Raser mot diktator-møte

Raser mot diktator-møte
Raser mot diktator-møte
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk i Sør-Korea er fly forbannet over at deres president skal møte den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-il.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
PROTESTER:
Sørkoreanere demonstrerer mot toppmøtet. Foto: Scanpix.

Fra tirsdag til torsdag besøker den sørkoreanske presidenten Roh Moo-hyun nabolandet i nord. Der vil han møte den nordkoreanske lederen Kim Jong-il. Dette er kun andre gang siden Korea ble delt at statsledere fra de to landene møtes ansikt til ansikt. Nord og sør er teknisk sett fortsatt i krig, og det planlagte møtet har skapt store protester i Sør-Korea.

Frykter kollaps
- Mitt hovedmål er fred på den koreanske halvøya. Uten å få en fredsavtale bekreftet er det ingen måte vi kan skape enhet og utvikling for begge parter, har Roh uttalt, ifølge Reuters.

Sør-Korea har levd med militærtrusselen fra nord i flere tiår. Landets ledere frykter en eventuell kollaps i Kims regjering, og er bekymret for kostnadene ved en eventuell gjenforening.

Atomvåpen
Nord-Koreas økonomiske situasjon er elendig, og landet ble hardt rammet av oversvømmelser i sommer. FN-sanksjonene i kjølvannet av atomprøvesprengningen i 2006 har gjort landet avhengig av olje- og matutdelinger fra verdenssamfunnet.

Ifølge Reuters er det ventet at de to lederne vil snakke om bistand, men i liten grad ta opp de kjernefysiske ambisjonene og menneskerettighetsbruddene i nord.