Norsk storseier i håndball-EM

Målvakt Steinar Ege viste glimrende spill i kampen mellom Norge og Russland i gruppe B i innledende runde av håndball-EM i Drammen fredag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Steinar Ege kastet seg inn i norsk håndballs rekordbøker fredag. Hans elleville show mot Russland satte full fyr på EM-håpet.

Etter 32-21-seieren der Ege var totalt dominerende, ligger nå veien åpen mot en semifinale.

– Andrej Lavrov tok OL-bronse som 42-åring i 2004...?

– Oi, 42? Den hørtes tøff ut. Da snakker vi om 2014. Det får i så fall bli på et slags handikapnivå, ler Steinar Ege.

– Nå er det ikke noe som tyder på at EM er mine siste landskamper. Så lenge familien lar meg være borte noen uker og treneren tar meg ut, fortsetter jeg.

I sin 198. landskamp sikret han overlegen norsk «keeperseier». Russland levde i 15 år på nevnte Lavrov (tre OL-gull), og har fått betale prisen for det.

Beste noen gang?

Innsatsen til Ege er kanskje den beste av noen norsk landslagskeeper gjennom tidene.

Muligens kan Cecilie Legangers spill mot Danmark i prøve-OL i Atlanta i 1995 (20-12-seier til Norge) måle seg.

Med 16 rene redninger – i tillegg kommer tre baller som han fikk gratis i hendene – slo han helt knockout på psyken til russerne med en redningsprosent på 61,5 før pause.

Totalt endte han med 29 redninger som ga en redningsprosent på 58.

Paraderushet ga også en rekke norske kontringsmål. For i etablert angrep var det mye som skrantet de første 30 minuttene.

Russland hang med til 9-10. Da var det slutt. Frank Løke – hvordan fikk han tak i den ballen? – satte inn 15-10 i siste sekund.

Det kunne ikke gå annet enn Norges vei.

Frode Hagen fortsatte med toppspill begge veier. Thomas Skoglund hurtighet ga også flere scoringer mens Frank Løke jobbet inn mål.

Forsvarsjobben var meget bra de siste 45 minuttene. Det første kvarteret måtte Ege klare seg nesten selv.