Har ventet på sjøormen i 16 år

Har ventet på sjøormen i 16 år
Har ventet på sjøormen i 16 år
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI 1991 sa Steve Feltham farvel til hus og fast jobb for å vie sitt liv til sjøormen i Loch Ness. Seksten år etter har han fortsatt ikke gitt opp håpet om å komme til bunns i mysteriet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men mysteriet om den berømte skotske sjøormen blir neppe løst mens ABC Nyheter besøker 44-åringen. Da høljer nemlig regnet ned, og Loch Ness viser seg fra en grå og urolig side. Om Nessie skulle bestemme seg for å bryte overflaten i dag, er det meget mulig at den ville ha forsvunnet mellom bølgene.

Steve Feltham velger å holde seg innendørs i den ombygde bobilen han har parkert i enden av innsjøen.

Hit kom han første gang med familien som syvåring i 1970. Og som unger flest lot han seg fascinere av historien om den mystiske sjøormen. Han ville tilbake for å finne ut selv.


Etter hvert som årene gikk resulterte det i stadig flere turer til den spennende innsjøen. Han reiste for det meste på egen hånd. Varigheten på oppholdene økte for hvert år.

Og i 1991 bestemte han seg.

Steve Feltham sa farvel til hus og jobb og flyttet fra Dorset i sør-England for å prøve å komme til bunns i mysteriet Loch Ness på heltid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er her han har holdt til de siste årene, i strandkanten ved landsbyen Dores. Og fra bobilen kan han speide utover sjøen og få oversikt. Spørsmålet alle stiller ham er om han har sett den ennå. Nessie. Have you seen it yet? Feltham har svaret klart.

– Jeg så noe i 1992. Det så ut som en tømmerstokk som fløt raskt bortover vannet, før det plutselig forsvant.

Det er det eneste. Mye vann har rent i sjøen siden den gang, men de store observasjonene har uteblitt. I år er det kun rapportert om to observasjoner av sjøuhyret, og i løpet av fjoråret kom det inn tre rapporter om observasjon. Til sammenlikning ble Nessie observert hele tjue ganger i løpet av året for et tiår siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feltham har likevel ikke mistet motet. Han er fornøyd med at han kom hit og startet sin private forskning. «Nessie-sery Independent Research» kaller han det for. Det vil han jobbe med inntil han har oppfylt sine to mål:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å se sjøormen med egne øyne, og forhåpentligvis få det festet til film. Dernest er målet at oppdagelsen skal få alles oppmerksomhet.

Det kan ta sin tid. Men Steve Feltham har ikke gitt opp håpet.

– Jeg tror det vil skje, sier han.

– Hva gjør du i mellomtiden da?

– I'm waiting and watching. Watching and waiting. That's basically it.

Verdensberømt
De første registrerte observasjonene av sjøormen i Loch Ness skriver seg så langt tilbake som år 565, da en irsk prest skal ha støtt på det mystiske monsteret. Men det var først i 1933 at observasjonene av den moderne Nessie skjøt fart. Da stod en ny vei ferdig langs den fire mil lange og 213 meter dype innsjøen.

Teorien er at forstyrrelser under veibyggingen kan ha brakt sjøormen til overflaten.

Gjennom årenes løp er det registrert mer enn 4000 angivelige observasjoner. Noen skal til og med ha festet den berømte sjøormen til film og fotografier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har Nessie blitt en av Skottlands mest berømte beboere, og en svært populær attraksjon for området.

Rundt 400 000 mennesker besøker Loch Ness årlig. Ringvirkningene er betydelig. Det sies at Nessie alene står for 70 millioner kroner årlig i inntekter for reiselivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje er det derfor det spekuleres i om lokale kjøpmenn, som tjener godt på legenden, har bidratt med enkelte av «sporene» etter monsteret.

Steve Feltham tror likevel at det er noe der ute. Han tror imidlertid ikke at det er et forhistorisk monster som skjuler seg i dypet. Han tror heller det dreier seg om en stor fisk.

– Beskrivelsene folk gir tyder på at det kan være en malle, forteller han.

– ... Men den må være stor.

I ferd med å dø ut
Den største mallen som er registrert til dags dato var et beist på nærmere 300 kilo tatt i Thailand i 2005. Den enorme mallen var hele 2,7 meter lang. Steve Felthams teori er at det finnes en hittil ukjent art i innsjøen som er enda større.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2005 tok thailandske fiskere dette beistet av en malle. Mallen skal ha veiet nærmere 300 kilo. Felthams teori er at det finnes maller som er enda større i Loch Ness. Foto: AP.I 2005 tok thailandske fiskere dette beistet av en malle. Mallen skal ha veiet nærmere 300 kilo. Felthams teori er at det finnes maller som er enda større i Loch Ness. Foto: AP.


Grunnen til at observasjonene uteblir tror han skyldes at fiskene er i ferd med å dø ut. Av alderdom. At de nå har blitt redusert fra tretti individer til rundt seks.

Men selv om Feltham tror sjøormen egentlig bare er en forvokst fisk, lager han selv små modeller av den berømte sjøormen som følger den klassiske framstillingen, som et slags vennligsinnet, karikert monster, en slags svaneøgle eller en grønn dragelignende skapning, og ikke som en fisk. Det er dette turistene vil ha.

I det ABC Nyheter møter ham, står han i døren til sitt rullende hjem og knar på en klump med leire som skal bli en ny modell av Nessie.

Men selv om forskningen går trått og de store resultatene foreløpig har uteblitt, har han ikke mistet motet ennå.

For Steve Feltham handler det vel så mye om å følge drømmen.

– Har du en drøm bør du følge den. Dette er det jeg har ønsket å gjøre helt siden jeg var barn, uansett om jeg finner Nessie eller ikke.