FOPPALKORTET:Skulle erstatte Maradona

Artikkelen fortsetter under annonsen

Steve Archibald var en morsom spiller med sitt erketypiske skotske utseende, sitt litt komiske navn (i hvert fall syntes vi det da vi var små) og sin karakteristiske spillestil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var en del av Alex Fergusons Aberdeen som på 80-tallet brøt Rangers’ og Celtics dominsans, og suksess i Skottland brakte ham nedover til London, nærmere bestemt Tottenham.

Suksess i Tottenham med to FA-cuptiler og UEFA-cupseier i 1984, gjorde ham interessant for større europeiske klubber.

Et klubbskifte lå i luften da han heller ikke kom godt ut av det med manager Keith Burkinshaw og Barcelona ble neste stoppested. Der skulle han erstatte ingen ringere enn Diego Maradona.

Skotske Steve Archibald ble hentet til Barcelona for å erstatte magiske Diego Maradona...Skotske Steve Archibald ble hentet til Barcelona for å erstatte magiske Diego Maradona...

Det gikk greit i Barcelona, men etter hvert ble det konkurranse om plassene, og ikke bare på rent sportslig grunnlag. Maks to utlendinger per lag gjorde at han sammen med Gary Lineker og Mark Hughes ga uttrykket ”two is company – three is a crowd” en fotballmessig betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En engelskmann, en waliser og en skotte! Sistnevnte forvant ut i kulden og hjem til de britiske øyer. Senere ble det klubber som bl.a. Hibernian, St. Mirren, Clyde og East Fife, klingende klubbnavn for alle som er opptatt av skotsk fotball.
Hans liv etter fotballkarrieren har vært viet til tvilsom agentvirksomhet og et mislykket oppkjøp av den skotske klubben Airdrie.

Oppkjøpet og overtakelsen var preget av økonomiske skandaler og forsterket hans rykte som en litt moralsk rufsete forretningsmann.

Lørdagens quizforslag : Så sent som i 2001 var Steve manager, for hvilken klubb?
Svaret du kan briljere med på puben: Airdrieonians

Flere «Foppalkort»:

Spilleren med egen seddelpresse

Historiens beste dribler

Showmann på og utenfor banen