- Banan-gigant støttet terror

- Banan-gigant støttet terror
- Banan-gigant støttet terror
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe colombianere har gått til sak mot bananprodusenten Chiquita Brands International.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 393 colombianerne mener bananprodusenten Chiquita støttet paramilitære grupper som terroriserte og drepte slektningene deres og krever 7,86 milliarder dollar i erstatning, melder Reuters.

- Chiquita kom med utbetalinger og bidro på annet vis til ulovlige aktiviteter paramilitære gjennomførte i Colombia, sier colombianernes advokat, Jonathan C. Reiter.

- Når man gir penger til en terrorist, når man væpner en terrorist, så er man juridisk ansvarlig for overgrepene, drapene og torturen disse terroristene gjennomfører.

Bøtelagt tidligere
Søksmålet er ikke det første Chiquita får mot seg. Mellom 1990 og 1997 skal Chiquita ha hjulpet til å væpne og finansiere voldelige geriljagrupper i Colombia, blant dem den paramilitære organisasjonen Autodefensorias Unidas de Colombia (AUC).

Chiquita sa seg skyldig ved en føderal rettssak i mars 2007. Selskapet innrømmet å ha utbetalt 1,7 millioner amerikanske dollar til gruppen i løpet av en seksårsperiode. Chiquita fikk den gang 25 millioner dollar i bot, uten at noe av dette gikk til ofrene for AUCs vold i Colombia.

Avviser krav
- Chiquita samarbeidet aktivt med AUC for å kontrollere distribusjonen av bananer. Dette inkluderte drap på jordeiere, tvangsflytting av mennesker og ekspropriering av jord, sier Reiter.

I en skriftlig uttalelse fra Chiquita ved selskapets talsmann Michael Mitchell nekter selskapet skyld i forbindelse med det ferskeste søksmålet. Mitchell skriver at selskapet og dets ansatte var ofre, og at det de gjorde alltid var ut fra et ønske om å beskytte livene til de ansatte og deres familier.