Hip hop til bestemor

Hip hop til bestemor
Hip hop til bestemor
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGutta i Madcon har fått massiv oppmerksomet denne høsten. På sin nye plate lager de hip hop for hele familien – bestemor inkludert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yosef Wolde-Mariam og Tshawe Baqwa (fra venstre)Yosef Wolde-Mariam og Tshawe Baqwa (fra venstre)

- Vi er svært fornøyde med resultatet, sier Yosef Wolde-Mariam til ABC Nyheter. - Dette er hip hop for hele slekta!

Mandag lander duoens andre album «So Dark The Con Of Man» i butikken - en plate som det er knyttet uvanlig store forventninger til etter at Madcon har herjet det som finnes av lister i musikknorge med singelen «Beggin'». På platen har de fått med seg musikalsk drahjelp fra det de selv betrakter som venner i bransjen; svenske Timbuktu, tidligere makkere i Paperboys, samt El Axel, Sofian og Noora.

Duoens andre halvdel, Tshawe Baqwa, vant forrige helg TV2s dansekonkurranse i beste sendetid på lørdagskvelden, noe som har gitt Madcon enda mer oppmerksomhet enn hva de er vant til.

Musikken sterk nok alene
- Det er klart det har hjulpet på å få interessen rundt bandet opp, svarer den nye nasjonale dansekongen. - Men musikken hadde nådd ut på egenhånd da den helt klart er sterk nok til å nå ut på egne ben uten et underholdningsprogram på TV2 i ryggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Musikken til Madcon har ifølge gutta i bandet heller aldri blitt brukt i TV2-programmet. Men at populære Tshawe Baqwas deltagelse i serien har gitt bandet ekstra oppmerksomhet er det liten tvil om.

- Her om dagen fikk vi en melding på MySpace-siden vår fra en 48 år gammel mor som skriver at hun lover å ta med seg barna og komme på releasepartyet vårt i Trondheim når mannen er på forretningsreise. Sånt er jo nytt i forhold til før, avslører Yosef.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det typiske publikummet vårt har forandret seg betraktelig siden sist vi ga ut plate, legger Tshawe til. - Nå kjøper plutselig folk på 50 pluss Madcon-plater, og det har vi jo ikke opplevd før.

«Beggin'» har toppet omtrent alt som finnes av lister i Norge den siste tiden, og det mener de to har å gjøre med at musikken når lenger og bredere enn før. Hip hop har blitt mer stuerent og treffer de fleste, mener begge. Det er imidlertid ikke bare hip hop som har inspirert gutta, selv om de kategoriserer seg selv som en hip hop-gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- First we take Norway, then we take Barcelona...- First we take Norway, then we take Barcelona...

Inspirert av svart musikk
- Vi kommer begge fra hjem hvor det ble spilt mye afrikansk musikk da vi vokste opp. Mens jeg i tillegg har hørt mye på jazz, har Yosef hørt mye på Motown og soul i oppveksten, sier Tshawe. - Vår musikk blir derfor en god miks av alt dette, konkluderer han, men understreker at alt stammer fra svart musikk.

Når vi kommer til norsk hip hop og påpeker at den ofte kritiseres for å ikke være så god som den kanskje blir fremstilt, er Madcon ikke i tvil om at de befinner seg i det aller øverste sjiktet på det nasjonale musikkartet.

- Joa, det har kanskje vært litt dårlig standard når man tar alle som opererer innenfor feltet i betraktning. Men så har det heller ikke blitt gitt ut så fryktelig mye norsk hip hop det siste året. Det er vel bare oss og El Axel undrer Yosef, uten å virke helt overbevist om sin egen teori om at det er så få utgivelser i omløp for tiden stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har også vært debatt om manglende utgivelser med norske tekster både innen hip hop og på et mer generelt plan.

- Engelsk er et bedre språk å fremføre musikk på, og norsk er et begrenset språk å rappe på. Dessuten er det naturlig for oss da vi begge snakker engelsk hjemme, understreker Tshawe. Og vi har jo ambisjoner om å komme oss videre, så da er det viktig å bruke et språk som andre kan forstå, legger han til.

Like aktuelle om ti år?
Om Madcon legger verden for sine føtter i løpet av de kommende årene gjenstår å se, men i første omgang handler alt om å gjøre det så stort som mulig i Norge. På spørsmål om hvor de er om fem år svarer de to rimelig raskt at da har de i alle fall har lagt resten av Skandinavia bak seg, og aller helst også Europa.

Gutta bak høstens store norske hitGutta bak høstens store norske hit

- Da er vi i Barcelona, litt slitne etter turneen, men likevel gira til å holde på i sikkert ti år til, tror både Tshawe og Yosef om sine fremtidsutsikter. - Men det er ikke sikkert vi utelukkende vil drive med musikk. Vi er jo to kreative individer, og filmbransjen frister også, legger Tshawe til. Jeg kunne for eksempel ha jobbet med å regissere, mens Yosef har skuespillertalent og kunne ha oppnådd noe der, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Tshawe og Yosef er begge dypt involvert i alt som følger med det å lage en plate. Alt fra å designe coveret (som Tshawe får mye av æren av på den nye platen) til produksjon og å lage musikkvideoer, er stort sett alltid bygget på deres egne ideer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi gjør det meste selv, eller er i det minste med på å utforme tingene slik at vi får det resultatet vi ønsker, sier Yosef.

Madcon er heller ikke bundet av en streng platekontrakt som hindrer dem fra å jobbe fritt, og de hevder at musikken de skaper på ingen måte er påvirket av krav om å lage hitlåter.

- Nei, da blir det jo ikke ekte, mener Yosef, og legger til at de en gang tidlig i karrieren fikk et tilbud fra utlandet om å levere en hit. - Det funka ikke for oss, for da jobber vi ikke fritt, sier han.

Dansekongen og makker YosefDansekongen og makker Yosef

«So Dark The Con Of Man» er i salg fra mandag 3. desember, samme dag som Madcon legger ut på en omfattende turne landet rundt. De skal turnere helt frem til februar, mer eller mindre uten avbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror kanskje vi har fri på julaften, mener Yosef, men synes ikke å være hundre prosent sikker.

Det som imidlertid er sikkert er at de spiller et sted nær deg i løpet av de nærmeste to månedene, uansett om Nordkapp eller Lindesnes er ditt nærmeste landemerke.

For mer detaljerte opplysninger om Madcons nye album og deres turneplaner, kan man besøke deres hjemmeside på madcon.no , eller deres MySpace-side.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her