6,1 millioner forsvant fra norskstøttet prosjekt

6,1 millioner forsvant fra norskstøttet prosjekt
6,1 millioner forsvant fra norskstøttet prosjekt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jens Stoltenbergs prestisjeprosjekt rammet av underslag og korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilde:
Statsminister Jens Stoltenberg sammen med Bill Gates under GAVI-konferansen i New Dehli i 2005. Gates er også en betydelig bidragsyter til vaksinasjonsprosjektet. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

29. oktober starter rettssaken mot den tidligerre helseministeren i Uganda, Jim Muhwesi. Han er tiltalt for å ha underslått penger gitt til ugandiske myndigheter av GAVI (Verdens vaksinefond). Pengene skulle gått til vaksiner og vaksinasjonsutstyr beregnet for barn i fattige land..

Totalt dreier det seg om rundt 6,1 millioner kroner.

GAVI er et av Jens Stoltenbergs hjertebarn, og regjeringen har i år økt støtten til organisasjonen til 500 millioner kroner. Den totale støtte til vaksinering av barn i fattige land blir til sammen 6,5 milliarder kroner frem til 2015.

Hensikten med prosjektet er å støtte vaksinering av barn i den tredje verden.

- Det er uakseptabelt å misbruke midler som skal redde barneliv, fastslår direktør i GAVI, Tore Godal overfor ABC Nyheter. Godal er også spesialrådgiver ved Statsministerens kontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er godt representert i prosjektet. Dagfinn Høybråten sitter som styremedlem i GAVI FUND, mens Dr. Sigrun Møgedal sitter i styret for GAVI Alliance. I tillegg er altså Tore Godal fra Statsministerens kontor direktør i GAVI.

Sammen med Bill Gates
Jens Stoltenbergs regjering var de første som bevilget penger til prosjektet i 2000, og ifølge det medisinske tidsskriftet The Lancet, har Jens Stoltenberg mye av æren for prosjektet.

Sammen med Norge er Microsoft-milliardær Bill Gates og Storbritannia de største bidragsyterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hittil har vaksinasjonsprogrammet reddet to millioner barns liv, sa Stoltenberg til Dagbladet i september.

Kunne ikke redegjøre for pengebruk
I januar 2004 mottok den ugandiske helseministeren et brev fra GAVI, undertegnet Tore Godal. I brevet ble det informert om at Uganda ville motta 29,3 millioner kroner som belønning for å ha oppfylt det nasjonale målet for vaksinasjon for 2002.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter anmodning fra president Yoweri Museveni gjennomførte Inspector General of Government (ombudsmann for korrupsjonssaker) en undersøkelse av hvordan pengene fra GAVI hadde blitt brukt. Denne avslørte at 6,1 millioner kroner ikke kunne redegjøres for.

En rekke tidligere minstre og statssekretærer er anmeldt for misbruk av statlige midler. Alle unntatt Jim Muhwesi er løslatt mot kausjon. Blant annet er niesen til presidentens kone anklaget for å ha overført midler til sin peronlige bankkonto.

- Problemet begynte da de ikke kunne vise til at pengene har gått til helse. Selv om pengene ikke er øremerket, så er det likevel ikke snakk om å finansiere private, sier Sigrun Møgedal, styremedlem i GAVI Alliance til ABC Nyheter.

Jim Muhwesi er også tiltalt for, sammen med to andre, å ha underslått penger fra Global Fund, som er et program for å bekjemte AIDS, tuberkolose og malaria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge innrømmer politisk press
På spørsmål fra ABC Nyheter om Norge har utøvd politisk press på Uganda, svarer den norske ambassadøren i Uganda, Bjørg S. Leite, følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, det har vi. Vi har tiltak mot korrupsjon på agendaen, som vi har tatt opp på alle nivåer, opp til minister- og presidentnivå.

Hun sier samtidig de ikke er helt fornøyde, og at «det kunne gått raskere og med mer tyngde bak antikorrupsjonsinstitusjonene».

Leite vil ikke spekulere i om det være en symbolhandling fra Ugandas side etter at giverne har lagt press på regjeringen for å få handling mot korrupsjon.

Ambassadøren sier til ABC Nyheter at noe av pengene er tilbakebetalt til GAVI, men at hun ikke har oversikt over hvor stort dette beløpet er.

Dagfinn Høybråten sier gjennom sin pressekontakt at han ikke ønsker å uttale seg om saken.

ABC Nyheter er kjent med at det eksisterer en instruks om at både Høybråten og Statsministerens kontor skal underrettes dersom media viser interesse for saken.

Fotnote: Beløpene er beregnet ut fra gjennomsnittlig dollarkurs i januar 2004.

Forsidefoto: Scanpix.