Trikkeofre må klare seg selv

Trikkeofre må klare seg selv
Trikkeofre må klare seg selv
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turid Thoresen var ett av flere ofre da en norsk-somalier gikk amok på bytrikken i Oslo for tre år siden. - Jeg har ikke fått noen form for oppfølging. Den har jeg måttet skaffe sjøl, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dramatisk
Det var dramatisk da en 40-år gammel mann gikk amok på bytrikken i Oslo for tre år siden (foto: Heiko Junge, Scanpix)

- Du blir lappa sammen til du står på egne bein. Etter det er hjelpen over, forteller Turid Thoresen til ABC Nyheter. Den 3. august 2004 ble en 23 åring drept og fem andre personer skadet på bytrikken i Oslo.

En av de rammede var Turid Thoresen.

Den store kniven gjorde voldsom skade, tre hull i hjertet og punktert lunge. Traumateamet fra Ullevål sykehus, som var blant de beste i landet, var tilfeldigvis i nærheten. De overførte umiddelbart fire poser blod og fikk fraktet henne i hui og hast til sykehuset. Det sto om minutter.

Etter å ha blitt utskrevet fra sykehuset etter en omfattende brystoperasjon, tilbragte hun seks uker på Cato-senteret i Son. Så ble hun utskrevet.

- Jeg hadde fryktelige smerter da jeg kom ut. Derfor gikk jeg til fastlegen. Jeg hadde flaks som hadde en fastlege som hadde greie på slike saker. Men jeg måtte altså kontakte helsevesenet på egen hånd, sier hun og mener oppfølgingssystemet ikke fungerer i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smørje

- Det hele er en eneste smørje. Man må hyre inn en advokat for å greie å manøvrere gjennom det hele. I utgangspunktet er man jo dårlig, og så har en i tillegg ingen juridiske eller byråkratiske kunnskaper. Man får tildelt en bistandsadvokat under rettssaken. Etter at saken er ferdig må du selv betale for advokaten, sier hun.

Hun forteller om en privat forsikring hun tegnet gjennom jobben og som kun dekket deler av behandlingsutgiftene. Hun forteller om en gjerningsmann som ble dømt til å betale voldsoffererstatning til henne på 120.000 kroner, men som ikke hadde mulighet til å betale, en erstatning som det dermed tar år for Thoresen å få utbetalt. I tillegg utgjør tapt arbeidsfortjeneste mange tusen kroner siden NAV Trygd utbetaler rehabiliteringspenger som ikke erstatter full lønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ble fratatt det livet jeg hadde. Og så får jeg jaggu meg store utgifter i tillegg, sier hun til ABC Nyheter. Hun sliter fortsatt med senvirkninger etter angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire måneders ventetid

Også en annen av de skadde som ABC Nyheter har snakket med, forteller at han måtte få tak i krisehjelp selv gjennom fastlegen.

- Jeg lå noen uker på sjukehus og søkte om psykiatrihjelp etterpå. Jeg fikk hjelp i desember - det synes jeg var seint siden dette skjedde i august. Dette burde vært på plass med en gang jeg kom ut av sjukehuset, mener mannen.

Mannen, som vil være anonym, fikk i likhet med Turid Thoresen. tildelt 120.000 kroner i erstatning, men har ikke godtatt en slik sum. Han krever over én million kroner til sammen.

Posttraumatisk stress

Henning Nilssen (33) var trikkefører den fatale dagen i august 2004. Han var sertifisert i førstehjelp og bidro med å stanse blødninger der han kunne hjelpe. I etterkant måtte Nilssen til behandling for diagnosen posttraumatisk stress. Han er også kritisk til hvordan mottakerapparatet fungerte.

- Jeg oppsøkte selv psykiatrien, men det ble ikke noen spesialist på posttraumatisk stress. Det var manko på spesialister i bergensområdet, forteller Nilssen og mener det halve året med behandling slett ikke var nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Posttraumatisk stress er en tilstand som kan oppstå etter en traumatisk hendelse, og det vanligste symptomet er at man ufrivillig gjenopplever deler av den traumatiske hendelsen. Dette inkluderer korte tilbakeblikk på hendelsen, mareritt, gjentatte og påtrengende bilder eller andre sanseinntrykk fra hendelsen. Minner fra den traumatiske hendelsen kan vekke intenst ubehag eller andre psykologiske reaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det bør stilles spesialister til disposisjon i slike situasjoner. Jeg mener helsevesenet har for lite personale med kompetanse på posttraumatisk stress. Dette er det mest dramatiske jeg har vært borte i. Det er jo ikke slik at jeg er blitt syk for resten av livet, men det er et varig minne som sitter i og som jeg tenker på daglig, forklarer han og synes det er vanskelig å dele dette med andre mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det skjer mye rart i etterkant, man går egentlig ut av sitt gode skinn.

Tilbake i arbeid

Først nå har trikkeføreren startet å jobbe igjen for fullt. Men ikke i Oslo sporveier.

- Bedriften tok vare på meg så godt de kunne. Jeg var ansatt i sporveiene i to år, men klarte ikke å jobbe. Jeg prøvde meg på aktiv sykemelding og studier, men valgte selv å slutte på cand.polit-studiene. På grunn av situasjonen min var jeg dessverre ikke i stand til å fullføre oppgaven, jeg klarte ikke konsentrere meg om arbeidet, sier Nilssen til ABC Nyheter. I dag jobber han som miljøarbeider og planlegger en ny utdanning

Turid Thoresen arbeider i dag 60 prosent etter å ha returnert til jobben allerede et halvt år etter trikkedramaet. Hun arbeider som avdelingsleder og medgir at hun gikk litt for tidlig tilbake i jobb.

- Jeg følte at jeg ikke kunne beholde stillingen som leder for en avdeling hvis jeg ikke var til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men trikkehendelsen får hun aldri ut av hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Absurd

Senest i dag ble hun minnet på det gjennom et VG-oppslag . Trikkedrapsmannen ble før overfallet utskrevet fra Ullevål universitetssykehus, til tross for at han var diagnostisert som psykotisk. Han søker nå om pasientskadeerstatning for feilbehandling i dagene før han ble drapsmann i august 2004.

Advokatene hans hevder at norsk-somalieren har fått redusert livskvalitet og at han i tillegg sliter med søvnproblemer. De krever erstatning for at mannen er dømt til å betale over 600.000 kroner til sammen til de forskjellige knivofrene.

- Selvfølgelig er han i sin fulle rett i å søke om pasientskadeerstatning hvis han har fått feilbehandling. Men jeg blir jo fryktelig overrasket hvis det blir en positiv avgjørelse, det vil være helt absurd!