– Gjerningsmannen er død

– Gjerningsmannen er død
– Gjerningsmannen er død
Artikkelen fortsetter under annonsen

18-åringen som mistenkes for skytedramaet på en skole i Finland, er død, ifølge helsepersonell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan bekrefte at han døde av hjerneskader. Antall døde er nå ni, sier legen Eero Hirvensalo onsdag kveld, ifølge NTB.

Han legger til at antall drepte trolig ikke kommer til å stige fordi tilstanden til de som er skadd, ikke er alvorlig.

Til sammen åtte mennesker - fem gutter, to jenter og skolens rektor - ble drept i massakren.

Den 18 år gamle eleven ved Jokela skole i Tuusula i Finland skjøt og drepte flere medelever og lærere ved skolen onsdag. I tillegg er flere skadet. Foto: Privat / SCANPIX HANDOUTDen 18 år gamle eleven ved Jokela skole i Tuusula i Finland skjøt og drepte flere medelever og lærere ved skolen onsdag. I tillegg er flere skadet. Foto: Privat / SCANPIX HANDOUT

Gjerningsmannen skjøt seg selv i hodet og ble brakt til Tölö sykehus. Tilstanden hans var svært kritisk, og politiet har tidligere opplyst at 18-åringen trolig ikke ville overleve. Nå skal han være død.

Flere ble skadd i skytedramaet.

– Ti elever med lettere skader er brakt til sykehuset i Hyvinge. En av dem har en lettere skuddskade, mens de andre først og fremst har fått sår og skrammer fra glassplinter, sa Hirvensalo på en pressekonferanse noe tidligere samme dag, ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktet ut vinduet

Det brøt ut full panikk i klasserommet da 18-åringen tok fram et våpen og begynte å skyte rundt seg på en videregående skole i Tusby i det sørlige Finland.

Skytingen skjedde på Jokela videregående skole ved lunsjtid onsdag. Midt i timen begynte 18-åringen å skyte, og flere elever flyktet ut av vinduene for å unngå å bli skutt. Jokela skole er både ungdomsskole og gymnas, melder den finske kringkastingen YLE.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange elever sprang ut av skolen uten sko og ytterklær.

– Tre eller fire av dem var blodige. Minst ei jente hadde et sår i hånden. Jeg vet ikke om de ble skadd da de kom seg ut gjennom vinduet, sier taxisjåføren Rauno Lautanen til avisen Iltalehti, ifølge nyhetsbyrået FNB.

Elever ble evakuert i sikkerhet under skytingen i Finland som kostet minst åtte mennesker livet. Foto: LEHTIKUVA / Mikko Stig / SCANPIXElever ble evakuert i sikkerhet under skytingen i Finland som kostet minst åtte mennesker livet. Foto: LEHTIKUVA / Mikko Stig / SCANPIX

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tungt bevæpnede politifolk ankom skolen etter skytingen, og flere ambulanser var også på plass. Politiet skal selv ha blitt beskutt da de forsøkte å evakuere elever.

18-åringen var medlem av en skytterklubb og hadde bæretillatelse for våpen, opplyser politiet ifølge YLE.

Varslet via YouTube

Tirsdag postet signaturen «Sturmgeist89» videoen «Jokela High School Massacre - 11/7/2007» på nettstedet YouTube. Finske medier som Hufvudstadbladet skriver at det var 18-åringen som lastet opp videoen.

Videoen viser et bilde av en skolebygning, med et musikkspor lagt oppå og en ungdom som poserer med et håndvåpen.

«Antisocial Aggression»

Signaturen som har lagt ut videoen har også lagt ut videoer med titler som «Antisocial Aggression», «Just Testing My Gun» og «Natural Born Killers.»

I presentasjonen av seg selv skriver «Sturmgeist89» at han er en 18 år gammel mann fra Finland, og omtaler seg som en «kynisk eksistensialist, anti-menneskelig humanist, antisosial sosialdarivinist, realistisk idealist og gudelignende ateist.» I en tekst som ledsager profilen virker det som om han varsler onsdagens massakre:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dette er min krig: ett menneskes krig mot menneskeheten, regjeringer og verdens åndssvake masser!» heter det i manifestet som ble lagt ut på nettet, ifølge NTB.

På uklanderlig engelsk understreker forfatteren at han er rede til å dø for en sak han vet er rettferdig og sann, og at han heller vil dø enn å leve et ulykkelig liv. Og det han vil dø for, er opprør mot alle eksisterende systemer som er styrt av tyranner, gangstere og idioter.

– Et system som diskriminerer det naturlige og rettferdigheten, er min fiende. Tiden er kommet for å få det naturlige utvalg og den sterkestes overlevelse på skinnene igjen, går det fram av manifestet.

Men egentlig er det ikke noe å leve for, skriver 18-åringen som har fått nok av det lurvete samfunnet, og som føler et sterk hat mot menneskeheten som egentlig ikke er noe å kjempe for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Menneskerasen er ikke noe å kjempe for eller å berge, den fortjener bare å tilintetgjøres, heter det i manifestet.

Kontoen ble slettet fra YouTube onsdag ettermiddag.

Skolemassakren er en av de verste i sitt slag i Finland noen sinne.

Kilde: NTB

Relaterte saker:

De verste amerikanske skolemassakrene

Bevæpnet finsk politi på vakt utenfor et midlertidig krisesenter under skyteepisoden på en skole i Finland onsdag. Minst åtte personer ble drept, og gjerningsmannen var ikke ventet å overleve etter at han skjøt seg selv i hodet. (Foto: Scanpix)Bevæpnet finsk politi på vakt utenfor et midlertidig krisesenter under skyteepisoden på en skole i Finland onsdag. Minst åtte personer ble drept, og gjerningsmannen var ikke ventet å overleve etter at han skjøt seg selv i hodet. (Foto: Scanpix)