På flukt til Norge, dødsdømt i Iran

På flukt til Norge, dødsdømt i Iran
På flukt til Norge, dødsdømt i Iran
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iransk-arabiske Said og to andre er allerede akseptert som flyktninger i Norge. Men bare to uker før reisen nordover ble 36-åringen sendt tilbake til Iran. Nå frykter UD for dødsdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden mai i fjor har Said Awda al-Saki (36) og to andre opposisjonelle iransk-arabere vært fengslet i Teheran. De er alle tre FN-flyktinger og aksepterte av Norge.

Men bare to uker før Said skulle fly fra Damaskus i Syria til Oslo ble han arrestert. Han og flere andre ble sendt tilbake til Iran hvor harde dommer og mulig dødsstraff venter.

- Vi fikk varsel om at det var fare for at henrettelsen skulle iverksettes i dag morges, bekrefter Jan Dybfest, seniorrådgiver i Utenriksdepartementets (UD) Midt-Østen seksjon, overfor ABC Nyheter.

Han jobbet tirsdag med å få opplysningene om henrettelsen bekreftet, men hadde ennå ikke klart det på ettermiddagen. De alvorlige opplysningene skal i utgangspunktet komme fra en menneskerettighetsgruppe med base i Syria.

Irans ambassadør i Norge mener UD er feilinformert i en sak som omhandler tre personer som er akseptert som flyktninger til Norge. Foto: Ole Peder GiæverIrans ambassadør i Norge mener UD er feilinformert i en sak som omhandler tre personer som er akseptert som flyktninger til Norge. Foto: Ole Peder Giæver

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den iranske ambassadøren i Norge, Abdolreza Faraji Rad, mener derimot at UD reagerer på bakgrunn av tvilsomme opplysninger.

- De får disse opplysningene fra iranske opposisjonsgrupper som sprer dette med vilje eller ikke, sier han til ABC Nyheter.

Ambassadøren opplyser at han allerde fem ganger tidligere har sjekket om al-Saki og de andre står foran umiddelbar henrettelse. Han har allerede blitt kalt inn på teppet til norsk UD flere ganger og regner med å bli det igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis UD spør meg nok engang så vil jeg svare dem, sier ambassadør Rad.

Han sier han personlig har satt seg inn i saken til al-Saki og mener at det ikke er noen fare for at 36-åringen vil bli henrettet - selv om ambassadøren understreker at den opposisjonelle er «en terrorist».

- Han har stått bak terrorhandlinger og bomber. Gruppen har angrepet og drept folk, sier Abdolreza Faraji Rad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har sjekket denne saken - og al-Sakis spesielt - flere ganger. Jeg er sikker på at han ikke skal henrettes. Dette er ikke korrekt, sier han.

Også Amnesty International har reagert. Den norske generalsekretæren John Peder Egenæs understreker overfor ABC Nyheter at det er FN som mener 36-åringen og andre trenger beskyttelse.

- FN nevner heller ikke noe om at han skal ha vært involvert i terrorvirksomhet, sier han.

Said Awda al-Saki - og to andre som ennå ikke er navngitt - tilhører den arabiske ahwahzi-minoriteten i det hovedsaklig persiske Iran. Denne folkegruppen holder til i det strategisk viktige sør-vestlige Iran hvor det også finnes store oljereserver.

36-åringen skal ha flyktet fra Iran med falske papirer allerede i 2000 etter at 4-5 andre medlemmer av hans organisasjon ble arrestert. FNs høykommisjonær for flyktninger (UNHCR) har siden gitt han flyktningestatus og Norge har akseptert å la ham bosette seg her til lands.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste gir norsk UD særlig grunn til å holde et øye med al-Saki og de andres videre skjebne. Hvis den iranske ambassadøren nok en gang blir innkalt til UD i denne saken vil dette poenget bli understreket nok en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil understreke alvoret i saken og også poengtere at personene er aksepterte for bosetting i Norge, sier UDs Jan Dybfest.

Men dette spiller mindre rolle for Iran som ikke vurderer å la dem forlate landet.

- Det er umulig. Hva ville Norge sagt hvis noen ba dem slippe noen som sto bak bombeanslag, spør Abdolreza Faraji Rad retorisk.

- Også al-Saki har akseptert at de har begått kriminelle handlinger, mener Irans ambassadør.

Nederland har også engasjert seg i denne saken. En 60 år gammel mann fra samme område av Iran har allerede fått nederlandsk statsborgerskap. Han skal også være blant de som står i fare for å bli henrettet.

- Vi er i jevnlig kontakt med Nederland og EU, bekrefter Dybfest.

Foto: Ahwaz Studies Center