Imperiet: «Klassiker» (MNW/Bonnier Amigo)Sveriges beste

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beste Imperiet-samlingen så langt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Ebba Grön via Rymdimperiet til Imperiet. Joakim Thåström er mannen bak de sterkeste bidragene til den svenske rockehistorien. Punkbandet Ebba Grön ble dannet i Stockholm i 1977 og ga ut tre glimrende, tidstypiske plater. Thåström og Stry Terrarie dannet Rymdimperiet som et sideprosjekt og slapp noen singler under dette navnet. Da Ebba ble oppløst i 1983 bestemte gutta seg for å dra videre med Rymdimperiet, men forkortet navnet til Imperiet. Sveriges viktigste og beste rockeband på 80-tallet var født.

Det eldste bidraget på «Klassiker» er singelen «Alltid Røtt, Alltid Rätt» fra 1983. Samme år kom fullengderen «Rasera» og både singel og LP låt veldig Ebba Grön. Ikke så rart kanskje, da materialet var skrevet til det som skulle bli Ebbas fjerde plate. Tittelkuttet og den bitre låta om kapitalisme og miljøvern, «Guld Och Döda Skogar», er selvfølgelig med her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlingen består av det beste Imperiet hadde å by på frem til slutten i 1988. Singler, konsertopptak, remixer og mer obskure albumspor blandes i skjønn forening. Heftige rockelåter som «Du Ska Va President», «CC Cowboys», «Fred», «Var E Vargen» og «19Hundra80Sju» kjemper om oppmerksomheten med vare versjoner av Bellmanns «Märk Hur Vår Skugga», Taubes «Balladen Om Briggen Blue Bird Av Hull» og deres egen «I Hennes Sovrum» . Og kapellmester var Thåström, en ubehøvlet gitarist og en utrolig uttrykksfull vokalist. Sinne, sorg, glede eller melankoli - Joakim Thåström er mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Klassiker» er ikke ordnet kronologisk, hvilket gjør lytterprosessen spennende om enn noe sprikende. Imperiet var et band som utviklet seg fra plate til plate, en utvikling det tar litt tid å få oversikt over her. Særlig er overgangen fra synth/trommemaskinlyden på «Blå Himlen Blues» fra 1985 til den varme produksjonen på mesterverket «Synd» fra 1986 merkbar. Etter «Synd», som gjorde stor suksess, bestemte bandet seg for å satse internasjonalt. Engelskspråklige versjoner av deres mest kjente sanger ble gitt ut på platen «Imperiet» i 1988. Den ble en total flopp og etter «Tiggarens Tal» og «Studio/Live» fra samme år, var det slutt. Heldigvis er ingen av de engelske versjonene med på denne samlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Imperiet er et band man trygt kan kjøpe alt av så sant de synger på svensk. Begrenser man seg til en samling er det «Klassiker» man skal ha. Med ett unntak er det viktigste med her. Unntaket heter «Bibel» og er en av mine absolutte favoritter. Som selve grunnstenen på «Synd» forundrer det meg at den er utelatt her. «Klassiker» er den fjerde samlingen siden 1990, men den eneste doble, hvilket gjør den essensiell. «Rock`n`Roll E Död»? Neppe.

Karakter: 8 av 10

Les flere plateanmeldelser her