Lillestrøm slaktet Aalesund

Arild Sundgot har gjort det til en vane å score mot Aalesund. Søndag bidro han til 7-0-maltrakteringen av Aalesund med ytterligere tre nettkjenninger.

Lillestrøm – Aalesund 7-0 (4-0)

9232 tilskuere

Mål: 1-0 Arild Sundgot (10), 2-0 Shane Stefanutto (20), 3-0 Olivier Occean (40), 4-0 Sundgot (45), 5-0 Occean (46), 6-0 Sundgot (68), 7-0 Karim Essediri (75).

Dommer: Espen Berntsen, Vang.

Ingen kort.

Tidenes mestscorende i Lillestrøm hadde ikke startet en seriekamp siden 22. juli, men fikk tillit fra start i Bjørn Helge Riises karantenefravær. Etter kun ti minutter satt ballen i nota. Shane Stefanuttos corner falt ned på hodet til veteranen, som bare kunne styre ballen i mål.

Det var begynnelsen på en fantastisk fotballfest, sett med Lillestrøm-øyne. Shane Stefanutto og Olivier Occean scoret før Sundgot ga «Fugla» 4-0-ledelse før pause. Spissen ble fint spilt gjennom av Magnus Myklebust og gjorde ingen feil alene med Adin Brown.

Enveiskjøring

Første omgang var, som resultattavlen viste, nærmet en enveiskjøring, og slik fortsatte det etter pausen. Dommer Espen Berntsen hadde knapt nok blåst igang kampen, før Occean la på til 5-0.

AaFK oppførte seg som en middels 2.-divisjonslag mot Lillestrøm, som kontrollerte alt, og var sjefer i egen binge.

Etter 68. minutter var det duket for Sundgots femte mål mot Aalesund siden 12. juni 2005, og da skal man huske på at lagene ikke var i samme divisjon i fjor. Etter en fin gjennomspilling, skjøt spissen ballen via en AaFK-spille og i bue over Brown.

Innbytter Karim Essediri la på til 7-0 et kvarter før slutt. Ydmykelsen var for lengst komplett, og «Fugla» flyr videre på hjemmebane. Kun fem mål har LSK sluppet inn på Åråsen så langt denne sesongen. Slikt lukter det fugl av, og fortsetter laget slik, får Brann garantert kamp om gullet.

Fredrikstad – Tromsø 2-1 (1-0)

11.368 tilskuere.

Mål: 1-0 Ardian Gashi (42), 2-0 Tarik Elyounussi (60), 2-1 Bovar Karim (90).

Dommere: Brage Sandmoen, Kjelsås.

Gult kort: Pål André Czwartek, Gardar Johansson, Fredrikstad, Martin Knutsen, Tromsø.

Fredrikstad har vært bunnsolide hjemme i flere år, og til tross for en meget svak start på søndagens kamp var seieren fullt fortjent.

Ardian Gashi scoret i sin tredje kamp på rad da han ga hjemmelaget ledelsen før pause. Tromsøs Sigurd Rushfeldt måtte gi seg med skade etter en drøy halvtime, og etter kapteinens sorti var «gutan» nærmest tannløse framover.

Svak start

Innledningen på kampen var veldig svak fra begge lag. Dårlig tempo, feilpasninger og generelt dårlig fotball var det publikum ble servert. Rushfeldt var uhyre nære å gi bortelaget ledelsen etter 22 minutter, men headingen fra kort hold gikk like utenfor. I samme situasjon kolliderte Rushfeldt med stolpen, og han måtte gi seg ti minutter senere.

Det siste kvarteret av 1. omgang hadde Fredrikstad flere store sjanser til å ta ledelsen, men verken John Anders Bjørkøy, Hans Erik Ramberg eller Tarik Elyounoussi hadde millimeterne på sin side. Men tre minutter før pause fikk hjemmelaget fortjent uttelling. Kasey Wehrman serverte Gashi som banket ballen i mål fra 20 meter.

Verken Tromsøs Steinar Nilsen eller hjemmelagets trenere var fornøyde med spillet før pause, og ga høylytt til uttrykk for det i pausepraten. I 2. omgang styrte Fredrikstad det meste av spillet og økte ledelsen etter et flott angrep som ble avsluttet av Elyounoussi etter et kvarter.

Rødbuksene kontrollerte kampen, men reduseringen til Bovar Karim i kampens siste ordinære minutt ga noen hektiske overtidsminutter. Likevel var hjemmelaget nærmest scoring på overtid da Hans Erik Ramberg skjøt i stolpen.

Tøft program

Fredrikstad er ubeseiret de siste seks seriekampene, men skal ut i tøffe kamper mot Stabæk og Brann i de neste rundene. Resultatene der avgjør om laget fra plankebyen er et topplag eller blir en middelhavsfarer i årets serie.

Tromsø ser også ut til å kunne unngå den verste bunnstriden og kan nærmest sikre plassen med seier mot Odd hjemme i neste serierunde.

Lyn Oslo – Strømsgodset 1-0 (0-0)

7072 tilskuere

Mål: 1-0 Espen Hoff (60).

Dommer: Ken Henry Johnsen, Flint.

Gult kort: Kevin Larsen, Lyn Oslo

Lyn spilte sin første kamp etter salget av stjernespissen Edu til tyske Hoffenheim, og i første omgang mot Strømsgodset kunne oslolaget virkelig ha trengt den kreative nigerianeren i sine rekker.

Begge de formsvake lagene virket blottet for selvtillit, og de første 45 minuttene var til tider like søvndyssende som reseptbelagt sovemedisin. Lyn-spissene Kim Holmen og Dylan Macallister, som hadde den utakknemlige oppgaven å fylle skoene etter Edu, var svake på topp. Begge de to spissene hadde muligheter de burde ha utnyttet langt bedre for vertene.

Strømsgodset hadde også noen sjanser før hvilen. Først da Fredrik Winsnes skrudde et frispark like over tverrliggeren. Deretter da Peter Kovacs fikk stå alene innenfor Lyns 16-meter, men ungarerens avslutning gikk like utenfor. Samme Kovacs hadde også en brukbar heading like utenfor like før pause.

Annen omgang var heldigvis langt friskere enn den første på Ullevaal. Strømsgodset spilte seg fram til den første store sjansen da Stian Ohr kom seg fri på høyrekanten og fikk lagt inn til Øyvind Leonhardsen. Den tidligere englandsproffen stusset ballen til side for Eddie Gustafsson.

Styrte

Men det var Lyn som styrte showet, og i det 60. minutt kunne laget endelig slippe jubelen løs. Det var Lyns friske venstreving Espen Hoff som satte inn Kim Holmens innlegg og ga Lyn det viktige 1-0-målet.

Hoff og Lyn fortsatte å kjøre kampen etter scoringen, og laget kunne fort ha laget økt ledelsen både en og to ganger. Men det ble med det ene målet for Henning Bergs gutter, som fikk et kjærkomment pusterom etter en trøblete periode i eliteserien.

Seieren er den første til Lyn på fire seriekamper. For drammenserne fortsetter den dårlige trenden, og tapet var det fjerde på rad i serien.

Med 1-0-seieren har Lyn fått en liten luke ned til bunnlagene i eliteserien. Oslolaget ligger nå på sjuendeplass med 24 poeng, mens Godset blir stående med sine 21.

Odd Grenland – Viking 1-3 (0-2)

5506 tilskuere

Mål: 0-1 Børre Steenslid (10), 0-2 Peter Ijeh (29), 1-2 Bentley Akabueze (69), 1-3 Jone Samuelsen (75).

Dommer: Kjell Alseth, Stjørdals-Blink.

Gult kort: Tommy Svindal Larsen, Jacob Sørensen, Odd Grenland.

To presise cornere fra venstrefoten til Allan Gaarde sørget for at Viking fikk revansj for cuptapet forrige helg. Et presist hodestøt fra høyreback Børre Steenslid ga ledelse etter ti minutter. Så doblet Peter Ijeh ledelsen da han i annet forsøk kranglet ballen i mål en snau halvtime ut i kampen.

Odd Grenland øynet håp da laget reduserte midtveis i annen omgang, men Jone Samuelsen punkterte kampen og sørget for tre kjærkomne poeng til gjestene fra Stavanger, som holder kontakten med topplagene Brann og Lillestrøm.

– Dette lukter nedrykk om vi ikke presterer bedre framover. Svært skuffende etter den sterke cupseieren forrige uke, mente Odd-trener Gaute Larsen.

Sløste

Mot et hjemmeforsvar som startet med tre mann bak, boltret et besluttsomt Viking seg i åpningsminuttene, og særlig ute på høyresiden hos kvikke Razak Pimpong.

– Jeg hadde store problemer med å sette sammen laget til kampen, men vi fikk se at både laget som helhet og enkeltspillere sto fram. Det ble gitt klare svar på hvem som ønsker å være med videre her, sa Viking-trener Uwe Rösler.

Odd Grenland fikk etter hvert mer orden på formasjonen, men lengst framme hadde Stefan Bärlin en kveld på jobb som kan gi ham problemer med søvnen. Tre ganger fikk den svenske nyervervelsen fra Start muligheten i løpet av første halvtime, men uten at 31-åringen fikk testet Thomas Myhre.

Da Bärlin ble spilt gjennom nok en gang og hadde sin klareste sjanse, valgte en angriper med frynsete selvtillit å spille til spisskollega Jacob Sørensen. Men dansken fikk aldri kontroll, og muligheten ble sløst bort.

Suspensjon

Etter pause syntes Viking å ha god kontroll mot et tafatt Odd-lag, og Pimpong hadde et forsøk i krysset før banens bestemann, Allan Gaarde, igjen viste fram godfoten da et frispark traff stolperota bak Rune Almenning Jarstein.

Ungdommelig pågangsmot hadde nær brakt Odd inn i kampen igjen da Bentley Akabueze utnyttet et langt framspill maksimalt og sendte ballen forbi Thomas Myhre. En annen innbytter, 17-åringen Fredrik Gulsvik, hadde nær brakt balanse i regnskapet da han vendte opp inne i feltet kvarteret før slutt.

Men den gangen reddet Myhre.

– Vår bakre firer og Thomas Myhre var plattformen vi bygde seieren på. Spesielt på cornere imot var vi sterke. Og vi gjorde en vri med eget cornertrekk offensivt. Det lyktes jo bra, konkluderte Rösler etter full uttelling fra hjørneflagget.

15 minutter før slutt punkterte Jone Samuelsen kampen da midtbanespilleren fikk drømmetreff med venstreslegga like utenfor 16-meteren.

Tommy Svindal Larsen fikk sitt tredje gule kort for sesongen og må stå over neste kamp i Tromsø.

I går: Rosenborg- Vålerenga 2-0

I morgen: Sandefjord-Stabæk