Giske mektigst i norsk idrett

Giske mektigst i norsk idrett
Giske mektigst i norsk idrett
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en turbulent periode i norsk idrett fremstå kulturminister Trond Giske som den sterke mann. Ingen kan måle seg med ham når det gjelder innflytelse, skriver ABC Nyheters kommentator Dag Vidar Hans

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Ingen har mer makt i norsk idrett enn kulturminister Trond Giske.

Artikkelen er skrevet av Dag Vidar Hanstad.

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet www.sportsanalyse.com

De siste månedene har vært preget av maktspill i norsk idrett. Prosessen med å finne en norsk søkerby til vinterlekene i 2018 og jakten på ny idrettspresident har vist at mange mennesker har mye makt – og de bruker den gjerne.

Men hvem er det egentlig som har stor innflytelse i norsk idrett? Hvem er i stand til å gripe inn i prosesser som pågår, påvirke beslutninger og eventuelt få noen andre til å gjøre noe de ellers ikke ville ha gjort?
Vi har foretatt en rangering, vel vitende om at det er vanskelig å vurdere styrkeforholdet mellom aktører som påvirker på ulike områder. Ett viktig kriterium når «Idrettens Topp 30» er satt opp, er at aktørene på listen må ha evnen til å påvirke i et større nettverk enn bare en krets eller i en idrett for å hevde seg.
Årets liste er vanskeligere å komponere enn noen gang tidligere. Dette skyldes stor turbulens i norsk idrett for tiden, samt mye usikkerhet knyttet til en del posisjoner. En rekke av de som var høyt oppe på fjorårets liste, er ute midlertidig eller for godt.
Vi har hatt et svært kortsiktig perspektiv når årets liste lages. Vi tar utgangspunkt i maktbildet hittil i 2007, vel vitende om at mye vil skje når valgene er unnagjort i Skien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plassering på tilsvarende liste laget på Sportsanalyse i fjor står i parentes. Den gang inneholdt listen bare 15 navn.

1. TROND GISKE (1)
Kulturminister

Statsråden fremstår med stor iver i idrettsspørsmål, og p.t har NIF en viktig støttespiller i Giske. Han fremstår bra oppdatert på dette feltet, noe som også skyldes at den konstituerte statssekretæren Halvard Ingebrigtsen vier mye tid på idrett – sammen med idrettsavdelingen i departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter som NIF-systemet får sine økonomiske bevilgninger gjennom spillemidlene og ikke som en post på statsbudsjettet, er det gunstig at man har et godt forhold til Kultur- og kirkedepartementet når. Nettopp her vil det ligge en utfordring i årene som kommer. Idretten er ikke lenger fornøyd med halvparten av overskuddet til Norsk Tipping (1,25 milliarder kroner), men kan på helgens idrettsting komme til å gå inn for at man skal kjempe for hele overskuddet. Hvordan vil Giske håndtere at hele kulturdelen skvises?

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. ODD-ROAR THORSEN (ny)
Idrettspresident

Presidentvervet i seg selv er ikke tilstrekkelig til at Thorsen rykker opp til 2.plass på listen. Han ser ut til å være en overgangsløsning etter at han tok over for Karl-Arne Johannessen i mars, men har brukt tiden svært godt. Thorsen ble NIFs øverste leder tre uker før Idrettstyret skulle velge norsk søkerby for vinterlekene i 2018, og stemmelikhet i styret ville det slik at hans dobbeltstemme avgjorde slik at Tromsø valgt. Det er god grunn til å mene at utfallet ville blitt et annet hvis Karl-Arne Johannessen fortsatt hadde sittet som president.

Thorsen er kandidat til presidentvervet, men mye tyder på at han ryker ut etter to måneder i jobben. Aldri har vel noen fått så mye ut av en så kort periode som idrettspresident.

3. INGE ANDERSEN (4)
Generalsekretær NIF

Andersen inngår absolutt i kategorien sterk generalsekretær, og mye tyder på at han er sterkere enn mange av særforbundene setter pris på. Det skal være en av grunnene til mobiliseringen for en motkandidat til valgkomiteens Tove Paule. Hun er regnet som en nær alliert av Andersen, og man har sett faren i at han vil samle seg enda mer makt med henne som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andersen har et brennende hjerte for norsk idrett, og han har sterke oppfatninger om hvordan NIF bør drives. Disse fulgte bare delvis de samme linjene som den avgåtte presidenten Karl-Arne Johannessen, og dermed ble etter hvert merkelappen «maktkamp» klistret på relasjonen. De sto sammen om kuttene for å få økonomien under kontroll, men skilte lag i tankene om oppbyggingen. Andersen vil styrke det sentrale apparatet, og det gjenstår å se om han får med seg den nye NIF-ledelsen på det.

4. SONDRE KÅFJORD (ny)
President Norges Fotballforbund

Kåfjord er blitt en betydelig mer synlig leder både internt i Fotballforbundet og i norsk idrett for øvrig. Egentlig kan NFF klare seg greit uten å involvere seg i det som skjer i det øvrige NIF, men det størst særforbundet bruker mye tid å ressurser på det som skjer ellers i organisasjonen. Kåfjord har lagt mye engasjement – og prestisje - i presidentkampen i NIF. Det kan se ut til at han har klart å få med seg mindre forbund og kretser i forsøket på å få valgt Roald Bergsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. OLE FREDRIKSEN (ny)
Fungerende ekspedisjonssjef KKDs idrettsavdeling

Har tatt over mens Paul Glomsaker er i studie- og pappapermisjon fra februar til august. En såpass kort opptreden er ikke tilstrekkelig til å skaffe seg samme status, men Idrettsavdelingens har innflytelse uavhengig av hva lederen heter.

6. SVEIN ARNE HANSEN (14)
President Norges Fri-idrettsforbund

En sentral skikkelse i norsk idrett, som i tillegg har internasjonal posisjon (visepresident i det europeiske friidrettsforbundet). Har brukt innflytelsen sin til en mer aktiv anleggspolitikk. En mann det lyttes til blant de store forbundene, men anerkjent over hele linjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. JARLE AAMBØ (7)
Toppidrettssjef

Uten å heve stemmen har Aambø klart å øke de økonomiske rammene til Olympiatoppen. Har mer penger til fordeling blant sæforbund og utøvere, noe som naturligvis makt. Tar sine grep også internt.

8. TRULS DÆHLI (ny)
Kommentator VG

Inne på listen igjen. Tok tidlig og viktig standpunkt i OL-saken, noe som ble oppfattet som gave for Tromsø-tilhengerne. Er den sportskommentatoren i Norge som virkelig leses. Det gir han innflytelse når han velger å engasjere seg i idrettspolitiske saker.

9. SVERRE SEEBERG (12)
President Norges Skiforbund

Mange har stusset over Seebergs opptreden i valget på ny NIF-president og det gjenstår å se hvor stor innflytelse han har på prosessen. Mannen som leder i forbund med stor satsing på både topp og bredde vil ha viktig posisjon i forberedelsene til VM 2011.

10. KAREN ESPELUND (11)
Generalsekretær Norges Fotballforbund

De administrativt ansatte har sitt «generalsekretærforum» der representanten fra det desidert største særforbundet naturligvis har en sentral posisjon. Espelund er prinsippfast og ryddig i sin tilnærming til idrettspolitiske saker.

11. TOVE PAULE
Idrettsstyremedlem

Har i løpet av det siste halvåret virkelig tatt steget fra anonym tilværelse i Idrettsstyret. Har ledet viktig komitéarbeid. I løpet av en uke kan hun avansere betydelig i idrettshierarkiet – eller forsvinne helt ut.

12. BJØRGE STENSBØL (ny)
Styremedlem Tromsø 2018 AS

Hovedmannen bak strategien for Tromsøs søknad inn mot NIF. Den tidligere toppidrettssjefen brukte alle sine kontakter inn mot norsk idrett.

13. BØRRE ROGNLIEN (ny)
Leder Oslo idrettskrets

En langt liv i idretten har gitt Rognlien en sentral posisjon. Lederen i Oslo idrettskrets er innstilt som 2.visepresident, og er den eneste ingen ønsker å vrake.

14. ØYVIND LUND (ny)
Sportsredaktør NRK

Har ikke lenger norsk fotball, mens man satser stort på ski vinterstid. Alle kjemper om NRKs gunst, og som sportssjef tar Lund mange valg med betydning for norske forbund.

15. BJØRN TAALESEN (ny)
Sportsredaktør TV 2

Har posisjonert seg gjennom fotballavtalen, og har derfor enorm makt i norsk fotball. Økonomisk har derimot avtalen gitt Taalesen mindre frihet til å handle i det øvrige sportsfeltet.

16. ROLF NYHUS (ny)
Leder NIFs valgkomité

Vant kampen internt i valgkomiteen da Tove Paule ble satt opp på topp. Innstillingen var svært omdiskutert på grunn av den totale utskiftningen.

17. JACOB LUND (8)
Sponsorsjef DnBNOR

Viktig aktør som representant for en stor og viktig sponsor i norsk idrett. Lund er mindre markant enn tidligere fordi jobben hans nå dreier seg om mye mer enn sport.

18. ARNE MYHRVOLD (ny)
Styremedlem Tromsø 2018

Vi registrerer et comeback for den tidligere idrettspresidenten. Aktiv lobbyist i OL-saken, og jobber nå videre med Tromsøs søknad.

19. ÅSLAUG HAGA (ny)
Kommunal- og regionalminister

Skaffet seg en sentral posisjon da hun gikk ut med sin OL-støtte til Tromsø. Den videre prosessen ble preget av det. Merk hennes bakspiller, generalsekretær Ivar Egeberg.

20. BJØRN FAYE (ny)
President Norges Fekteforbundt

Talsmann og sentral blant de små særforbundene foran Tinget i Skien. Denne grupperingen er med ett blitt en maktfaktor.

21. ODD MARTINSEN (ny)
Leder referansegruppen for vinterlekene 2018

Fikk oppgaven med å evaluere de tre byene som ønsket å bli norsk søkerby for vinterlekene 2018. Ville vært betydelig høyere på listen hvis flere i Idrettsstyret hadde hørt på ham…

22. GERHARD HEIBERG (9)
Styremedlem i IOC og NIF

IOCs mann i Norge er viktig i alle olympiske saker, men ligger ellers lavt. NIF har nå besluttet hvilken by som skal være søker for 2018, og jobber tett med Heiberg.

23. ANDERS SOLHEIM (ny),
Daglig leder Antidoping Norge

Alle forbund og mange toppidrettsutøvere må forholde seg til et antidopingarbeid der Antidoping Norge praktiserer reglementet til WADA.

24. SILJE JOHANNESSEN (15),
Forbundsleder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO)

Organiserer lagidrettsutøvere i fotball, håndball og ishockey. Johannessen har sine kampsaker hun følger tett – på vegne av utøverne.

25. ESTEN O. SÆTHER (ny),
Redaktør Dagbladet.no

Å kommentere sport er nærmest en bibeskjeftigelse for Sæther, som går inn med stort engasjement i idrettspolitiske saker. Har innpass i en del NIF-fora.

26. ANNE MARGRETHE HAUSKEN (ny),
Leder Olympiatoppens utøverkomité

Hun markerer seg betydelig sterkere enn forgjengerne. Har stått frem for utøverne i den viktige saken om meldeplikt.

27. SVEN E. MAAMOEN (ny),
Leder Akershus Idrettskrets

Sentral aktør på kretssiden i norsk idrett. Har fremstått som en talsmann når rammebetingelser er tema.

28. HANS B. SKASET (ny),
Tidligere formann i NIF

Har ikke lenger noen formell rolle, men bidrar med sine analyser i mediene og står for meningsmakt. Også har han fortsatt sine kontakter i norsk idrett.

29. BERTIL VALDERHAUG (ny)
Sportssjef Aftenposten

Engasjerer seg mer i idrettspolitikk enn tidligere. Representerer en avis som bør være markant på dette feltet.

30. ERIK M. AARETHUN (ny),
President Norges Cykleforbund

Tilhørte mindretallet i valgkomiteen som jobbet for at en av sine forgjengere, Bjørn Hamre, skulle bli innstilt som president. Nådde ikke frem, men har siden fortsatt å jobbe for kandidaturet.


Les om idrettstinget på www.sportsanalyse.com

Tidligere kommentarer fra Dag Vidar Hanstad finner du her .