Barack Obamas store dag

Barack Obamas store dag
Barack Obamas store dag
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barak Obama har startet marsjen mot Det hvite hus, skriver ABC Nyheters kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afroamerikaneren Barack Obama har vunnet avstemningene på partimøtene (caucus) i en av de hviteste delstatene i hele USA, Iowa. Han har dermed startet marsjen mot Det hvite hus med en forrykende seier over Hillary Clinton (38 mot 30 prosent).

Mange av kommentarene i dag går ut på at Obama vil bli en betydelig politiker i Amerikas framtid. Og vi vil få høre mye mer om Obama videre utover i denne valgkampen. Forhåndsvalget i Iowa var første styrkeprøve mellom kandidatene som ønsker å bli sine partiers frontkandidater ved presidentvalget den 4. november i år.

Verken Obama eller den republikanske vinneren Mike Huckabee var kjent for andre enn dem med spesiell interesse for amerikansk politikk så nylig som ved forrige presidentvalg for fire år siden. Begge to er nykommere i den amerikanske topp-politikken og representerer dermed noen nytt i forhold til dagens administrasjon i Washington. Begge seirene betraktes som klare nederlag for den sittende presidenten George W. Bush. Velgerne vil ikke ha noen som fører Bush-politikken videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afrikansk opprinnelse
- De sa denne dagen aldri ville komme, sa Obama da han takket sine medarbeidere, de demokratiske velgerne i Iowa og hele den amerikanske nasjonen etter seieren i Iowa. Da var dagen kommet, da en politiker med afrikansk opprinnelse kunne stå fram på amerikansk fjernsyn og på fjernsyn over hele verden som vinner av et valg i kampen om Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette var øyeblikket det hele begynte, sa Obama i sin takketale – en strålende tale som var Obamas åpenbare gjennombrudd som politiker på presidentnivå.

De store vyer
Obama representerer de store vyene i valgkampen. I en delstat med 98 prosent hvite velgere talte han som en Marthin Luther King om sine drømmer og sine håp. Med en far fra Kenya og en mor fra Kansas er dette en historie som bare kunne ha funnet sted i Amerika. Han vil bringe fram håp i stedet for frykt, forening i stedet for adskillelse. Han vil forandre Amerika – og er den store kommunikatoren som viser det på scenen og i situasjonen som er så viktig for en amerikansk politiker: Han er en vinner.

Amerikansk politikk har neppe noensinne hatt en politiker som er så dyktig til å skape kontakt med sine velgere. Det er ingen tilfeldighet at han ofte blir sammenlignet med John F. Kennedy; samtidig som republikanerne ennå minnes sin store kommunikator Ronald Reagan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For all del, selv etter seieren i Iowa ved valget torsdag gjenstår det å se om velgerne tror han vil gjøre det rette for å få slutt på krigen i Irak, om han er sterk nok til å stå opp imot de nye lederne i et gjenoppvåknende Russland, og om han har erfaring nok til å forsvare amerikanernes interesser overfor de politiske ringrevene i de europeiske landene.

Baptistprest
Den andre vinneren ved valget i Iowa var baptistprest og ultrakonservativ republikaner Mike Huckabee som kom sterkt som kandidat i Iowa i de siste månedene før valget. Dersom både Huckabee og Obama skulle bli de nye hovedpersonene i amerikansk politikk, går det mot en klassisk konfrontasjon mellom en liberal demokrat og en konservativ republikaner i kampen om Det hvite hus. Han har for lite penger til å føre en stor valgkamp videre, men han regner med å få noe mer etter seieren i Iowa.

- Men meninger er viktigere enn penger, sier Huckabee som trolig også vil kunne gjøre det bra i New Hampshire. Men han levnes få sjanser utover i valgkampen – kanskje allerede på den store primærvalgdagen 5. februar med California og New York i front.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillarys tap
Den største taperen blant kandidatene ser ut til å være Hillary Clinton, som ikke lenger er demokratenes fremste presidentkandidat.

Likevel er det en alvorlig feil allerede nå å utelukke henne.

Selv om valget i Iowa nå sier at de foretrekker både Obama og såvidt også John Edwards foran henne, har hennes enorme kampanjeorganisasjon jobbet for fullt i neste delstat, New Hampshire. Der finner primærvalget sted allerede tirsdag, og i de få dagene som gjenstår må Hillary finne ut hva som gikk galt.

Hillary Clintons paroler har vært «Vilje til forandring» og «Vilje til ledelse», mens hennes mann Bill Clinton har lagt mest vekt på hennes erfaring. Det er blitt en feilkommunikasjon. De som vil ha en forandring vil flokke seg om Obama, og de som vil ha erfaring kunne heller ha gått til Bill Richardson eller andre kandidater. Han fikk forøvrig meget liten oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Clintons nettverk
Nå vil Hillarys ektemann Bill Clinton jobbe med alle sine kontakter og venner over hele USA, det nettverket de to bygde opp mens Bill var president og Hillary var «First Lady» i Det hvite hus. Det er lett å forestille seg at alle de politiske lederne som ble Clintons venner, fikk sine politiske ønsker oppfylt og ble oppvartet i Washington. De vil få påminnelser om dette med melding om at Clintons nå gjerne kan tenke seg å få en tjeneste tilbake.

John Edwards
John Edwards satset på kamp på vegne av ”den lille mann” mot de store konserner i amerikansk samfunnsliv. Han manet til kamp og fikk mange fagforeninger med seg. Men det er uvisst om han vil føre kampanjen videre på samme måte. Alt tyder i hvert fall på at kampen på demokratisk side vil stå mellom Barack Obama og Hillary Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den republikanske siden er Mitt Romney den store taperen. Han kom på andreplass blant republikanerne etter å ha brukt store ressurser i Iowa – kommentatorene sier 70 – 80 millioner kroner. Han er mormoner, og det er mulig at konservative bønder i præriestaten Nå må han virkelig gjøre det godt i New Hampshire neste uke for ikke å falle helt av lasset. Hva som gikk galt? Kanskje ikke noe, men hans styrke har heller ikke kommet fram.

McCain/Thompson
Overraskelsesmannen John McCain som kom så sterkt de siste par ukene før valget, endte på delt tredjeplass sammen med Fred Thompson, hver med 13 prosent.

Det var meget stor oppslutning om valgmøtene i Iowa, og nå flytter valgkampsirkuset til New Hamsphire der er det tradisjonelt primærvalg, hvor vanligvis kandidatenes kampanjer og direktemøter med velgerne har større innflytelse enn i Iowa.

Igjen; det er alt for tidlig allerede nå så si hvem som blir partienes hovedkandidater når innspurten kommer til høsten, men den talen Obama holdt etter seieren i Iowa var imponerende.