Skriver om kvinnedrap

Skriver om kvinnedrap
Skriver om kvinnedrap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnedrap og familievold har vært i medias søkelys hele denne uka. I morgen lanserer justisminister Knut Storberget en bok med samme tema. - Helt tilfeldig, sier forlaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vet vi egentlig hva utrygghet er? Det er bekymring. Usikkerhet. Hjem er ikke alltid kjære hjem.

Slik starter justisminister Knut Storberget sin bok «Bjørnen sover» som lanseres i morgen. Boken handler om familievold. At VG mandag hadde som hovedoppslag på det skremmende store antallet kvinner som blir myrdet av partneren, plasserer boken midt i samfunnsdebatten.

Men både forlaget og VG avviser at dette skal ha vært planlagt.

- Vi har ikke kontaktet VG i forbindelse med dette. Det var helt tilfeldig at VG kjørte denne saken, sier forlagsredaktør Evy Tillman Hegdal i Aschehoug.

- Men det var jo en fantastisk ramme for oss når media også grep fatt i dette, innrømmer Hegdal.

Ifølge Storbergets politisk rådgiver Eirik Øwre Thorshaug (AP) er det justisministerens brennende engasjement som ligger bak bokprosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han har vært engasjert i dette temaet i mange år både som advokat og som politiker på Stortinget, og vil at det skal diskuteres både bredere og oftere.

- En del av voldsdebatten er glemt, nemlig den som foregår bak lukkede dører innefor hjemmets fire vegger.

- Storbergets ønske er at det skal gjøres mer for ofrene for denne volden, det vil si kvinner og barn. Desto mer fokus det blir på dette samfunnsproblemet jo bedre er det, også for å få på plass ordentlige tiltak, sier Øwre Thorshaug.

- Statssekretær Astri Aas Hansen fortalte i NRKs RedaksjonEN at regjeringen vil legge fram en handlingsplan om vold i nære relasjoner nå i desember. Er boka et ledd i markedsføringen av denne handlingsplanen?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi gir ikke ut bok for å skape blest om handlingsplanen. Men boka og handlingsplanen handler om det samme temaet, sier Øwre Thorshaug, som forteller at departementet foreløpig ikke har planer om flere tilsvarende bøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VGs Kjersti Sortland avviser også at justisministeren har solgt inn saken som et ledd i sin egen boklansering.

- Absolutt ikke, sier hun.

- Dette var min idé som kom helt spontant i forbindelse med enda et nytt kvinnedrap. Disse sakene med såkalt kjent gjerningsmann blir vanligvis møtt med et skuldertrekk og henvist til side 6 eller 7. Vi bestemte oss for å finne ut hvor mange kvinner dette gjaldt, og pepre hele forsiden med bilder av dem for å få folk til å våkne.

Det er svært uvanlig at en sittende statsråd tar initiativ til å utgi bok og selv deltar som bidragsyter. Men i følge forlagsredaktør Hegdal er dette en helt ordinær bokutgivelse fra Aschehougs side.

Hun er tilbakeholden med informasjon om hvordan et eventuelt overskudd skal fordeles, bortsett fra at en del skal gå til Redd Barna. Men hvor mye, det vil hun ikke opplyse om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hegdal ønsker heller ikke si hva de ulike bidragsyterne tjener på prosjektet.

- Det kan jeg ikke gå inn på detaljene i. Slike avtaler går vi ikke ut med offentlig, sier hun.

VGs journalister har, ifølge Sortland, arbeidet et halvt år med research til denne saken, som er fulgt opp hele uka og også dannet utgangspunkt for mandagens RedaksjonEN i NRK.

Kjersti Sortland i VG synes ikke justisministeren har så veldig mye å skryte av på området familievold.

Blant annet hadde ikke myndighetene noen oversikt over hvor mange kvinner som blir drept av sin partner.

Og at tallet var så høyt - nærmere bestemt 72 kvinner i løpet av sju år - var det VG som måtte grave fram, poengterer hun.