- Jeg tabbet meg ut

- Jeg tabbet meg ut
- Jeg tabbet meg ut
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Egeland innrømmer tabbe på Darfur-spørsmålet. - Burde satset på kinesisk hjelp, sier han nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kina må gjøre mer i Darfur. Uten dem finnes ingen løsning, sier Jan Egeland.

Den tidligere assisterende generalsekretæren for nødhjelp i FN talte for Council of Foreign Relations i New York tirsdag, melder Reuters.

Kinas rolle i Darfur var ett av hovedpoengene, et annet at USA burde fokusere på konflikten mellom palestinere og Israel.

- For mye i Washington

Egeland, som nå er spesialrådgiver for FNs generalsekretær Ban Ki-moon, innrømmet at han i alt for stor grad befant seg i Washington DC, i stedet for i Beijing da han var nødhjelpskoordinator for FN.

- Darfur tror jeg ikke USA kan løse. I Midtøsten har de en mye større mulighet, sa han til forsamlingen tirsdag.

- USA og Storbritannia gjorde alle de riktige tingene i forhold til konflikten i Darfur, men det hadde liten eller ingen effekt. Vi burde ha satset på en bredere koalisjon helt fra begynnelsen, og jeg tar på meg skylden for ikke ha vært mer i Beijing enn i den amerikanske kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Clooney bommet også

Han mener at også de store kampanjene, noen av dem ledet av figurer som George Clooney, burde ha fokusert på landene som investerer i Darfur, India og Kina, og fått dem til å legge press på den Sudanske regjeringen.

- Vi må stille spørsmålet om hva Kina kan gjøre? Hva India kan gjøre? Hva skal disse nye supermaktene gjøre? For i Afrika er det de som er de mektigste, og har flest interesser, sa Egeland.

FNs sikkerhetsråd godkjente i fjor en resolusjon som åpner for en FN-styrke på 20.000 mann til Darfur, men den sudanske regjeringen vil bare slippe 3000 mann inn i første omgang. Disse 3000 skal så støtte den eksisterende styrken fra den Afrikanske Union som teller 7000 mann.

2,3 millioner fordrevne

Minst 200.000 mennesker har blitt drept, og mer enn 2,3 millioner har blitt fordrevet fra sine hjem av forskjellige opprørergrupper. USA kalle situasjonen for et folkemord.

Egeland la til at da Kina involverte seg i konflikten i fjor, så var det for sent.

- Det er mye vanskeligere å stoppe en enorm krig, enn å stoppe den før den bryter ut.