- Hvalfangsten vil dø ut

- Hvalfangsten vil dø ut
- Hvalfangsten vil dø ut
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, tror den norske hvalfangsten vil dø ut av seg selv. – Det finnes ikke etterspørsel etter kjøttet, sier han til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeridepartementet har torsdag fastsatt en kvote på 1.052 dyr for vågehvalfangsten i år. Kvoten er like stor som i 2007.

- Norge tok 592 dyr i fjor og stoppet fangsten midt i på grunn av manglende etterspørsel, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Avviser ikke aksjoner
Han tror det samme vil skje i år.

Og selv om Greenpeace de siste årene har fokusert på japansk hvalfangst, vil han ikke avvise tanken på aksjoner.

- Jeg vil ikke love aksjoner, men vi synes det er det er underlig at norske myndigheter fortsetter å tvinge igjennom vågehvalfangst.

Ifølge Fiskeridepartementet vil det bli tillatt å ta inntil 900 dyr langs kysten og ved Svalbard. Resten av kvoten kan fanges i sonen ved Jan Mayen.

Som i fjor vil det bli restriksjoner på fangsten i området mellom Stad og Mehamn.

Ifølge departementet er kvoten innenfor et intervall som forskerne mener gir fullgod sikkerhet når det gjelder vern av vågehvalbestanden det drives fangst på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjendiser mot hvalfangst
Men det er stor internasjonal motstand mot fangsten og mange kjente skuespillere har tidligere engasjert seg i kampen. Den siste kjendisen til å engasjere seg mot Norges rolle er skuespiller Hayden Panettiere fra TV-serien Heroes.

Hun gikk sterkt ut mot fiskeriråd Petter Meier ved den norske ambassaden i Washington.

- Han sa: Hvalkjøtt er faktisk ganske godt, du burde prøve det, sier Hayden til vg.no.

- Det tok pusten fra meg og jeg fikk hakeslipp. Det er faktisk ganske frekt å be en vegetarianer om å spise dyret jeg de siste årene har forsøkt å redde, mener Hayden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Spiser ikke
Gulowsen er imidlertid forsiktig med å ta en manglende interesse for hvalkjøtt til inntekt for en motstand mot hvalfangsten i Norge.

- Jeg tror rett og slett det er rart for den moderne nordmann å spise hvalkjøtt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sterke restriksjoner på eksport av hvalkjøtt til utlandet og vi får dermed ikke eksportert noe heller, ifølge Gulowsen.

Etter et opphold på fem år for studier av bestandsgrunnlaget, vedtok regjeringen at fangsten av vågehval skulle gjenopptas i 1993. Vedtaket bygget på arbeid utført av Den internasjonale hvalfangstorganisasjonens vitenskapskomité.

I 2004 ble vågehvalbestanden i de områdene i Nordøst- og Sentral-Atlanteren hvor Norge driver fangst anslått til 107 000 dyr - stor nok til å gi grunnlag for bærekraftig høsting. Totalbestanden i Sentral-Atlanteren ble i 2001 anslått av Den nordatlantiske sjøpattedyrkommisjonen (NAMMCO) til 63 500 dyr.

Se ABC TV:

Australske myndigheter reagerer på japansk hvalfangst