Maten ødelegger flest ferier

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Tusenvis av nordmenn får årlig ferien ødelagt på grunn av maten de spiser. Her er tipsene for å unngå smitte.</p

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Vaksinering må ofte starte flere uker før avreise. Ta kontakt i god tid.

Vaksiner koster ca. 100-500 kroner stykket.

I tropiske områder kan fuktig jord overføre sykdommer. Derfor bør man rense og stelle selv små sår og rifter.

Bad ikke i ferskvann i tropiske områder. Vannet kan være smittefarlig, også om man bare vasser eller går barbeint.

I nærheten av tettsteder kan saltvann være forurenset av kloakk.

Turistdiaré er som regel ufarlig, men fører til økt væskebehov. Drikk derfor rikelig med kokt vann eller mineralvann. Ved kvalme er det best å drikke lite og ofte.

Malaria hos gravide medfører ekstra stor risiko. Gravide frarådes derfor å reise til malariastrøk.

Etter noen år i Norge har innvandrere vanligvis ingen beskyttelse mot de hyppigste forekommende sykdommene i sitt opprinnelige hjemland. Det er derfor viktig at også innvandrere blir beskyttet med vaksinasjon og forebyggende medisiner før de besøker sitt tidligere hjemland.

Hvert år pådrar tusenvis av personer fra Norge seg smittsomme sykdommer under reiser til utlandet. For de aller fleste dreier det seg ikke om tuberkulose, kolera eller smitte fra hissige malariamygg - men diaré.

- Det vanligste å pådra seg når man er ute på reise er matbårne sykdommer, eller turistdiaré, forklarer seksjonsoverlege Terje Hoel ved Vaksinasjons- og reisemedisinskpoliklinikk ved Infeksjonsmedisinsk avdeling Ullevål universitetssykehus.

Det finnes forskjellige former av turistdiaré - fra bakterier, giftstoffer fra bakterier, parasitter og virus - og det er mulig å ta en vaksine som gir noe beskyttelse mot den vanligste typen, forklarer Hoel:

- Det er en drikkevaksine, som egentlig er koleravaksine, men den gir også kryssbeskyttelse mot giftstoffer fra E.colibakterier som er en av de vanligst årsaken til turistdiaré.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir man smittet av denne typen diaré merker man det gjerne noen timer etter at man har spist, og det går vanligvis over i løpet av 4-5 dager.

1345 smittet av salmonella

- Av de mer alvorlige formene av matbårne sykdommer er salmonella en av de viktigste, og det finnes det over 3000 forskjellige typer. Mange pådrar seg dette på reise, gjerne i Thailand og Asia, men også på nærere kontinenter, på Kanariøyene for eksempel, sier Hoel.

Maten du spiser i utlandet kan ødelegge ferien din. (Illustrasjonsfoto: flickr.com/photos/semansco/)Maten du spiser i utlandet kan ødelegge ferien din. (Illustrasjonsfoto: flickr.com/photos/semansco/)

I fjor ble hele 1345 nordmenn smittet av salmonella på reise utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nordmenn er de som reiser mest i forhold til folketall, og andelen av salmonellasmitte som blir registrert, øker i takt med antallet som reiser, forklarer Hoel.

Ved salmonellasmitte blir man gjerne syk noen dager etter at man har fått i seg bakteriene. Det er fordi det tar noen dager for bakteriene å oppformere seg i tarmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis man får diaré som ikke går over, eller blodig diaré, gjerne med feber i tillegg, kan det hende man trenger behandling. Da bør man oppsøke lege og finne ut hva det er, råder Hoel.

Tyfoidfeber

Den alvorligste formen er Salmonella tyfi, som vanligvis ikke gir diaré, men forstoppelse:

- Bakteriene kan gå over i blodbanen og gi tyfoidfeber. Slike tilfeller ser vi omkring 20 av i året, og nesten alle blir smittet i India og Pakistan, men man kan også bli smittet andre steder i Asia, og i Afrika og Sør- og Mellom amerika, forklarer Hoel.

- Det finnes forskjellige vaksiner mot dette, som vi anbefaler dem som skal reise og bo enkelt i over én måneds tid.

Hepatitt A

Hepatitt A kan også overføres via mat og drikke.

- Hvis småbarn smittes går det som regel over i løpet av kort tid, men hvis større barn eller voksne blir smittet kan de være syke i ukevis og månedsvis med kvalme og oppkast og brekninger, forklarer overlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå finnes det en ordentlig vaksine, som gir bra beskyttelse i ett år, og sørger man for å ta påfyll innen ett år varer beskyttelsen i 30 år. Den anbefaler vi til alle som skal reise utenfor Europa, USA, Japan og Australia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det finnes også barnevaksine mot hepatitt A som er til barn fra ett år, og den gir vi for å unngå at barna smitter hverandre i barnehager når de har vært ute og reist. For da kan de også smitte de større barna og personalet og voksne, sier Hoel.

- Vær forsiktig

Ved å passe på hva du får i deg på reise kan du redusere smittefaren betydelig:

- Det er viktig å passe på at maten er godt kokt eller stekt. Man må være forsiktig med drikkevann og isbiter, som kan være laget av vann fra lokale kilder, og vi anbefaler at man kjøper leskedrikker som er korket, sier overlegen.

Varmer man opp vann før bruk kan man også begrense smittefaren:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Oppkok tar som regel livet av bakterier, virus og parasitter, men ikke alle giftstoffer, sier han.

- Hvis man reiser veldig enkelt kan man benytte seg av klortabletter, som man putter i drikkevannet. Det tar knekken på bakterier og virus, men innvollsormer og tarmparasitter kan overleve. Det finnes også jodtabletter, som tar knekken på innvollsormer og tarmparasitter, men det setter smak på vannet så det er bedre med et oppkok, sier Hoel.

Viktig å beskytte seg

Det er ikke mange nordmenn som blir smittet av malaria eller tuberkulose på reise. I fjor var antall registrerte smittetilfeller henholdsvis 44 og 22:

Men begge er alvorlige sykdommer, og det er viktig å beskytte seg, forklarer Hoel.

Per i dag finnes ingen vaksine mot malaria, men reiser man til malariaområder i Afrika, Asia, Sør- eller Mellom-Amerika er det viktig å bruke myggolje og forebyggende tabletter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksine mot tuberkulose inngår allerede i vaksinasjonsprogrammet vi har her i landet, og gis til barn i 13-14 års alderen gjennom BCG-vaksinen.

- Hvis man skal reise med familier til områder der det er mer tuberkulose, som Asia, Afrika, Sør- og Mellom-Amerika, og være borte i måneder eller år, så anbefaler vi at man setter BCG-vaksinen på barn som ikke ennå har fått den, sier overlege Terje Hoel.

Se faktaboks til høyre for mer informasjon.

Artikkelen omtaler bare noen av sykdommene man kan pådra seg på reise. For full oversikt over sykdommer og anbefalte vaksiner se Folkehelseinstituttets hjemmesider.