Banker opp advokater

Banker opp advokater
Banker opp advokater
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistansk politi skjøt med tåregass og angrep demonstrerende advokater mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokatene demonstrerer mot unntakstilstanden til president Pervez Musharraf.

Flere av advokatene ble skadd og flere dusin pågrepet da demonstrasjoner brøt ut utenfor rettslokaler i en rekke byer. Dette er den første større offentlige reaksjonen siden unntakstilstanden ble erklært lørdag, melder AFP.

Les også: Norges ambassadør møtte Musharraf

De største demonstrasjonene fant sted i byen Lahore, der advokater med hodeskader ble pakket inn i ventende politibiler etter at politiet skjøt tåregassgranater mot omkring 1000 demonstranter utenfor Høyesterettsbygningen. En av de arresterte er en pensjonert kvinnelig dommer.

I Karachi sperret politi og paramilitære soldater av høyesterettsbygningen og stormet advokatene som hadde samlet seg utenfor. Det var også sammenstøt i Rawalpindi, Multan og Peshawar.

- Så mange advokater har aldri tidligere blitt pågrepet i pakistansk historie, sier en tidligere dommer ved høyesterett i Karachi, Rashid Razvi, til AFP.

USA
USA varslet mandag at landet har satt forsvarssamtalene med Pakistan på vent. Den amerikanske forsvarsministeren Robert Gates har krevd at landet vender raskt tilbake til demokratisk styresett.

Pakistans president Pervez Musharraf oppga den tiltakende militante islamismen og rettsapparatets utfordringer mot hans styre som grunn. Presidenten har høstet internasjonal kritikk på grunn av unntakstilstanden.

Musharraf har vært en viktig alliert i USAs krig mot terror, og har mottatt mer enn ti milliarder dollar i amerikansk militær bistand siden angrepene mot USA 11. september 2001. USA har også hatt tusenvis av soldater stasjonert i nabolandet Afghanistan siden Taliban-regimet ble kastet i slutten av 2001. Amerikanske diplomater har i flere uker forsøkt å få Musharraf til å unngå å sette grunnloven til side.

- Husarrest
Den pakistanske regjeringen har benektet rykter om at Musharraf er under husarrest, melder AFP.

Et rykte om at nestsjefen i den pakistanske hæren har satt presidenten i husarrest spredde seg i landet mandag.

- Det er ikke sant. Det er ingen sannhet i dette. Musharraf befinner seg i presidentpalasset der han møter utenlandske diplomater, sier en talsmann for regjeringen til AFP.

- Dette er en vits, sier Musharraf til Reuters i presidentpalasset.