Opprøret i Burma:Opprør mot juntaen i Burma vokser

Opprør mot juntaen i Burma vokser
Opprør mot juntaen i Burma vokser
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av Burmas mest kjente personligheter stiller seg nå bak opprøret mot militærjuntaen i Rangoon. Buddhistmunkene fortsetter sine protestmarsjer mot regimet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuespilleren Kyaw Thu og komikeren Zaganar, begge rikskjendiser i Burma, kom mandag til Shwedagon-pagoden i Rangoon for å tilby munkene mat og vann. Det var en symboltung handling foran mandagens demonstrasjon, som skal ha samlet rundt 50.000 deltakere.

For Zaganar og Thu er begge kjent som sosiale aktivister så vel som underholdningsfolk. Thu har stått fram som talsmann for fattigfolk, mens Zaganar har brukt sin offentlige rolle til å arbeide for mer åpenhet rundt hiv og aids.

Kamp

- Det har stor betydning at slike kjentfolk nå slutter seg til munkenes protester. Komiteen har gjort det klart at den vil fortsette kampen til siste slutt, sa en ikke navngitt burmeser i eksil til nyhetsbyrået Reuters mandag.

«Komiteen» vedkommende viste til, er en sammenslutning av landets største stjerner innen scenekunst, film og musikk. Blant dem er Tun Eindra Bo, som er Burmas svar på superstjerne og FN-aktivist Angelina Jolie, og som lover å gjøre alt hun kan for munkene. Det til nå fredelige opprøret i Burma begynte som en folkelig protest mot økende priser på bensin og andre basisvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det utvikler seg nå til en mer grunnleggende religiøs aksjon mot generalene, skrev nyhetsbyrået Reuters mandag.

Symboler

Mens fredsprisvinner Aung San Suu Kyi for mange mennesker verden over er selve symbolet på motstanden mot regimet i Burma, er Zaganar og Kyaw Thu like viktige navn innad Burma.

- Disse folkene kan trekke store folkemengder, sier analytikeren Win Min.

Diplomater i Sørøst-Asia er ifølge nyhetsbyrået AP forbauset over hvor tilbakeholden juntaen har vært i sine reaksjoner på protestaksjonene. En av diplomatene antydet at regimet i Rangoon står under press fra Kina, som ikke ønsker noen dramatikk i nabolandet.

Makthaverne i Beijing er kjent som Burma-juntaens viktigste støttespillere. Hvis det skapes inntrykk av at juntaen har kinesernes samtykke til å slå ned protestbevegelsen, kan det skade Kinas anseelse foran sommer-OL i Beijing neste år, ble det sagt mandag. (©NTB)