet

«Tønsberg» åpnet sin første filial i Berlin i 2005, og har med sin Thor Steinar-kolleksjon skapt debatt. Klesmerkets bruk av nazilignende symboler har blitt heftig kritisert. Merket har blitt spesielt populært i nynazistmiljøet og bruker blant annet det norske flagget på mange klesplagg. Butikken fikk ingen forlengelse av leiekontrakten i sine tidligere lokaler i Berlin, og ble derfor nødt til å finne en ny adresse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Butikkansatt Sarah Harfmann syns det er bra at designbutikken hun jobber i, Belleville, engasjerer seg mot Thor Steinar-butikken. Selv tror hun ikke at den kommer til å få et langt liv i Rosa Luxemburg Strasse.Butikkansatt Sarah Harfmann syns det er bra at designbutikken hun jobber i, Belleville, engasjerer seg mot Thor Steinar-butikken. Selv tror hun ikke at den kommer til å få et langt liv i Rosa Luxemburg Strasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At det skulle bli midt i hippeste Berlin hadde ingen regnet med. Minst av alt beboerne og de andre butikkeierne i gaten.

- Jeg er ikke spesielt begeistret, sier designer Rike Feurstein tørt. Hun syns det er uhørt at en butikk, som tilbyr Thor Steinar, kan slå seg ned i dette området.

- Det sosialistiske partiet PDS holder til bare et steinkast unna og den jødiske kirkegården er heller ikke langt herfra. Det er en provokasjon og henger ikke på greip, argumenterer hun.

Nabolaget protesterer

De mest engasjerte innbyggerne i bydelen har startet en aksjon mot nynazister i bydelen Mitte, og flere butikkeiere pryder nå vinduene sine med anti-«Tønsberg» plakater. Sjef i klesbutikken Belleville, Fredericke Winkler, bestemte seg for å tematisere uroen, som oppstod i nabolaget, da det ble kjent at butikken skulle etablere seg her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hattemaker på Rosa Luxemburg Platz, Rike Feurstein, har samlet informasjon om Thor Steinar fra Wikipedia og klistret det opp i butikkvinduet, både på tysk og engelsk.Hattemaker på Rosa Luxemburg Platz, Rike Feurstein, har samlet informasjon om Thor Steinar fra Wikipedia og klistret det opp i butikkvinduet, både på tysk og engelsk.

- Det gikk et grøss gjennom mange av oss da vi hørte om «Tønsberg». Frykt for nazister er noe vi forbinder med 2. verdenskrig. Men nå følte vi denne frykten i 2008, forteller Fredericke.

Hun har skrevet «Kauft nicht bei Nazis» med store bokstaver i butikkvinduet sitt. Oppfordringen om å ikke handle hos nazister spiller på nazistenes egen propaganda fra 2.verdenskrig, hvor de oppfordret til boikott av jødenes butikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk engasjement

Da «Tønsberg» åpnet forrige fredag måtte politiet rykke ut for å beskytte butikken fra inntrengere. Rundt 60 demonstranter hadde samlet seg i Rosa-Luxemburg Straße, blant annet Mittes borgermester Christian Hanke fra det tyske arbeiderpartiet (SPD). Til Der Tagesspiegel sa han at en slik butikk ikke har noe som helst i Mitte å gjøre og at han personlig ville engasjere seg for å få den ut av bydelen.

Butikkens ansatte ville ikke gi oss noen kommentar i går, og kunne heller ikke henvise oss til noen pressetalsmann.

«Tønsberg» har tidligere uttalt at de ikke selger politiske meninger, men kun klesplagg i sine butikker.