Wamwere frykter folkemord

Koigi wa Wamwere frykter situasjonen i Kenya kan utvikle seg til et folkemord. Arkivfoto: Jon Eeg / SCANPIX
Koigi wa Wamwere frykter situasjonen i Kenya kan utvikle seg til et folkemord. Arkivfoto: Jon Eeg / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskkenyaneren Koigi wa Wamwere sier til ABC Nyheter at verden kan stå overfor et folkemord i Kenya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis vi ikke endrer holdningen og stopper slåssingen, kan situasjonen komme ut av kontroll, og vi kan stå overfor et folkemord.

Den tidligere menneskerettsforkjemperen bodde flere år i eksil i Norge, og kom hit første gang i 1986. Til sammen har han sittet 15 år i kenyanske fengsler.

I dag er Wamwere viseminister for informasjon i president Mwai Kibakis regjering. Han sier til ABC Nyheter at han er meget bekymret for situasjonen i hjemlandet.

Flere enn 300 mennesker har mistet livet i de voldsomme opptøyene i Kenya etter valget sist helg. Foto: SCANPIX/REUTERSFlere enn 300 mennesker har mistet livet i de voldsomme opptøyene i Kenya etter valget sist helg. Foto: SCANPIX/REUTERS

Må forhandle

Han mener at partene snarest mulig må møtes ved forhandlingsbordet. Wamwere har vært i kontakt med begge sider i konflikten, og det «ser ut til å være enighet fra begge sider om at det er behov for dialog.»

Samtidig beskriver han partenes dilemma:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Opposisjonen mener at samtalene skal begynne med en gang, mens presidenten ikke vil starte samtaler før folk slutter å slåss. Opposisjonen vil ha Raila, men ikke fred før samtalene kommer i gang.

Wamwere vil ha det internasjonale samfunnet på banen for å få en politisk løsning på den fastlåste situasjonen.

- Det internasjonale samfunnet må inn for å få partene i dialog, og ikke minst for å beskytte ofrene. Men noen ganger har jeg følelsen av at villigheten til å beskytte dem ikke er så stor.

Mangler mat og vann

Voldsbølgen som har herjet Kenya etter presidentvalget, rammer i stor grad fattige i slumområder, og folk mangler både mat og vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wamwere beskriver en situasjon utenfor hovedstaden Nairobi, som er totalt utenfor kontroll.

- Nairobi er én ting, men i regionene utenfor Nairobi snakker vi om død, sier han på en meget dårlig telefonlinje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han beskriver situasjonen i disse områdene som «virkelig ille». Folk har blitt fordrevet fra sine hjem og sine landområder. Han mener de i praksis er flyktninger i eget land. Mat har de heller ikke.

- Opprørerne er fremdeles der ute med sine våpen, hvor de plyndrer, stjeler og dreper.

Røde Kors prøver å komme frem med mat og hjelp, men ifølge Wamwere er det vanskelig.

- Opprørerne respekterer ikke Geneve-konvensjonen. Røde Kors trenger beskyttelse. Det får de ikke, og det er dermed farlig for dem.

Bakgrunnen for konflikten

Den 27. desember erklærte opposisjonspartiet Orange Democratic Movement (ODM) sin kandidat Raila Odinga som vinner av i presidentvalget, uten å vente på den offisielle opptellingen.

To dager etterpå stanset valgkommisjonen opptellingen av stemmene i presidentvalget. Det brøt ut uroligheter flere steder i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

30. desember utpekte valgkommisjonen sittende president Mwai Kibaki, fra Party of National Unity (PNU), som valgets vinner. Han ble umiddelbart tatt i ed for en ny periode.

Opposisjonen anklaget PNU for omfattende valgfusk og nektet å godta resultatet. Uroen spredte seg, og tok form av etniske sammenstøt mellom partenes tilhengere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rasende folkemengde tente 1. januar på en kirke i byen Eldoret i Kiama-området vest i Kenya, hvor flere hundre kikiyuer hadde søkt tilflukt. Opptil 50 mennesker ble drept.

For to dager siden kom lederen for Den Afrikanske Union, John Kufuor, til Nairobi for å møte president Kibaki. Også fredsprisvinner Desmond Tutu amkom landet for å tilby sine tjenester som mekler.

Torsdag var antallet drepte i volden etter valget i Kenya kommet opp i minst 340. Begge parter beskylder motparten for «folkemord». Også tallet på voldtekter og andre overgrep har økt dramatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kime av håp

Det ser ut som en kime av håp er tent, for ifølge NTB sier fredsprisvinner Desmond Tutu Kenyas president er åpen for å danne en koalisjonsregjering

- Presidenten er ikke imot at det dannes koalisjoner, men det må være en helt klar aksept av at det er en regjerende myndighet i landet, sa den sørafrikanske erkebiskopen etter en samtale med Kibaki fredag.