- Ny terror-generasjon

- Ny terror-generasjon
- Ny terror-generasjon
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk politi pågrep tirsdag åtte personer mistenkt for terror-planlegging.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dansk terrormistanke:
Dansk politi og polititeknikere jobber i bydelen Nørrebro i København tirsdag 4. september. (AP Photo/ Polfoto/Lars Nyboll)

Sjefen for det danske politiets etterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf, sier de arresterte er «militante islamister med internasjonale forbindelser, deriblant til ledende al-Qaida-medlemmer», melder NTB-Ritzau.

- Det er interessant at Scharf hevder de har hatt kontakt med ledende al-Qaida-medlemmer. Det er ganske spesielt, og svært konkret, sier den danske terroreksperten Michael Taarnby til ABC Nyheter.

Taarnby er forsker ved Dansk institutt for internasjonale studier. Han publiserte i fjor rapporten «Jihad in Denmark» om radikal islamisme i Danmark fra 1990-2006.

- Dette er en ny generasjon terrorister i forhold til dem som ble pågrepet og observert i Danmark på 90-tallet. Man ser den samme tendensen i Danmark som ellers i Europa etter 11. september, med stadig flere uavhengige celler. Min rapport viser at de unge menneskene vi nå har med å gjøre er en ny generasjon, som opererer mer uavhengig av internasjonale terrorbevegelser, sier Taarnby.

«Ustabilt sprengstoff»
De åtte er i alderen 19 til 29 år, og alle har utenlandsk bakgrunn. Ifølge Politiken.dk har mennene bakgrunn fra Somalia, Afghanistan, Pakistan og Tyrkia. Alle har oppholdt seg i Danmark over lengre tid, og seks av dem er danske statsborgere, melder NTB-Ritzau.

De ble arrestert da dansk politi aksjonerte mot elleve adresser i Københavnsområdet natt til tirsdag. Ifølge Politiken.dk vil mennene bli siktet etter dansk terrorlovgivning. To av mennene vil bli fremstilt for varetektsfengsling tirsdag ettermiddag.

PET mener å ha forhindret en konkret terrorhandling, og sier det var nødvendig å gå til aksjon fordi de mistenkte var i ferd med å produsere «ustabilt sprengstoff.» Dansk politi skal ha brukt flere måneder på å overvåke gruppen, og samarbeidet med internasjonale partnere i forbindelse med etterforskningen.

Flere saker
- Siden terroraksjonene i USA 11. september 2001 har kontakten mellom danske islamister og den gamle garde i al-Qaida vært svært begrenset, sier forskeren Michael Taarnby til ABC Nyheter.

- Krigen mot terror har slik sett vært effektiv. De gamle terrororganisasjonene har vært under hardt press siden 2001. Samtidig har krigen bidratt til en spredning av jihadistideologien. Den har nådd et langt større publikum enn hva tilfellet var på slutten av 90-tallet.

- Få mennesker

I Danmark har det de siste årene vært tre større saker i forbindelse med terrormistanke.

I februar ble en 17 år gammel gutt dømt til sju års fengsel for å ha planlagt terrorangrep mot mål i Europa, i den såkalte Glostrup-saken. Den dansk-marokkanske islamisten Said Mansour ble i april dømt til tre og et halvt år i fengsel for å ha oppfordret til terror. Fire personer pågrepet i Odense i fjor er tiltalt for å ha laget bomber. Odense-saken skal snart opp for retten i Danmark.

- Ingen vet hvor mange danske jihadister som finnes. Men i de sakene vi kjenner fra 11. september og frem til i dag er det snakk om en beskjeden gruppe mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karikaturstriden
- Det virker som radikal islamisme er mer utbredt i Danmark enn i Sverige og Norge. Det er vanskelig å vite sikkert hva det skyldes. Meget radikale islamister fra Egypt fikk opphold i Danmark på 80-tallet. 11. september bidro til å aksellerere en polarisering og debatt omkring Islam som allerede fantes i det danske samfunnet. Det er vanskelig å peke entydig på for eksempel dansk immigrasjonspolitikk eller striden om Muhammed-karikaturene som forklaring.

- Også før Muhammed-tegningene fantes det et radikalt miljø i Danmark. Disse gruppene var også ivrige etter å bruke situasjonen rundt karikaturstriden politisk og religiøst.

Les også:

Åtte tatt med bånd til al-Qaida