Drillos ultimate utfordring

Drillos ultimate utfordring
Drillos ultimate utfordring
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egil Olsen har ikke noe mer å bevis her hjemme, men det må være drømmen om få til noe i en annen fotballkultur som gjør at han nå blir irakisk landslagssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Selvtillit
Drillo har stor tro på sin egen fotballfilosofi, skriver Dag Vidar Hanstad. (Foto: Scanpix)

- Brasil ville vært enda bedre med meg som trener, sa Egil Olsen da det søramerikanske laget faktisk var best i verden. Det var troen på egen fotballfilosofi som gjorde ham såpass breial. Ved å stramme opp det defensive spillet og gjøre brasilianerne mer gjennombruddshissige, mente fotballprofessoren at det var mer å hente.

Det ble aldri Brasil-jobb på Drillo, men han fikk i stedet sjansen i Wimbledon. Det ble et gjensidig kultursjokk for mannen som til slutt fikk sparken. Laget rykket ned og har aldri kommet tilbake.

Det er ikke bare fotball kulturen som vil være annerledes når han nå tar over Irak. I et land med store politiske og religiøse motsetninger blir Drillo ansvarlig for det eneste som i tillegg til flagget samler irakerne, skal vi tro landets fotballpresident.

I går ga Drillo uttrykk for at målet er å ta laget ti VM i 2010 . Etter at Irak vant Asia-mesterskapet i sommer, er ikke dét annet enn rett og rimelig. Den ferske fremgangen gir også et voldsomt press på ham allerede fra første kamp i kvalifiseringen, mot Pakistan i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så kan man spørre hvorfor i all verden 65-åringen orker å gå løs på en slik jobb? Med sin helt spesielle status vil jeg tro han i dag gjør god butikk på å selge kompetansen sin til TV-selskaper og næringsliv. Men han har opplagt jaktet på denne siste utfordringen som trener. Nå skal han få testet ut teoriene og filosofien sin i en kultur som er så til de grader annerledes enn den norske. Får han til dette, vil han kunne sette to tjukke streker under svaret og fastslå at han hadde rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også aner det meg at han trives fryktelig godt med det å sette sammen og utvikle fotballag. Drillo er i alle år vært knyttet sterkt til analyser og statistikk, men det var først når han kunne gå ut på treningsfeltet for å nyttiggjøre seg av denne kunnskapen, at den ga mening.

Den sjansen får han nå.

Under et eventuelt VM i Sør-Afrika vil Drillo være 68 år. Da er det sju år siden han av Tom Nordlie ble karakterisert som en av de to gamle gubbene med verandaplass i Muppet Show. Dette skjedde mens Forballforbundet jaktet på etterfølgeren til Nils Johan Semb høsten 2003. Egil Olsen og Nils Arne Eggen ble av andre ikke tatt på alvor fordi de var for gamle, eller utgått på dato rent fotballfaglig.

Se ikke bort ifra at han kommer til sitt tredje VM-sluttspill som trener. Men i Drillo-ånd vil jeg likevel mene risikoen for at han ikke er Iraks trener innen utgangen av 2008 til 43 prosent.

Les mer om idrett på www.sportsanalyse.com