Peter Shilton – mannen med flest tippekamper!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem er Englands beste keeper gjennom tidene? Det er et vanskelig spørsmål, for meningene er mange og kandidatene flere. Men Peter Shilton blir ofte nevnt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOPPALLKORTET

Hver lørdag graver Kim og Gustav frem et gammelt, men velholdt Foppallkort fra bunken som har fulgt guttene siden barndommen. Serien vil preges av langt hår, kinnskjegg, stramme shortser og uforglemmelige minner for alle som elsker engelsk fotball.

I tillegg vil en spiller som har hatt æren av å spille sammen med spilleren på Foppalkortet, eller en person som har et spesielt forhold til spilleren, si noen ord.

Foppalkort er en av tidenes mest geniale oppfinnelser for alle som elsker spillet. Minnene om en fotball-legende vil aldri dø så lenge et Foppallkort er i sirkulasjon.

Runde 1: Chris Waddle

Runde 2: Mickey Thomas

Runde 3: Bobby Moore

Runde 4: Peter Bonetti

Runde 5: Liam Brady

Runde 6: Steve Highway

Runde 7: Malcolm Macdonald

Runde 8: John Burridge

Runde 9: Viv Anderson

Runde 10: Frank Worthington

Runde 11: Steve Archibald

Runde 12. Francis Lee og Norman Hunter

Runde 13: Bobby Charlton

Runde 14: Colin Bell

Runde 15: Justin Fashanu

Runde 16: Trevor Francis

Runde 17: John Wark

Runde 18: Ron Harris

Runde 19: Peter Shilton

I en karriere som varte i over 30 år rakk han det meste. Han er kanskje best kjent som keeper for England i 125 kamper og som sikker sisteskanse for Nottingham Forest i en periode da laget ble både serie og europacupmester.

Unge Shilton fikk sin seriedebut i det magiske året 1966 for Leicester. Der var han i noen år reserve for Gordon Banks. Så god ble han etterhvert at laget hadde råd til å selge Banks til Stoke. I 1974 gikk han samme vei etter 286 kamper på Filbert Street og landslagsdebut i 1970. I 1972 måtte Banks abdisere som førstevalg på landslaget etter en ulykke som kostet han synet på et øye. Ray Clemence fikk i mai samme år fikk sin første av totalt 61 landskamper. Han og Shilton kjempet det neste tiåret om keeperplassen og i perioder spilte de faktisk annenhver kamp.

Brian Clough hentet Shilton til City Ground fra Stoke i 1977. Der ble han en viktig brikke på et lag som dominerte England og Europa de neste årene. De vant serien i England som nyopprykket i 77/78, og klinte til med to triumfer i den gjeveste europacupen de to påfølgende år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Southampton som ble neste stoppested i 1982. Samme år debuterte han på den store scene; VM i Spania i en alder av 32 år. Han fikk med seg de to neste mesterskapene også, med kampen mot Argentina i 86 som den folk best husker. Karrieren tok slutt i sesongen 96/97 for Leyton Orient. Det stoppet på 1005 kamper. Med det ble han også den siste som er født på 1940 tallet som fikk ligakamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han prøvde seg som manager i Plymouth med mindre hell. Han la aldri skjul på at han likte sin fest og jevnlige besøk på veddeløpsbaner. Dette i kombinasjon med en elendig økonomisk sans resulterte i ruin. Det verserte historier fra karrieren om at gutta på laget aldri spilte kort med Shilton fordi han veddet enorme summer og at gjeld aldri ble betalt. Det holdt hardt, men han kom seg på beina. I dag livnærer han seg som etterspurt ”after dinner speaker”.

En garantert vinner på juleselskapene er å spørre hvem som har spilt i flest tippekamper. Det er godeste Shilton med 31. Han har også en av få som har spilt flere enn hundre ligakamper for fem lag, nemlig Leicester, Stoke, Nottingham Forest, Southampton og Derby.

Se Shilton slite med juksemakeren Maradona i VM 86