Militærjuntaen skylder på «opportunister»

Militærjuntaen skylder på «opportunister»
Militærjuntaen skylder på «opportunister»
Artikkelen fortsetter under annonsen

Burmas utenriksminister sier ansvaret for at militæret slo hardt ned på demonstrasjonene i Rangoon og andre byer ligger hos «politiske opportunister» som støttes av mektige land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
(Foto:Scanpix) Burmas utenriksminister U Nyan Win.

BURMA:
* Burma ble uavhengig i 1948 etter å ha vært britisk koloni. Landet valgte å stå utenfor Samveldet. Burma er republikk og har en befolkning på 47 millioner.
* Landet har vært styrt av en militærjunta siden 1962.
*I 1989 vedtok militærjuntaen å endre landets navn fra Den sosialistiske republikken Burma-unionen, til Myanmar-unionen. Begrunnelsen var at navnet Burma favoriserte majoritetsbefolkningen burmesere. Opposisjonen nektet å anerkjenne navnebyttet.
* I 1990 ble det arrangert frie valg for første gang på 30 år, og opposisjonen med Aung San Suu Kyi som frontfigur, vant en knusende seier. Generalene valgte å se bort fra valgresultatet og satte opposisjonslederen i husarrest.
* Aung San Suu Kyi ble tildelt Nobels fredspris i 1991, men kunne ikke komme til Norge for å motta prisen. Hun har senere sittet mer eller mindre i kontinuerlig husarrest i hjemlandet.
* Juntaen blir stadig mer isolert også innenfor den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, der landet er medlem.

(Kilde: NTB)

- Situasjonen ville ikke ha blitt forverret om de innledende demonstrasjonene mot bensinpriser fra en liten gruppe ikke hadde blitt utnyttet av politiske opportunister, sa utenriksminister U Nyan Win under en tale til FN i New York mandag.

Utenriksministeren sa videre at «opportunistene» ble støttet av «enkelte mektige land». Han hevdet også at sikkerhetsstyrkene hadde vist den største aktsomhet og at situasjonen i Burma nå er tilbake til det normale.

Fikk møte

FNs spesialutsending Ibrahim Gambari fikk tirsdag møte lederen for Burmas militærjunta, general Than Shwe, opplyser en diplomat.

FNs spesialutsending har møtt generalen i militærjuntaens offisielle hovedstad Naypyidaw, sier en utenlandsk diplomat, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået AP.

Ytterligere opplysninger om møtet er foreløpig ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gambari er i Burma med håp om overtale juntaen til å unngå voldelige sammenstøt med demonstrantene som protesterer mot militærregimet.

Mens FN-utsendingen var i Naypyidaw, reduserte militærjuntaen sikkerhetsberedskapen i Rangoon, som har vært sentrum for massedemonstrasjonene. I helgen ble et stort antall tungt bevæpnede soldater og politimenn utplassert for å hindre nye massedemonstrasjoner i byen