Soldaten var 22 år

Soldaten var 22 år
Soldaten var 22 år
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var den norske soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen (22) fra Stange i Hedmark som torsdag ble drept av en veibombe i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video.

Navnet ble offentliggjort fredag ettermiddag. Sørli Jørgensen ble drept av en veibombe nord for Meymaneh. En annen norsk soldat ble skadd.

I dag vil det være markeringer ved samtlige forsvarsinstitusjoner i landet for å minnes Jørgensen.

Jørgensen var på vei til skytetrening da bomben gikk av. I Afghanistan tjenestegjorde han som vognfører i staben til den norskledede styrken i Maimana. Jørgensen hadde tilhørighet til Opplandske Heimevernsdistrikt 05.

Markering
Fredag ble det holdt markeringer ved samtlige forsvarsinstitusjoner i landet for å minnes den drepte 22-åringen, og det ble flagget på halv stang. I Afghanistan hadde det allerede vært en markering både i Mazar-i-Sharif og i Maimana.

- Presten har vært i leirene og lest noen ord, soldatene har tent lys og det har blitt holdt ett minutts stillhet for å minnes den drepte, sa kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter til NTB fredag morgen.

Eide betegner stemningen i Forsvaret som tung.

Halv stang
Forsvarssjefen har bestemt at det skal flagges på halv stang ved alle militære institusjoner.

- Det vil bli holdt en kort markering ved samtlige forsvarsinstitusjoner både her i landet og i Afghanistan, sier pressetalsmann John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter.

I Afghanistan har det allerede vært en markering både i Mazar-i-Sharif og i Meymaneh.

- Presten har vært i leirene og lest noen ord, soldatene har tent lys og det har blitt holdt ett minutts stillhet for å minnes den drepte, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter.

Hedmark

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den drepte soldaten, Kristoffer Sørli Jørgensen (22), kom fra Stange i Hedmark. Dette er andre gang fylket rammes av tap i Afghanistan.

- Vi er informert om at soldaten som ble drept, er fra Stange. Forsvaret håndterer oppfølging av pårørende, så vi har ikke noe med saken å gjøre slik sett. Men vi blir holdt løpende orientert, sier lensmann Jan Svensson i Stange til Aftenposten.no.

Også den skadde soldaten skal være fra Stange.

Det er bare litt over tre måneder siden den norske spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen (33) ble drept i Afghanistan da han ble angrepet av Taliban-soldater mens han var på rekognoseringsoppdrag. Lau-Henriksen bodde på Elverum med familien sin.

- Vi holder rådhuset åpent
Ordfører i Stange, Nils Røhne (Ap) kjenner familien til den avdøde 22 åringen personlig. Da ABC Nyheter snakket med ham fredag, var han på vei for å snakke med familien til gutten som ble skadet.

Den skadde gutten var på samme alder som avdøde.

– Det er klart dette preger stemningen i kommunen. I tettstedet Stange er det omtrent 3000 innbyggere. Vi lever i et forholdsvis gjennomsiktig lokalsamfunn, og jeg regner med at fok vil vise omtakte og omsorg for dem som er berørt.

Røhne forteller at det har vært flagget på halv stang i kommunen og at det har vært avholdt minnestund i skolene Kristoffer gikk på.

– Det har vært stor pågang av venner og andre som vil skrive i kondolanseprotokollen vi har lagt frem i rådhuset. Rådhuset holder åpent fredag og lørdag mellom klokken 11 og 15 for folk som vil skrive i kondolanseprotokollen.

Kondolerer
- På vegne av president Hamid Karzai vil jeg uttrykke mine dypeste kondolanser, skriver ambassadør Jawed Ludin ved den afghanske ambassaden i Oslo i en pressemelding.

Sørli Jørgensen fra Stange i Hedmark ble drept av en veibombe 8 kilometer utenfor den norske basen i Maimana nord i Afghanistan. En annen norsk soldat ble alvorlig skadd.

- Jeg ber også for den skadde soldaten, skriver Ludin.

Ambassadøren uttrykker også stor takknemlighet for den norske støtten til Afghanistan i forbindelse med gjenoppbyggingen av landet.

- Jeg er trygg på at dette dødsfallet vil ytterligere styrke den norske beslutningen om å fortsette å hjelpe Afghanistan, skriver ambassadør Jawed Ludin.

Les også:

Soldatens bil var upansret