Datteren går, ordføreren blir sittende

Datteren går, ordføreren blir sittende
Datteren går, ordføreren blir sittende
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cecilie Ditlev-Simonsen tar permisjon fra jobben som kommunikasjonsdirektør i Hydro etter avsløringen av familiens skattesynder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
– Jeg trekker meg ikke med mindre bystyrets flertall skulle ønske det, sier avtroppende ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) i forbindelse med bråket om den hemmelige kontoen i Sveits. (Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX)

Oslo (NTB-Mats Rønning): Men Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) velger å bli sittende. Det til tross for innstendige oppfordringer fra opposisjonen i bystyret som mener skatteunndragelsene er uforenlige med jobben som ordfører.

– Jeg trekker meg ikke med mindre bystyrets flertall skulle ønske det. Jeg håper og tror at bystyreflertallet vil støtte meg og sier at jeg kan utføre min gjerning på samme måte som tidligere, sier Per Ditlev-Simonsen til NTB.

Han viser til at han har lagt seg flat og beklaget skatteunndragelsene og at han også akter å betale tilbake det han skylder skattemyndighetene.

Per Ditlev-Simonsens datter Cecilie trakk mandag en annen konklusjon enn sin far etter å ha innrømmet skatteunndragelser.

– Jeg har søkt og fått innvilget tidsbegrenset permisjon fra jobben som kommunikasjonsdirektør i Hydro. Permisjonssøknaden er begrunnet i personlige forhold og jeg vil foreløpig ikke si noe om permisjonens lengde, sier hun til NTB.

– Bør gå av
På et følelsesladet møte i et utvidet forretningsutvalg i Oslo kommune mandag, redegjorde Per Ditlev-Simonsen for skattesaken som før helgen ble gjort kjent av pressen.

Oslo-ordføreren innrømmet å ha fått 1,5 millioner kroner i arv fra sin kone i 1991, penger han ikke har betalt arveavgift eller formuesskatt av.

Pengene sto i en sveitsisk bank og ble videreført på en konto i hans navn etter at kona døde. Ditlev-Simonsens barn Sverre og Cecilie forholdt seg på samme måte med sin morsarv på 750.000 kroner hver.

Alle pengene skal nå være brukt opp og kontoen i Sveits ble endelig avviklet sent i 1994 eller tidlig i 1995.

– Jeg beklager så sterkt jeg kan at jeg med denne situasjonen har svekket tillit til min integritet og dømmekraft, sa Ditlev-Simonsen.

Unnskyldningen var imidlertid ikke tilstrekkelig for Arbeiderpartiet, SV og RV som oppfordret Ditlev-Simonsen til å gå av.

– Vi kan ikke leve med at byens ordfører har begått skatteunndragelser. Det er noe av det alvorligste en politiker kan gjøre. Han har visst om dette helt siden 1991 og latt være å melde fra om det, sier Aps gruppeleder Rune Gerhardsen til NTB.

Taus Erna

Høyre-leder Erna Solberg skapte bølger i Oslo-partiet da hun lørdag ba Per Ditlev-Simonsen trekke seg fra valgkampen.

Mandag ville hun ikke svare på om han også burde ha gått av som ordfører, men la til at hun oppfatter Ditlev-Simonsen som en angrende synder som vil gjøre opp for seg.

– Da må alle mennesker få en ny sjanse. Men det er først og fremst Oslo-politikerne som skal vurdere hvem som skal være ordfører i Oslo, sier hun.

– Skatteunndragelser er en alvorlig sak, men det er ikke saklig grunnlag for at han skal trekke seg. At opposisjonen krever det, synliggjør at det er valgkamp, sier Høyres gruppeleder i bystyret Bård Folke Fredriksen til NTB.

Varaordfører Svenn Kristiansen (Frp) slo like godt fast at ordføreren har Fremskrittspartiets fulle tillit resten av perioden.

Avstemming RVs Erling Folkvord slår fast at hans parti akter å fremme et forslag for bystyret 29. august som vil synliggjøre om Per Ditlev-Simonsen har tillit eller ikke.

I henhold til kommuneloven kan ikke bystyret avsette ordføreren i en sak som denne, men Ditlev-Simonsen har selv gjort det klart at han fratrer dersom flertallet i bystyret ber ham om det.

I Oslo bystyre har Ap, SV og RV 29 av 59 seter. Mens Høyre og Fremskrittspartiet hegner om ordføreren og ikke mener det er grunn til å be ham fratre, er Ditlev-Simonsens stilling mer åpen blant Venstres og Kristelig Folkepartis representanter.

Selv om de to partiene etter alt å dømme vil støtte ordføreren, kan én utbryter være nok til å gi RV-forslaget flertall.

– Det er en meget alvorlig sak, men jeg finner ikke grunnlag for å be ham fratre når han nå beklager det han har gjort og lover å rydde opp, sier Venstres gruppeleder Ola Elvestuen. (©NTB)

Les også: Nektet for å ha truet Oslo-ordføreren.