Her er de viktigste skatte-tipsene

Her er de viktigste skatte-tipsene
Her er de viktigste skatte-tipsene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag er siste frist for å levere selvangivelsen. Tipsene for å kutte i skatten er utallige, men de færreste gir store besparelser. Her er postene du ikke har råd til å bomme på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er postene det er lettest å glemme, men som det er lett å gjøre noe med, sier privatøkonomi-ekspert og tidligere Dine Penger-redaktør Rune Pedersen.

Du kan lese mer om de enkelte postene helt til slutt i saken.

FORELDREFRADAG:
- Sjekk om barnehagen eller dagmammaen har rapportert inn hva du betaler, ellers må du legge inn beløpet selv. Fradraget er på opptil 25.000 for ett barn og deretter 5000 kroner per barn.

REISEFRADRAG:
- Dette fradraget er lett å glemme om du har byttet jobb. Og du må ha 19,8 kilometer en vei for å få fradrag.

PENDLERFRADRAG:
- Er du pendler, kan du trekke fra kost, losji og reiseutgifter. Du kan ta med både reisen mellom hybel og jobb og fra hjemstedet og til hybelen.

ALVORLIG SYKDOM:
- Du kan få merutgifter dekket, men det er en del regler her. Sjekk nøyere om du tror dette kan gjelde for deg. Fikser du på puppene, så er dette altså ikke alvorlig sykdom.

ARV:
- Hvis du har fått arv og arveavgiften ikke er betalt ennå, kan dette settes opp som en gjeldspost. Dette får kun betydning dersom du har formue.

LIGNINGSVERDI BOLIG:
- Ligningsverdien skal ikke overstige 30 prosent av markedsverdien. Men hvis du ikke er formuende, har ikke dette betydning siden fordelsbeskatningen på egen bolig er borte.

REFINANSIERING:
- Kostnader til takst og tinglysning kan trekkes fra når du har refinansiert og fått lavere rente.

SKATTEKLASSEN:
- Dette gjelder kun hvis man har blitt enslig med barn å forsørge, eller dersom ektefellen ikke jobber. Det kan være at ligningsmyndighetene ikke har fått med seg at du har blitt enslig forsørger, men da har du rett til skatteklasse 2. Det koster deg vel 10.000 kroner å havne i feil klasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

GENERELT:
- Sjekk alle tallene som rapporteres inn til myndighetene og som er automatisk innfylt i selvangivelsen din. Er lønnen din riktig? Ting blir feil, og det er du som må betale, advarer Rune Pedersen.

Sjekk hans 20 tips for slankere skatt her.

Trenger du flere tips, sjekk Skatteforeningens side.

Og skulle det dukke opp ting som gjør at du ikke rekker å levere selvangivelsen i tide, kan du alltids søke om utsettelse på Skatteetatens sider.