UD-medarbeideren har våknet

Artikkelen fortsetter under annonsen

UD-medarbeideren som ble alvorlig såret under terroraksjonen mot Hotel Serena i Kabul mandag, har våknet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Linus Hauge): Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet til NTB onsdag morgen.

- Det stemmer. Vi venter nå på en medisinsk oppdatering. Vi ønsker ikke å si noe mer om hans tilstand før vi får denne oppdateringen. Våre folk er på sykehuset, og vi venter på å få noe mer håndfast, sier Melsom.

Foreløpig er det ikke tatt noen beslutning om når UD-medarbeideren skal bringes hjem til Norge. Kristin Melsom sier hans tilstand og muligheten for evakuering hjem henger nøye sammen.

- Han er fortsatt på sykehuset og tilstanden er alvorlig, sier hun.

- Ga ikke detaljer

Utenriksdepartementet tilbakeviser nå at de allerede 20. desember la ut detaljert informasjon på internett om utenriksminister Jonas Gahr Støres reise, blant annet i Afghanistan.

- Det sto ingenting der om detaljer i hans program. Det sto heller ikke at han skulle bo på det hotellet, sier Kristin Melsom og presiserer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som sto på internett før jul, var at ambassaden kunne være behjelpelig med å skaffe rom for journalister og fotografer på dette hotellet.

Utenriksdepartementet vil uansett gå nøye gjennom både planleggingen og gjennomføringen av besøket i Afghanistans urolige hovedstad.

- I alle tilfeller vil vi gå gjennom våre rutiner og diskutere om det er ting vi burde gjort annerledes, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Rask vurdering
Jonas Gahr Støre ønsket på den sorgtyngede tirsdagen ikke å innrømme at det var begått feil. Men Utenriksdepartementet ønsker nå å få gransket hendelsen så raskt som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så fort vi er ferdige med arbeidet med å få folk hjem, så vil vi sette oss ned og gå gjennom dette. Dette vil vi ta hånd om så raskt som mulig, fastslår Melsom.

Det er foreløpig ikke snakk om å gå tilbake fra den åpne linjen som Utenriksdepartementet har forsøkt å holde de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det vil alltid være en vurdering mellom åpenhet og sikkerhet, og vi må hele tiden ta vurderingene om hvor åpne vi skal være. Vi har hatt en linje i UD de siste årene med mye større åpenhet, og det vil vi fortsette med. Men vi må hele tiden ta den vurderingen om hva vi kan være åpne om og hva vi må holde tilbake, sier Melsom. (©NTB)