Kritisk bok uproblematisk for Hillary

Kritisk bok uproblematisk for Hillary
Kritisk bok uproblematisk for Hillary
Artikkelen fortsetter under annonsen

Watergate-journalisten Carl Bernstein felte president Nixon, men vil neppe skade Hillary Clintons presidentkandidatur med sin bok om Clinton-paret, kommenterer ABC Nyheters Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix

Bok om Clinton-paret vil ikke skade Hillarys presidentkandidatur, mener kommentator Audun Tjomsland.

Auduns aktuelle:

Audun Tjomsland skal kommentere fra den amerikanske valgkampen for ABC Nyheter. Han har fulgt amerikansk politikk for norske medier i en årrekke, blant annet som korrespondent for NRK i New York.


Vår dekning kommer til å ta for seg kandidatene og sakene, stemningene, meningsmålingene og resultatene. Og vi skal drive litt folkeopplysning om hvordan prosessen er organisert og hvordan denne delen av det amerikanske demokratiet fungerer. Litt historikk skal vi se på for å sette dagens valgkamp inn en sammenheng, pluss noen personlige opplevelser og minner gjennom mange år som reporter i USA.

Les også:

Blir Al Gore likevel presidentkandidat?

Det konservative USA leter etter fanebærer

Dystre dager for presidentens menn

California kupper valgprosessen

Bush, Clinton, Bush - og så Clinton igjen?

En valgkamp for dem med rike venner

Rotteracet langs veien til Det hvite hus

Watergate-journalisten Carl Bernsteins bok om Hillary og Bill Clinton skaper neppe problemer for Hillary som presidentkandidat. Boka forteller riktignok om problemer i ekteskapet og ektemannen Bills kvinneerobringer i og utenfor ekteskap. Det er imidlertid Hillary Clinton som stiller til valg; ikke hennes mann og hans etiske og moralske troverdighet.

Derfor er det intet som tyder på at den fryktede «grave-journalisten», som i 1970-årene bidro til å felle president Nixon, kan skape mer enn en ørliten krusning på Hillary Clintons glattpolerte overflate. Og kanskje den krusningen kan gjøre henne mer menneskelig og lettere valgbar.

Viktigere for de amerikanske velgerne er de vurderingene som nå kommer fra hennes kampanjeledere, om å revurdere kampanjestrategien på grunn av flyttingen av Californias forhåndsvalg (primærvalg) fra juni fram til 5. februar 2008. California har fått følge av delstater som Florida, Arizona, New Jersey, Georgia and Texas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tidligere valgår har primærvalg-resultatet i Iowa vært viktig fordi det var først. Det ga dermed en tidlig pekepinn om hvem som lå best an til å bli de to partienes presidentkandidater i den egentlige presidentvalgkampen den påfølgende høst.

Over til California
Nye problemstillinger reises og andre spørsmål stilles i California enn i præriestaten Iowa, samtidig som de demokratiske kandidatene må formulere sine strategier for hvordan krigen i Irak skal kunne avsluttes, enten det blir med seier eller nederlag. Nå må kampanjen rette sitt fokus mot California og de andre store delstatene, som det er langt viktigere å vinne enn Iowa. Det er de strategiske spørsmålene Hillary nå arbeider med, mens Bill diskuterer rekepilling med Kjell Inge Røkke i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel var et av spørsmålene Hillary fikk under en valgturne i Iowa nylig, om det kunne tenkes at hennes mann Bill Clinton ville bli utenriksminister dersom hun ble president.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Typisk var det at et slikt spørsmål ble reist, og ikke spørsmål om hennes kommentar til boken som da var omtalt i mediene. Det er for øvrig også en annen bok ute med relativt intime avsløringer om ekteparet Clintons liv og ekteskap i Arkansas og i Washington, uten at øyenbrynene heves i det ellers så puritanske Amerika.

Tiltrekningskraft
Bill Clintons tiltrekningskraft overfor kvinner er knapt noen hemmelighet. Ifølge Bernsteins bok var det hovedårsaken til at Hillary i sin tid tok betenkningstid før hun ville gifte seg med ham, og hans sex-lek med Monica Lewinsky mens han var president ble globalt nyhetsstoff. Innimellom skal det ha vært mer alvorlige forhold som alle er kjent både for Hillary og offentligheten, men som ikke synes å ha fått konsekvenser for ekteskapet. Og i hvert fall ikke for valgkampen.

Om dette er de viktigste «nyhetene» i Bernsteins bok, som lanseres den 5. juni, har Hillary lite å frykte, selv om det sikkert er ubehagelig for henne som hustru. Dessuten har Hillarys strateger vært dyktige til å dempe de negative effektene, der de har lært seg å drepe en bok med tre enkle tiltak: 1) Sørg for at bokens innhold lekker ut på en fredag foran en utvidet helg (pinsehelgen, Memorial Day i USA). 2) Uttrykk klart og tydelig at boka ikke inneholder noe nytt og derfor er svært kjedelig. Da Clintons talsmann Philippe Reines ble spurt om hva han synes om boken, svarte han: Kan jeg bli sitert med et gjesp? 3) Gå til motangrep. Det vil vi sikkert få høre mer til, i forbindelse med den offisielle lanseringen av boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Goodwill-turer
Bill Clinton fortsetter sine internasjonale goodwill-turer til andre land, først og fremst for seg selv, men også for kandidat Hillary. Det spekuleres heftig hvilken betydning han har og kan få for Hillary som kandidat og eventuelt president. Konklusjonene er relativt entydige, at han er god nettopp som goodwill-ambassadør - kvikk i replikken, uformell og med en sjelden menneskelig utstråling. Han er meget dyktig til å vinne venner og skaffe penger til valgkampen.

Bills styrke er Hillarys kanskje største svakhet, at hun ikke synes å ha den inkluderende evnen som hennes ektemann har. Der Bill er varm og impulsiv, er Hillary kjølig og kalkulerende.

Det er derfor allment antatt at Bill er en viktig og positiv støttespiller for Hillary. I en ikke-vitenskapelig undersøkelse som Newsweek har gjort på nettet, mener 65 prosent av dem som har svart, at Bill har positiv innflytelse på sin hustru. Bare 28 prosent mener han har dårlig innflytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slår sprekker
Bernsteins bok kan slå sprekker i denne forstillingen, ikke bare på grunn av hennes ektemanns moralske ryggrad, men også fordi bøkene igjen minner om Hillary og Bill Clinton som «forrige århundres presidentpar». Hun deltar i et valg hvor presidenten forventes å kunne forandre Amerikas kurs for en bedre framtid, mens bøkene igjen minner velgerne igjen om hva den forrige Clinton gjorde da han satt i Det hvite hus fra 1993 til 2001.

Bøkene kan fortelle velgerne at Bill, til tross for all hans sjarme, kanskje ikke er en så trofast støttespiller for henne som kan bli USAs første kvinnelige president.

Når de nå skifter fokus og begynner å bearbeide California, kan Bills omdømme være svekket samtidig som Hillary kan ha blitt noe mer menneskelig. Dermed kan politikkens veier være så uransakelige at Bernsteins kritiske bok om Hillary kan få stikk motsatt effekt, at kvinnelige velgere kan få økt sympati for Hillary og vil stemme på henne av ren søstersolidaritet.