Stjerneartister truer plateselskap

Stjerneartister truer plateselskap
Stjerneartister truer plateselskap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presser EMI ved å holde tilbake sitt nye album.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Det etterlengtede comeback-albumet i fareDet etterlengtede comeback-albumet i fare

Striden mellom artistene og EMIs nye eiere tilspisser seg. Den engelske avisen Evening Standard melder i dag at The Verve følger i fotsporene til Radiohead, Paul McCartney, Robbie Williams og Coldplay i protest mot plateselskapet EMIs nye strategi.

Bandets manager truer med å holde tilbake The Verves kommende album inntil de får en form for forsikring om at markedsføringen vil bli ivaretatt på skikkelig vis. Det er de økonomiske forholdene i EMI som har fått artistene til å bekymre seg for fremtiden i selskapet.

Møter ledelsen i dag
En delegasjon av managere hvis artister er tilknyttet EMI, som ledes av Jazz Summers (som representerer The Verve og Snow Patrol, red.anm.), har i dag hatt et møte med Guy Hands, EMIs nye toppsjef i Storbritannia og Irland, om situasjonen. Det er foreløpig ikke kjent hva partene har kommet frem til, men på agendaen ellers har blant annet fremtiden til selskapet overfor ansatte og bransje vært tema.

Hands' eget selskap Terra Firma Capital Partners kjøpte EMI for 3,2 milliarder pund (nærmere 33 milliarder kroner) i august i fjor, og har truet med å stramme kraftig inn på markedsbudsjettet. Samtidig er et sted mellom 1500 og 2000 stillinger i selskapet, som i dag består av rundt 5500 medarbeidere, i fare for å forsvinne, melder USA Today. I dag ble det kjent at rundt en tredjedel av stillingene som legges ned vil skje i Storbritannia.

Guy Hands overtagelse og nye ledese av selskapet har ikke falt i god jord hos selskapets toppartister i regionen. Radiohead og Paul McCartney har begge allerede forlatt selskapet i protest, Coldplay har angivelig tenkt å gjøre det samme, mens Robbie Williams gikk ut i streik før helgen.

Og nå ser det også ut som The Verve henger seg på protestaksjonen og holder tilbake sitt nye album, som etter planen skulle slippes i juni. Det stilles store forventninger til bandets tilbakekomst, og den nye platen blir deres første siden deres store gjennombrudd med «Urban Hymns», som ble sluppet i 1997.

Krever forsikringer
Manager Jazz Summers sier til avisen at han kommer til å råde bandet til å gjøre det samme som Robbie Williams når han møter dem senere denne uken.

- Hvorfor skal de levere en plate når EMI kutter ned på markedsføringen og har store finansielle problemer? Jeg kommer til å kreve forsikringer fra Guy Hands om at bandets interesser blir ivaretatt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har allerede gått ut i streikHar allerede gått ut i streik

Han forteller videre at utøvere kan selge opp til tre millioner plater uten at de ser så mye som en krone fra honorarene. Dette forklarer han med at verdien av CD-plater har sunket samtidig som markedsføring- og distribusjonskostnadene har økt betraktelig.

Rotet det til for seg selv
I går kom det for øvrig for dagen at Guy Hands skal ha rotet det til for seg selv da han sendte ut en e-post til selskapets artister og agenter da han ikke klarte å luke av feltet «bcc» (for blindkopi, red.anm.) ved utsending av felles e-post. Konsekvensen er at alle som mottok e-posten nå kan koordinere sine protester i fellesskap.

Her skal Hands ha beskyldt musikkbransjen for å begrave den kreative prosessen i det byråkratiske maskineriet, og hevdet videre at det er på tide at artistene må innse at de ikke kan lene seg tilbake med tanke på at CD-salget i seg selv vil gi dem inntekter fremover. Blant de som mottok meldingen, mange som allerede taper store penger på salg av CD-plater.

Dessuten skal han så sent som i går ha klart å sikre 250 millioner pund fra investorer, mot at de får tilbake 16 prosent av fortjenesten. Nyheten om at Terra Firma måtte spytte inn 200 millioner ekstra enn hva den opprinnelige planen var, kom også frem i lyset i går. Og om ikke det skulle være nok, så har Citigroup, en av investorene, angivelig krevd EMIs nye toppsjef om å øke inntjeningen fra 1,3 til 1,5 milliarder etter at finansmarkedet begynte å vakle i sommer.

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her