Etter valget: Hoder kan rulle også i regjeringen

Etter valget: Hoder kan rulle også i regjeringen
Etter valget: Hoder kan rulle også i regjeringen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hoder har allerede rullet i årets valgkamp, om enn bare på kommuneplan i Oslo. Men vil valgresultatet kunne føre til at noen taburetter sitter løsere også på riksplan? Ja, tror valgforsker Anders Toda

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiden etter et valg er sesong for statsrådsskifter, hevder han. Todal Jenssen tror imidlertid at Arbeiderpartiet må ta mer hensyn enn de er vant til.

- De kan ikke lenger skalte og valte som de vil. Nå kan Jens Stoltenberg ha meninger, men de meningene vil avgrense seg til APs statsråder med hensyn til å effektuere endringer. Hvis det er snakk om å skifte ut SV- eller SP-statsråder vil nok de to partilederne ha vetorett. Men det kan jo være at Åslaug Haga eller Kristin Halvorsen er enig med Stoltenberg, og da ligger vedkommende tynt an.

Valgforsker Frank Aarebrot ser imidlertid ikke perioden etter et valg som noen automatisk fellingstid for statsråder. Da er det mer sannsynlig at man gjør opp status ut fra at man er halvveis i stortingsperioden, mener han. Uansett synes han ikke det ligger an til større endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Statsrådsskifter nå vil tolkes som at alt ikke går som det skal i den rød-grønne regjeringen, og det tror jeg regjeringen vil unngå.

Forsøk på å mobilisere velgere

Arbeiderpartiets Martin Kolberg har hevdet at årets kommunevalg må betraktes som en folkeavstemming for eller mot den rød-grønne regjeringen. Utspillet er blitt kritisert.

- Det kan jo sies å være et hån mot de 430 kommunestyrene som skal settes sammen. Det er jo i virkeligheten 430 valg som skal finne sted. Så det at kommunevalget skal oppfattes som et rikspolitisk barometer for regjeringens popularitet, strider mot selve grunnideen om lokalvalg, sier Tor Bjørklund, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ser Kolbergs utsagn som et forsøk på å mobilisere egne velgere. Det gjør også Anders Todal Jenssen.

- Jeg tror han tenkte å ta tyren ved hornene. Når valgresultatet skal kommenteres, så vil mange tolke det i retning av om regjeringen har gjort det godt eller dårlig, uansett utfall. Jeg tror han ville komme den diskusjonen i forkjøpet og snu den til noe positivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva skjer hvis folkets dom er nei?

- Det er klart Martin Kolberg vil bli konfrontert med sin egen uttalelse. Men det skjer ikke noen ting i den forstand at regjeringen tar sin hatt og frakk og går. Regjeringen blir selvfølgelig sittende. Den vil fortsatt ha flertall i Stortinget og vi få sine saker gjennomført. Men hvis lokalvalget går de rød-grønnes vei vil regjeringen føle seg oppglødd og dure videre med sine forslag, endringer og reformer. Hvis de føler at lokalvalget er et tilbakeslag, vil jeg gjette på at de blir mer forsiktige. Kanskje utsetter den de dristigste reformene, sier Todal Jenssen.

Noen ligger tynt an

Frank Aarebrot synes hele sammenlikningen med en folkeavstemming blir mindre dekkende etterhvert som valgkampen skrider fram.

- Hvis det skulle vært relevant, måtte det ha vært slik at regjeringen sto mot en samlet opposisjon. Men slik det er nå, står AP mot FrP. Det er blitt strukturen i valgkampen. De tidligere regjeringspartiene er kommet i skyggen av den diskusjonen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem som trolig allerede i høst vil levere fra seg nøkkelen til statsrådskontoret, vil ikke Anders Todal Jenssen spekulere i.

- Jeg vet ikke om det er så interessant hva jeg tenker om det, sier han.

- Men det er jo noen som har fått ganske mye juling i media som kanskje vil ligge litt tynnere an enn andre. Så kan man jo tenke selv!