Kritikken prellet av på Irans utenriksminister

Kritikken prellet av på Irans utenriksminister
Kritikken prellet av på Irans utenriksminister
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet om Israels framtid er et enkelt spørsmål, sier Irans utenriksminister. Men han sier ikke hva svaret er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
foto: Scanpix

(NTB-Kjell A. Nilsen):

Utenriksminister Manouchehr Mottaki fikk spørsmålet på en pressekonferanse mot slutten av det offisielle besøket i Oslo og Norge tirsdag. Da hadde han møtt både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp), og gjort sitt beste for å unngå eksiliranere og andre demonstranter som kalte ham fascist og terrorist.

Mottaki avviste at Irans ledelse er kommet med truende uttalelser mot Israel eller har fornektet jødeutryddelsen, selv om landets president flere ganger har kommet med slike utsagn.

- Illegalt regime
På spørsmål om han står fast ved president Mahmoud Ahmadinejads uttalelser i desember om at Israel vil forsvinne, og hvordan han eventuelt ser for seg at dette skal skje, ga han bare vage svar.

- Det var bare to stater vi ikke anerkjente etter revolusjonen i 1979: Sør-Afrikas apartheidregime og det illegale regimet i Palestina, sa Mottaki, som ikke ville ta ordet Israel i sin munn.

- Det sørafrikanske folkets kamp førte til et nytt regime som vi anerkjente. Men Iran anerkjenner ikke regimet i Palestina, sa han.

Han brukte ellers frigjøringsdagen 8. mai til nok en gang å si at spørsmålet om den jødiske staten er et europeisk problem.

- Forbrytelsene ble begått av europeiske regjeringer mot europeiske folk. Hvorfor skal andre betale prisen?

Han tilføyde at «selvsagt må man finne en rettferdig løsning for regionen,» men sa ingenting om hva den skulle gå ut på.

- Vi er imot atomvåpen
Mens den iranske gjesten smilte og forsøkte å virke fornøyd, pekte både Støre og Enoksen på problemene med Irans politikk. Økt samarbeid i olje- og gassektoren er vanskelig på grunn av Irans atompolitikk, påpekte Enoksen. Støre framholdt at det er flere hindringer i veien for et nærmere forhold mellom Norge og Iran.

Men både når det gjaldt anklagene om at Iran forsøker å utvikle en atombombe og opplysningene om at Mottaki selv har stått bak bortføringer og tortur av opposisjonelle iranere, prellet kritikken av. Han fremholdt tvert imot at Iran er et fredelig land som arbeider for nedrustning.

- Vi er imot atomvåpen. Tiden for atomvåpen er over, sa den iranske ministeren fra regimet som mistenkes for å utvikle atomvåpen.

Han gjentok benektelsen samme kveld. Heller ikke i framtiden vil Iran utvikle atomvåpen.

- Ikke i det hele tatt.

Eksiliranere protesterte
- Arrester Mottaki! Ned med fascistregimet i Iran, ropte et hundretall eksiliranere som tirsdag tok oppstilling utenfor UD for å protestere mot at den iranske utenriksministeren er på besøk i Norge.

Flere av de frammøtte anklaget også Mottaki for å ha vært involvert i kidnappinger og tortur av opposisjonelle og krevde at han skulle arresteres. En eksiliraner bosatt i Tyskland har anmeldt Mottaki til norsk politi.

- Han var leder av en terrorgruppe da han var ambassadør i Tyrkia, sa Saber Rahimi fra det iranske Arbeider- og kommunistpartiet. Mottaki ble utvist fra Tyrkia i 1989.

Flere konservative norske ungdomsorganisasjoner deltok i demonstrasjonen, men ingen fra sosialistisk side.

- Det er litt ironisk at det ikke er noen fra sosialistisk side her ettersom de påberoper seg å være forkjempere for kvinners rettigheter, sa nestleder i Unge Høyre, Sunniva Flakstad. (©NTB)

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Iran har rett til å anrike uran