Dødsdømte dør for sakte

Dødsdømte dør for sakte
Dødsdømte dør for sakte
Artikkelen fortsetter under annonsen

Giftsprøytene fungerer ikke som de skal, og fanger blir kvalt mens de fortsatt er bevisste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Smertefullt
Giftbordet ved San Quentin-fengselet i California. Bildet er udatert. FOTO: SCANPIX

Giften som brukes til å henrette fanger i USA slår visse ganger feil, og gjør at fangene dør en så smertefull død at det sannsynligvis er i strid med den amerikanske grunnloven.

Der står det nemlig at all ondskapsfull og uvanlig avstraffing er forbudt. Opplysningene finner man i en ny forskningsrapport som har tatt for seg dusinvis av henrettelser ved giftsprøyte.

Kan ikke gjøres riktig

Selv når alt gjøres riktig fra de som skal utføre henrettelsen, så hender det at sprøyten, som skal inneholde tre forskjellige gifter, har ført til at noen fanger kveles mens de er bevisste og ute av stand til å bevege seg, i stedet for at hjertet stopper mens de er bedøvet, skriver forskerne i en rapport som ble publisert mandag på nettstedet til PLoS Medicine, melder AP.

Ingen vitenskapsmenn har noensinne gått god for at giftinjeksjonene er humane, skriver forskerne. De etiske retningslinjene legestanden følger har bestandig hindret dem fra å ta del i henrettelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville ikke blitt gjort mot dyr

Studien konkluderer med at den samme dosen med gift, som brukes i dag, ikke tar hensyn til den innsattes vekt og andre nøkkelopplysninger. Noen fanger fikk for lite gift, mens for andre gikk effekten av bedøvelsen ut før henrettelsen var ferdig.

- Du hadde ikke fått lov til å bruke denne metoden for å ta livet av en gris i dyreforskning ved Universitetet i Miami, uten å ha bedre bevis for at den fungerte som man ønsker, sier Teresa Zimmers, en av biologene som ledet studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utgiverne av rapporten vil bli kvitt dødsstraffen i USA. Argumentasjonen går på at det ikke finnes noen human måte å ta livet av noen med makt.

Giftinjeksjoner har blitt tatt i bruk av 37 amerikanske stater, og blir sett på som billigere og en mer human metode enn den elektriske stolen, gasskammer og andre henrettelsesmetoder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Motstanden øker

11 stater har sluttet å bruke injeksjonene etter at motstandere av dødsstraff påsto at metoden er ineffektiv og smertefull. Saken havnet i mediene i fjor i California, da en føderal dommer ga ordre om at leger måtte bistå i henrettelsen av Michael Morales, som var dømt for å voldta og drepe en tenåringsjente. Legene nektet, og saken er fortsatt i rettsystemet.
Bare i 2005 ble minst 2148 mennesker drept ved giftinjeksjon i 22 forskjellige land. Spesielt i Kina er dette en hyppig brukt metode, følge Amnesty International.

Av de 53 henrettelsene som ble gjennomført i USA i 2006 var det bare én som ikke brukte giftinjeksjon.