Dyrt å spise sunt

Det har blitt dyrt å kjøpe grønnsaker i Norge. (Foto: Flickr.com)
Det har blitt dyrt å kjøpe grønnsaker i Norge. (Foto: Flickr.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønnsakprisene har økt over dobbelt så mye som prisene på mat generelt de siste 10 årene, viser tall fra Sosial- og helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønnsaker er en av de matvaregruppene som har hatt den største prisøkningen de siste årene, viser tall fra rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2007.

Fra 1998 til mai 2007 har prisene på grønnsaker steget med 27 prosent. Til sammenligning har matvareprisene generelt steget med 12 prosent i samme periode.

- Dette er uheldig, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet i en melding på direktoratets nettsider.

Siden 1999 har grønnsakforbruket økt fra cirka 60 til 64 kg per innbygger per år.

- Det hadde vært ønskelig med en større økning i grønnsakforbruket. Derfor er det ugunstig at prisen på grønnsaker øker mer enn prisen på annen mat, sier Rimestad.

Liten økning på kjøttpriser

Prisene på kjøtt har kun gått opp med fem prosent, og forbruket av kjøtt har økt de senere årene, noe som bidrar til økt fettinntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på sjokolade og andre sukkervarer har økt med 14 prosent i samme periode.

Tallene er hentet fra rapporten Utvikling i norsk kosthold 2007. Der kommer det fram at dårlige norske matvaner fører til helseproblemer som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Noen av de største kostholdsmessige utfordringene fremover, ifølge direktoratet, blir å øke inntaket av frukt og grønnsaker, samt å redusere forbruket av fete kjøttvarer og sukkervarer.

Les hele rapporten her: Utviklingen i norsk kosthold 2007 (pdf)

Les også: Kostholdet ødelegger helsa

Les mer om helse i ABC Nyheter