Jagland og Petersen kritiserer jagerflymøte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) og lederen av forsvarskomiteen Jan Petersen (H) er kritiske til at SV-veteran Stein Ørnhøi onsdag møtte representanter for produsenten av jagerflyet JAS Gripe

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Ørnhøi er rådgiver i forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål i SV, og sitter i regjeringens utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet.

Konspiratorisk

Onsdag kveld møtte Ørnhøi representanter for produsenten av jagerflyet JAS Gripen til middag på en restaurant i Oslo, skriver Dagbladet.

Norge skal kjøpe nye jagerfly som erstatning for dagens F-16, og i tillegg til JAS Gripen konkurrerer europeiske Eurofighter og amerikanske Lockheed Martin om milliardkontrakten.

Stortingspresidenten er kritisk til restaurantmøtet:

– Jeg synes det framstår som svært uheldig at en av SV-leder Kristin Halvorsens nærmeste rådgivere har slike kontakter, kontakter som kan framstå som konspiratoriske, sier stortingspresident Jagland til Dagbladet.no.

Bakrommet

Lederen av forsvarskomiteen på Stortinget, Jan Petersen (H), maner til åpenhet om prosessen rundt jagerflykjøpet og ber om en avklaring av Ørnhøis rolle:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom det viser seg at finansminister og SV-leder Kristin Halvorsens fremste rådgiver innen sikkerhets- og forsvarsspørsmål, som også er medlem av regjeringens sikkerhetspolitiske utvalg, løper ærend for en av de tre kandidatene, er dette meget uheldig, sier Petersen.

– Fraksjoner internt i regjeringen kan ikke kjøre parallelløp i det skjulte mens Forsvaret driver sin offisielle anskaffelsesprosess. Denne saken skaper frykt for at innkjøpet vil bli bestemt på bakrommet. Her må man opptre ytterst korrekt, legger han til.

Ikke hemmelig

SV-leder Kristin Halvorsen mener kritikken mot at SV-veteran Stein Ørnhøi er «helt ute av alle proporsjoner».

– Det var ikke noe hemmelig ved møtet som skjedde på en offentlig restaurant. Det var ingen grunn til å ta diffuse bilder bakfra for å gi et konspiratorisk inntrykk. Stein Ørnhøis møte var verken hemmelig eller kritikkverdig, sier Kristin Halvorsen til NTB.