- Må informere om p-pille-risiko

- Må informere om p-pille-risiko
- Må informere om p-pille-risiko
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen sier noe om at vi ikke vet nok om faren for blodpropp ved bruk av p-pillen Yasmin, sier avdelingsoverlege Per Morten Sandset.  

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto:

Sandset mener mediene er for snille i sin omtale av p-pillen Yasmin, melder Dagens Medisin.

Yasmin er populær er fordi den har få bivirkninger hos brukerne, noe som er bra, mener avdelingsoverlegen ved Ullevål Universitetssykehus:

- Men ingen sier noe om at vi ikke vet nok om faren for blodpropp, og etter mitt skjønn burde dette ha vært formidlet, sier Per Morten Sandset som forklarer at biologiske data antyder at Yasmin har en høyere risiko enn andre p-piller.

- Uforsvarlig å be pasienten slutte

Mens det i hele fjor ble registrert 11 alvorlige bivirkninger blant p-pillebrukere, har 16 unge, friske kvinner fått blodpropp hittil i år. Ti av dem brukte p-pillen Yasmin.

To 27 år gamle kvinner er døde. Ifølge Legemiddelverket skjedde det ene dødsfallet trolig i forbindelse med bruk av Yasmin.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk ser ikke noen grunn til å advare allmennleger mot å forskrive Yasmin, og han anser det som uansvarlig å be pasientene slutte, eller bytte prevensjon, melder Dagens Medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan ha høyrer riskio

Sandset vil heller ikke at man skal trekke forhastede slutninger:

- Men på den annen side mener jeg at det bør komme klarere frem at man har reell mistanke om at denne p-pillen kan ha høyere risiko enn andre. Fremstillingen må være nyansert. Fortsatt mener «vi» at pillene er trygge, men man må informere om at de kan ha litt høyere risiko, sier han.

Det er viktig at legene informerer mer, og da spesielt til førstegangsbrukere, som bør følges nøyere opp ettersom det er denne gruppen som har størst risiko for alvorlige bivirkninger, mener Per Morten Sandset.

Dødsfall i Danmark

Ifølge den danske Lægemiddelbestyrelsen setter man Yasmin i forbindelse med 20 prosent av alle innrapporterte tilfeller av blodpropp hos kvinner. British Medical Journal har skrevet at Yasmin mistenkes å være årsaken bak to dødsfall i Danmark.

Ifølge den tyske produsenten Bayer Schering Pharma skal p-pillen være trygg å bruke, og de peker på at blodpropp kan skyldes andre omstendigheter.