– Bekrefter at Keyiani er steinet

– Bekrefter at Keyiani er steinet
– Bekrefter at Keyiani er steinet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iransk presse skriver at steiningen av Jafar Keyiani har funnet sted. UD har innkalt Irans ambassadør til Norge for å be om forklaring på meldingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:

En iransk kvinne later som om hun blir steinet i en demonstrasjon i Brussel i 2005. Foto: REUTERS/Thierry Roge

Teheran/Oslo (NTB-Åshild Langved og Tone Hertzberg): Irans ambassadør Reza Faraji Rad kunne overfor statssekretær Liv Monica Stubholt verken bekrefte eller avkrefte om steiningen av Keyiani har funnet sted, men han lovet overfor norske myndigheter å undersøke saken, skriver UD i en pressemelding mandag.

Keyiani og Mokarrameh Ebrahimi er begge dømt til døden ved steining for å ha hatt et utenomekteskapelige forhold og har sittet fengslet i Iran i elleve år. De har en elleve år gammel datter sammen.

På møtet med den iranske ambassadøren ble det også understreket at Norge holder Iran ansvarlig for hva som skjer med Keyiani, Ebrahimi og deres felles barn, heter det i pressemeldingen.

– Tomme ord

Den iranske avisen Etemad-e Melli har bekreftet at steiningen av Jafar Keyiani har funnet sted, opplyser menneskerettighetsaktivist Mahmood Amiry-Moghaddam til NTB mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiavisen ledes av den tidligere presidenten i nasjonalforsamlingen i Iran og presidentkandidaten ved forrige valg, Mehdi Karoubi.

– At en offisiell avis melder om steiningen, viser at iranske myndigheter ser på vestlige protester som bare tomme ord. Den eneste saken som setter Iran under press i dag, er atomprogrammet, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

Han etterlyser konkrete tiltak mot Iran, blant annet i form av økonomiske konsekvenser.

– Norge og andre land må gi signaler om at dersom Iran fortsetter med steiningen, vil det faktisk få praktiske konsekvenser. Vi skal ikke tolerere steining i 2007, fremholder Amiry-Moghaddam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal følge opp

Den norske ambassadøren til Iran, Ole Kristian Holthe, sier til NTB at generalsekretæren i Menneskerettighetskommisjonen (MR) i Iran personlig har lovet å følge opp saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siste nytt er at en av de andre vestlige ambassadene har fått kontakt med generalsekretæren i MR-kommisjonen, som har lovet å følge opp saken personlig, sier Holthe.

Han vil ikke si hvilken ambassade som har kontakt med kommisjonens generalsekretær Mohammed Javad Larijani.

Sjokkert

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge er sjokkert over at steiningen skjedde så raskt, etter at henrettelsene ble utsatt tidligere i sommer på grunn av internasjonalt press.

– Tidligere når det har vært stor internasjonal oppmerksomhet om slike saker, har mønsteret vært at saken er blitt sendt tilbake til den opprinnelige domstolen, og at man har brukt mye mer tid. Nå er det viktig at norske myndigheter tar kontakt med iranske myndigheter og gjør hva de kan for å forhindre videre henrettelser, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To forklaringer

Han sier det kan være to forklaringer på at steiningen ble iverksatt nå:

– Den ene forklaringen er at de sentrale myndighetene i Iran har beordret steiningen for å vise at de ikke lar seg styre av Vesten. Det skaper en farlig situasjon for andre dødsdømte. Men Iran-kjennere jeg har vært i kontakt med, sier det er mest sannsynlig at det er en lokal dommer som har trosset sentralmyndighetene. Denne forklaringen gir større håp for andre dødsdømte fordi man kan presse iranske myndigheter til å oppheve dødsdommen, sier Egenæs. (©NTB)