Diagnose – Fjesbokfjaseri

Diagnose – Fjesbokfjaseri
Diagnose – Fjesbokfjaseri
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukens spalte går dessverre ut på grunn av den smittsomme folkesykdommen Facebook-mani.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Aurora Brækhus

Fakta:

Facebook er et engelskspråklig nettsamfunn, opprinnelig laget for universitetsstudenter og fakultet i USA, men har siden spredt seg til andre bruksområder, inkludert venner, skoler og geografiske områder. Nettsamfunnet har over 19 millioner brukere på verdensbasis, og 133 000 norske brukere (april 2007).

Brukere lager en profil som inneholder personlig informasjon, bilder og interesser. Deretter kan de opprette relasjoner til andre brukere, utveksle private og offentlige meldinger og knytte seg til forskjellige typer grupper.

Siden er gratis å bruke.

(Kilde: wikipedia)

Mer fjas: Sjekk ut denne nydelige Facebook-sangen


Kjære lesere. Ukens utgave av TV-spalten «Sett fra sofaen» går dessverre ut ettersom spaltisten Elise Nyborg Eriksen har blitt hardt angrepet av folkesykdommen Facebook-mania - eller Fjesbok-besettelse, som det heter på godt norsk.

Sykdommen er av den art at journalisten verken har hatt tid til å se på TV, langt mindre skrive noe fornuftig ettersom hun den siste uken har vært konstant pålogget tjenesten Facebook.com.

Pasienten er 31 år og burde strengt tatt ha vært for gammel til å bli angrepet av nevnte lidelse, ettersom den vanligvis rammer de under 25.

Det skal nevnes at sykdommen ikke bare har gått utover jobb. Også familie og non-virtuelle venner har fått merket skadene.

Her er noen eksempler som er symptomatisk for Facebook-mania:

  • - Journalistens 10 måneder gamle datter gikk langt over tiden med en tung tissebleie ettersom mor var for opptatt av å søke opp sine tidligere klassekamerater til å lese babyens signaler.

  • - Elises samboer har den siste ukene kun fått korte og avfeiende svar som :«Du bestemmer», «Jada» eller «Kjør på» til svar på viktige spørsmål som: «Når skal vi egentlig ta ferien vår i år?», «Husket du å kjøpe middag?» og «Skal vi se på selvangivelsene våre sammen»? Svarene avleveres uten at hun fjerner hendene fra tastaturet eller øynene fra skjermen.

  • - Venner av Elise har opplevd at hun regelrett skjeller dem ut dersom de ikke har meldt seg inn i Facebook ennå. En venninne fikk meldingen om at hun rett og slett ikke kunne regne med å være med i den «sosiale loopen» dersom hun ikke opprettet en profil på nettsamfunnet.

Det kan kanskje sies til pasientens forsvar at hun bruker Fjesbok-tjenesten for å bygge nettverk, noe som igjen kan hjelpe henne til å yte bedre i jobbsammenheng. En rask sjekk i loggen hennes bekrefter imidlertid at dette er bare vrøvl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av den siste uken har Elise blant annet:

1. Sluttet seg til diskusjonsgruppen «Kortryner», hvor hele poenget er å fnise av bilder av mennesker som synger i kor.

2. Gjort sitt beste for å komme seg inn i en gruppe som heter «Jobbkjerringer», hvor hovedmålet er å finne bilder av damer som «sjelden klarer å skille jobb og privatliv, klager på ledelse, men kan også ha sine hysteriske gledesøyeblikk. Hun kan komme ut i alle aldre, men vi ser dem helst i alderen 40-60 med kort, litt fjærklipt hår og med matte ansiktstrekk.». Elise har ledd høyt av disse bildene men har fortsatt ikke klart å komme seg inn i gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Planlagt en form for parodi på tenåringsfylla sammen med gamle klassekamerater fra gymnaset.

4. Sett lenge på feriebildene til en venn av en venn som var i Egypt i 2004.

5. Tøyset og tullet med det faktum at en venninne er 74 prosent lik Hugh Grant ifølge en kjendis-lookalike-tjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Det viser seg at Elise faktisk har vært i kontakt med kolleger på fjesboka men da kun for å planlegge menyen til en middag som har fått den avslørende tittelen «Piker, vin og sang».

Pasienten har tidligere vært rammet av lignende fenomener. For noen måneder siden led hun av hva som best kan beskrives som et mildt tilfelle av MySpace-kløen. Dette førte til perioder av asosial adferd, men kan på ingen måte måle seg med dagens tilstand.

Hun har i tillegg til Fjesbok-manien et snev av Underskog-avhengighet. Dette manifesterer seg i en trang til å konstant sjekke hva som skjer på kulturfronten i byen, til tross for at hun som nybakt mamma stort sett holder seg innenfor hjemmets fire vegger. Underskogdilla har imidlertid heller ikke vært i nærheten av det Facebook-lidelsen gir av problemer.

Forhåpentligvis vil manien ha nådd sitt høyedpunkt. Allerede i neste uke håper vi at den verste besettelsen vil ha lagt seg. Da vil Elise igjen kunne oppta arbeidet sitt som normalt og sette seg ned i sofaen igjen. Om to uker kan det godt være at hun refererer til Fjesboken som «passé» og «bare SÅ uke 18».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjansen er imidlertid ikke stor for at pasienten blir fullstendig kurert, med mindre man kutter all Internett-tilkobling. Dette tilrådes imidlertid ikke ettersom «cold turkey»-metoden har vist seg lite effektiv når det kommer til denne type lidelser. De fleste fjesbok-fjaserne som utsettes for dette har en tendens til å gå rett på trynet og miste totalt ansikt.

Mer fra sofaen:

Goodbye Fredrik, hello Anne

Barnslig sjekkelek?

Kjærlighet på boks

Guide til krimfri TV-påske

For en forbrytelse!

Kjære Skavlan

Topp ti TV-øyeblikk

Øst er best