Se opp, her kommer Huckabee!

Mike Huckabees popularitet øker, men hvem er han egentlig? (Foto: Scanpix)
Mike Huckabees popularitet øker, men hvem er han egentlig? (Foto: Scanpix)
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje har republikanerne funnet sin overraskelsesmann foran valget i USA. Han heter Mike Huckabee. Men hvem er han og hva står han for?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mike Huckabee er opprinnelig baptistprest i Sørstatene og han var inntil i fjor guvernør i delstaten Arkansas. Han er meget konservativ og appellerer til de såkalte verdivelgerne på den amerikanske høyresiden. Han er en religiøs fundamentalist, han er mot abort og mot ekteskap mellom mennesker av samme kjønn. Han er mot våpenkontroll og for dødsstraff, og han støtter oppbyggingen av de amerikanske militære styrkene i Irak. Han mener også at USA må beholde fangeleiren Guantanamo Bay på Cuba.

Nå viser meningsmålingene at Huckabee leder blant de republikanske kandidatene foran delegatvalget i Iowa 3. januar, som er første skritt på stigen opp til å bli partiets presidentkandidat ved valget neste år. ABC News melder at 29 prosent av de spurte foretrakk Huckabee, foran Mitt Romney 24. Den hittil antatt sterkeste republikanske kandidaten i landet som helhet, en liberaler til republikaner å være, Rudy Giuliani, fikk 13 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en bemerkelsesverdig rask opptur for Huckabee, som ikke lenger tilbake enn i oktober bare fikk 17 prosent og endte langt bak både Romney og en annen kandidat, Fred Thompson.

Slankekur

Utenfor Arkansas er Huckabee kanskje mest kjent for sin slankekur - han tok av 50 kilo for å berge livet - og sin slankebok med tittelen: Ikke grav din grav med kniv og gaffel.

Han er også kjent for å spille bassgitar med ungdomsband. De overveiende liberale østkystmediene – som Washington Post og New York Times – har nesten vondt for å akseptere ham som en seriøs presidentkandidat. Men det gjør altså amerikanerne, særlig på landsbygda. Og det er landsbygda i delstatene Iowa og New Hampshire som sender de første signalene om hvem som kommer best i gang i på den lange veien til Det Hvite Hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyresiden i det republikanske partiet har for alvor begynt å se på Huckabee som en redningsmann for de konservative, kristne verdier. Og hvis han gjør det bra i de første avstemningene i Iowa og New Hampshire, kan han bli betraktet som en kandidat med vinnermuligheter. Men da vil han samtidig møte en rekke vanskelige spørsmål fra presse og velgere som en seriøs presidentkandidat må kunne svare på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Født i Hope

Michael Dale «Mike» Huckabee ble født 24. august 1955 i den lille byen Hope i Arkansas, for øvrig samme fødeby som Bill Clinton – også en tidligere guvernør i Arkansas som hadde presidentambisjoner. («Gi Hope en ny sjanse», er en av Huckabees mer kjente uttalelser.)

Mikes far var brannmann og hans mor kontorist, og Mike var den første i familien som fullførte high school. Mikes første jobb var i en nærradio der han leste morgennyhetene og værmeldingen, før han begynte å studere for å bli prest. Og baptistprest ble han etter å ha studert ved Ouachita Baptist University og Southwestern Baptist Theological Seminary i Fort Worth, Texas.

Etter studiene jobbet Mike som medarbeider for TV-predikanten James Robison, og han fungerte som prest i flere baptistmenigheter før han i 1992 forsøkte seg som kandidat til en plass i Senatet ved samme valg som da Bill Clinton ble president. Mike Huckabee tapte kampen om Senatet men startet kampanje igjen fire år senere. Sommeren 1996 måtte imidlertid guvernør Jim Guy Tucker gå av på grunn av en anklage i forbindelse med Whitewater-saken (en eiendomsskandale i Arkansas som også berørte ekteparet Hillary og Bill Clinton), og Mike Huckabee avbrøt senatskampanjen for i stedet å bli tatt i ed som guvernør i juli 1996. To år senere ble han valgt til sin første fulle fireårsperiode som guvernør, og han ble gjenvalgt for fire år i 2002.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de beste

Mike Huckabee ble av nyhetsmagasinet i 2005 kåret til en av USAs fem beste guvernører. Han er særlig kjent for å ha forbedret veinettet og skolesystemet i Arkansas.

Den 27. januar i år erklærte Mike Huckabee at han ville starte kampanje for å bli valgt til president. Han har et langt mindre budsjett enn de andre kandidatene, og lenge så det ut til at han ikke skulle nå opp til de andre kandidatene. Nå i høst har han imidlertid kommet sterkt, helt opp på siden av Mitt Romney.

Den ærligste

En meningsmåling av YouGov/Polimetrix offentliggjort i nyhetsmagasinet The Economist uke 47 i år viser at de spurte republikanerne oppfatter Huckabee som den ærligste av alle kandidatene, og at samtlige spurte (fra begge partier) oppfatter ham som den mest moralske. Hillary Clinton ble for øvrig oppfattet som den minst ærlige og Rudy Giuliani som den minst moralske av kandidatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Huckabee mener at USA ikke kan føle seg trygge før de er selvberget både når det gjelder matvarer, energi og militært utstyr. The Economist har i den forbindelse grepet fatt i en av Huckabees kjente utsagn om at han «ikke vil se på at alt vår mat kommer fra Kina, all vår olje fra Saudi Arabia og alle våre industrivarer kommer fra Europe og Asia». Saken er bare at USA importerer praktisk talt ingen matvarer fra Kina, mens løftet om å gjøre USA selvberget med olje innen 10 år er umulig. Og billige industriprodukter fra Asia og det tidligere Øst-Europa ville spesielt komme til gode de velgerne Huckabee ønsker å tiltrekke seg fra USAs lavere middelklasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bort med inntektsskatten

Også Huckabees skatteplan oppfattes som relativt håpløs. Han ønsker å fjerne inntektsskatten og erstatte denne med en felles salgsskatt over hele USA (sales tax) på alle varer og har antydet at 23 prosent kunne være passende. The Economists regnemestere mener imidlertid at den ekstra salgsskatten måtte være på minst 30 prosent, sannsynligvis mye høyere. Selv med et bortfall av inntektsskatt ville mange med lave inntekter simpelthen ikke ha råd til å kjøpe så dyre varer. Men det vil Huckabee løse ved å sende månedlige sjekker fra Washington til dem som ikke har råd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Huckabee har ingen plan for å redusere utslipp av klimagasser, selv om han sier at Gud ønsker at menneskeheten skal ta vel vare på Jorden.

Problemområder

Republikaneren Huckabee støtter sin partikollega Bush i å trappe opp den amerikanske militære innsatsen i Irak, og ikke ned, slik flertallet av velgerne i USA synes å ønske. Men han har liten eller rettere sagt, ingen, utenrikspolitisk erfaring. På sine hjemmesider har New York-instituttet Council on Foreign Relations satt opp en oversikt over de forskjellige presidentkandidatenes synspunkter på aktuelle utenrikspolitiske problemområder, blant annet Nord Korea, Afrika og India. Mike Huckabees syn på disse problemområdene er notert som «ukjent».

I sin analyse peker Economist på et interessant poeng. Det at mange nok velgere som liker Huckabees folkelige stil og uortodokse opptreden til at det kan skape bølger i nominasjonsprosessen. Men neppe store nok bølger til å gi ham nominasjonen. Det kan imidlertid hende at mange nok verdivelgere vil vende seg bort fra Romney slik at New York-mannen Rudi Giuliani kan bli styrket – og de republikanske verdivelgerne kan få den presidentkandidaten de aller minst ønsker seg.