Bekymret for legemangel hos norske styrker

Bekymret for legemangel hos norske styrker
Bekymret for legemangel hos norske styrker
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Den norske kontingentsjefen i Afghanistan er opprørt og frustrert over mangelen på leger som kan redde soldatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrken skal være oppsatt med syv leger, men har bare to-tre på plass, skriver VG.

Det skjer mens soldatene har utkjempet de hardeste kampene norske soldater har deltatt i siden andre verdenskrig, ifølge Forsvaret.

- Jeg er kjempefrustrert. Vi skulle hatt syv norske leger her. Nå er det bare to eller tre. Angsten sitter i brystet for at noe skal skje og vi ikke har leger, sier den norske kontingentsjefen oberst Ivar Sakserud.

Angsten sitter i brystet for at noe skal skje og vi ikke har leger.


Mangelen på medisinske spesialister, særlig kirurger, hindrer dem i å gjennomføre militære operasjoner. Sakserud mener at de norske soldatene ikke alltid er sikret den legehjelpen de trenger.

Den 20 år gamle Stange-mannen som overlevde veibomben utenfor Maimana ville ha omkommet hvis ikke en tysk kirurg tilfeldigvis var i nærheten.

Tidligere i år slo Leif Sverre Rosen, generalmajor og sjef for Forsvarets sanitet, full alarm om den elendige medisinske beredskapen i området. Det endte med at han ble kalt inn på teppet til forsvarssjef Sverre Diesen, og nå er på studiepermisjon.

- Jeg står for alt jeg sa da, sier han i en kommentar til avisen. (©NTB)