Kina dropper tvangsregistrering

Kina dropper tvangsregistrering
Kina dropper tvangsregistrering
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har gått tilbake på en avgjørelse som ville tvunget alle bloggere til å registrere sine ekte navn hos myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:

Kina går tilbake på en avgjørelse om å tvangsregistrere bloggere etter en proteststorm fra internettbrukere. FOTO: REUTERS/Stringer (CHINA) CHINA OUT

Kinesiske myndigheter har nå gått tilbake på avgjørelsen om obligatorisk registrering av ekte navn etter en uvanlig sterk protest fra internettbrukere, melder China Daily. Det nye utkastet til retningslinjer sier nå at registrering av fullt navn ikke er obligatorisk, men at brukerne er sterkt oppfordret til å gjøre dette hos sine internettleverandører.

«Rent» internett

I flere år har bloggere kunne skrive sine personlige dagbøker og kommentarer på internett i Kina. Ifølge offisiell statistikk har landet over 20 millioner bloggere og den stadig større mengden av anonyme blogger førte til bekymring hos myndigheten i Beijing, som har foreslå at online skribenter måtte registrere sitt ekte navn hos internettleverandørene for å få tilgang til en internettkonto og blogg. Dermed ville myndighetene få det de kalte et «rent og sunt internett», fritt for alt fra pornografi til kritikk av det kommunistiske systemet og deres ledere. Idèen om et «rent internett» har også ført til at flere søkemotorgiganter, som Yahoo! og Google, har blitt kritisert for å samarbeide med kinesiske myndigheter om sensur av nettsøk på ord som demokrati, menneskerettigheter og «et fritt Tibet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Proteststorm

Planene om obligatorisk registrering av navn ble kjent etter en lekkasje i oktober i fjor, hvor stormen av protester som fulgte gjorde at selv statlige medier rapporterte om det. Selv om de offisielle grunnene for obligatorisk registrering var å forhindre sladder og brudd på rettigheter via nettet, ble det oppfattet som nok et angrep på ytringsfrihet av både bloggere og noen aviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken gikk dog ikke så langt at andre former for overvåking allerede har ført til fengslinger etter at kommentarer eller informasjon har blitt publisert via nettet eller e-post. For politiske kommentatorer har dette vist seg å være en risikosport, som biologen, skribenten og filmmakeren Hao Wu smertefult erfarte da han ble hentet i sitt hjem av politiet samme dag som han siste bloggpost ble publisert. Etter fem måneder med internettkampanjer fra bloggere over ble han satt fri, men har ikke skrevet siden. En annen kjent politisk blogger er journalisten Shi Tao, som ble dømt til ti års fengsel etter at søkemotorgiganten Yahoo! ga informasjon til kinesiske myndigheter som bidro til å identifisere han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strengt regime

Kina har over 140 milloner internettbrukere og er underlagt et av de strengeste sensurregimer i verden. Sensuren er velkjent, og reglene reklameres blant annet for med to tegneseriepolitimenn, Jing og Cha, som er oppkalt etter de to kinesiske tegnene som utgjør ordet «politi». De har en egen divisjon av politimenn som er trent i overvåking av internett, som får god hjelp av frivillige studenter som sjekker nettsider på universiteter og steder for internettchat.